Négydiplomás vámpír, Mensa-tag pornós

2008.01.08. 21:19
Attól, hogy valaki celebritás, nem okvetlenül hülye. Paris Hilton és Jessica Simpson szellemi teljesítményét szépen ellensúlyozzák tanult kollégáik. Az Underworld vámpírnője három nyelvből szerzett diplomát, a 400 filmes pornós kiugró IQ-jával még zongoraművész is, a testépítő világbajnok pedig pszichológia szakon végzett.

Keira Knightley a napokban jelentette ki, hogy szép szakma a színészet, de egyáltalán nem biztos, hogy élete végéig ezt akarja csinálni, úgyhogy inkább egyetemre megy. „Most sikeres vagyok, de ez nem lesz mindig így. Akkor tovább kell majd lépnem” – indokolta a döntést a színésznő. Nem lesz egyedül a diplomájával - derült ki a Cracked.com összeállításából.

Natalie Portman 18 évesen játszotta el Amidala királynőt a Csillagok Háborúja Baljós árnyak című részében, a film premierjén pedig azért nem vett részt, mert épp érettségire készült. Valószínűleg jobban járt: a végig színjelesként teljesítő fiatal színésznő csont nélkül jutott be a Harvardra (aminek kifizetéséhez azért nyilván a filmsztárgázsi sem jött rosszul). Később a pszichológia tanszék kutatási asszisztenseként több projektben is részt vett, és dolgozott az egyetem egyik jogi professzora mellett is. Mire megkapta a diplomáját, négy nyelvet beszélt, publikációi jelentek meg tudományos lapokban – mindemellett pedig már a Földet is megmentette.

A kalifoniai szörfpunk-zene (egyik) őskövülete, az Offspring énekese a fehérre hipózott fejű Dexter Holland, aki – punkrockerhez méltatlanul – osztályelső volt középiskolában, majd a Dél-Kaliforniai Egyetemen molekuláris biológiából diplomázott. Már épp a PhD-jén dolgozott, amikor mégis felülkerekedett benne a rockandroll életérzés, és hagyta az egészet a fenébe.

Kate Beckinsale állítólag irodalmi csodagyerekként kezdte, majd a francia, német és orosz nyelvből diplomázott, de valahogy mégis az Underworld vámpírnőjeként vált ismertté. Vicces forgatás lehetett egyébként, ahol a forgatási szünetekben a szexi vámpírnő orosz költőket olvasgat eredetiben, míg a legbrutálisabb külsejű vérfarkas, Raze szerepét alakító kollégája, Kevin Grevioux a génsebészet legfrissebb eredményeit követi a szaklapokban. Ő ugyanis eredetileg mikrobiológusként végzett, mielőtt rájött volna, hogy mégis inkább szörnyeket akar játszani horrorfilmekben.

Asia Carrera több mint 400 pornófilmből álló karrierje során szinte minden testrészével elégített már ki férfiakat (és nőket), a kezével azonban másra is képes: zongorázni. Olyannyira, hogy 14 éves korában a Carnegie Hallban adott koncertet. A középiskolában nemzeti tanulmányi versenyt nyert matematikából, helyezéseket ért el földrajzi, nyelvi és matematikai tanulmányi világversenyeken, és a különlegesen magas IQ-val rendelkező embereket tömörítő szervezet, a Mensa tagja. Középiskolai teljesítménye által ösztöndíjjal jutott be a Rutgers egyetemre, ahol párhuzamosan szerzett diplomát üzleti tudományokból és japán nyelvből. A pornószakmában tett kitérő után visszavonult, ma már kétgyermekes anyuka emellett az Unreal Tournament számítógépes játék és a LAN-partik nagy rajongója.

Brian May, a Queen gitárosa a 70-es években kezdett neki természettudományos diplomájának, de úgy döntött, ad egy esélyt zenekarának, és egy időre felfüggeszti tanulmányait. Ez aztán kicsit elhúzódott, mert a zenekar, a Queen aztán világhírű lett, May pedig a világ egyik legelismertebb zenésze, nem mellesleg milliárdos. Időközben foglalkozott kicsit asztrofizikával, két tudományos szaklap, valamint a Bang! – Az Univerzum története című könyv társszerzője volt, de a diplomázásra csak több mint 30 évvel később, 2007 őszén szakított időt.

Klikk!

Az egyik legmeglepőbb versenyző a mezőnyben a baltaarcú Dolph Lundgren, aki már ránézésre is náci tisztek, gyilkolásra fejlesztett robotok és a He-Man megformálására született. Közben pedig 160-as IQ-ja van, meg egy vegyészmérnöki diplomája, sőt ösztöndíjasként bejutott a MIT-re is. Emellett öt nyelven – franciául, svédül, németül, angolul és olaszul - beszél, pentatlon-csapatban sportol és feketeöves karatés. Szóval valószínűleg komoly kihívást jelentett neki eljátszani az emberfeletti képességekkel rendelkező He-Man karaktert: erősen vissza kellett hozzá vennie.

A végére pedig találtunk egy igazi izomembert: Frank Zane világbajnok testépítő 1977 és 79 közt sorozatban vitte el a Mr. Olympia címet, 1965-ben a Mr. Universe versenyt nyerte meg. Mégis fejlesztett az izom mellé agyat is: először a Wilkes egyetemen szerzett természettudományos diplomát, majd pszichológiából a kaliforniai egyetemen. Ennyivel se elégedett meg, legutóbb 1990-ben, a San Bernardino-i Állami Egyetem kísérleti pszichológiai tanszékén is begyűjtött egyet.