Mohamed Aida: érem és menyasszonyi csokor?

2004.08.17. 17:27
Mohamed Aida reményei szerint éremmel tér haza az olimpiáról, majd utazik tovább kanadai szerelméhez. Lehet, hogy idén még esküvő is várható, legalábbis ha hihetünk az eldobott menyasszonyi csokor babonájának. A vívónő még a következő olimpián is szeretne indulni, sportolói pályafutása után pedig sportdiplomáciai karriert tervez.
Mohamed Aida vívónő vasárnap utazott el Athénba, a Velvetnek még az indulás előtt mesélt a felkészülésről és terveiről: "Hat hétig voltunk Tatán az edzőtáborban, napi két edzéssel készültünk. Jól ment, bár fizikálisan és szellemileg is nagyon kifárasztott. A mostani hetem már főleg az utazási előkészületekkel telt, és bár jelenleg is van még minden nap egy edzés, de ez már csak a szintentartásról és a begyakoroltak tökéletesítéséről szól. Emellett igyekszem lazítani, nekem nagyon bevált ehhez a futás. Sokkal jobb teljesítményt nyújtok, ha szellemileg is kipihent vagyok."

Nem remeg a keze

Mohamed Aida
A magyar vívónő első meccse szerdán lesz, és már azt is lehet tudni, hogy ellenfélként vagy egy kínai, vagy egy orosz versenyzőre számíthat; kettejük közül az orosz Jurcsevát érzi veszélyesebbnek. "Általában nagyon erős bennem a vizsgadrukk, néha már túlságosan is" - osztja meg a Velvettel, és az újságíró már-már idegességtől remegő kezű vívót vizionál, de Aida így folytatja: "Most viszont meglepően nyugodt vagyok - legfeljebb azért izgulok, hogy vajon miért nem izgulok?" - mosolyog a telefonba. "Talán azért van ez, mert - bár érmet szeretnék hazahozni - nem szőttem nagy álmokat: aki jön, azt kell megverni." Ez így egyszerűnek tűnik, ezért azt is megkérdezzük, mi a tuti módszer? "Harapósan kell vívni" - foglalja össze egy szóban a vívónő a nyerő taktikát.

Hovatovább

Az olimpia után Mohamed egy hetet itthon tölt - mint elmondta, az edzőtábor másfél hónapja alatt családját és barátait is ritkán látta - utána pedig meg sem áll Kanadáig, ahol vőlegénye, a szintén vívó Laurie Shong él: "Már alig várom, hogy utazhassak" - árulja el boldogan a Velvetnek. Mivel a kínai-ír származású Shonggal idén húsvétkor, a New York-i világkupa-viadal után látták utoljára egymást, tartották az eljegyzést, további közös terveikről is megkérdeztük a menyasszonyt: "Abban maradtunk, hogy az esküvő kérdését az olimpia után beszéljük meg" - válaszol titokzatosan Mohamed, de azért megemlíti, hogy pár hete, unokatestvére esküvőjén ő kapta el az eldobott menyasszonyi csokrot.

Két esküvő és még egy olimpia

Laurie Shong
"Az biztos, hogy két esküvőt kell majd tartanunk, hiszen Laurie és én is szeretnénk a családunk és a barátok előtt kimondani az igent, de ennyi ember utaztatását és elszállásolását nem tudnánk megoldani". A családalapítással azonban még várnak, mert Mohamed csak a következő olimpia után tervez gyereket. Addigra remélhetőleg már az is eldől, hogy Magyarországon vagy Kanadában fognak élni. Nem meglepő módon egyelőre az utóbbi látszik esélyesebbnek, de Mohamed keresi a megoldást a kétlakiságra: "Kint sokkal jobbak a feltételek, én viszont nem szeretnék teljesen elszakadni itthonról. Szeretnék olyan anyagi hátteret teremteni addigra, hogy gond nélkül járhassak haza."

Profiból amatőr?

Hogy ezt pontosan mivel érhetné el, arra még nincsenek konkrét tervei. A több nyelvet beszélő vívónő külkereskedelemben szerzett diplomát, és bár a vívást nagyon szereti, és sportolói pályafutásának végeztével is szeretne a sportban maradni, edzősködésre nem gondolt: "Nem érzem kellően elhivatottnak magam ahhoz, hogy kezdő szinttől felneveljek és továbbvigyek valakit. És persze attól, hogy valaki esetleg jó vívó, nem biztos, hogy edzőnek is jó." Ehelyett szívesen helyezkedne el például külkereskedelmi területen, vagy a nemzetközi sportdiplomáciában, és foglalkoztatja a gondolat, hogyan lehetne a vívást az amatőrsport szintjén népszerűsíteni. "Vívni jó, és biztos sokan szeretnék is kipróbálni, de amatőrsportként a vívás egyelőre nem nagyon létezik. Jó volna ezt valahogy elterjeszteni, és azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy ha edzőként nem is, de ilyen keretek közt szívesen foglalkoznék oktatással később."

Lóg a neten

Mivel vőlegényétől egyelőre több ezer kilométer választja el, Mohamed Aida nagy hasznát veszi az internetnek: "A főiskolai tanulmányaim során is nagyon sokszor kaptam az anyagot a neten, ha pedig külföldön vagyok, a családdal és barátokkal ez az egyik legjobb kapcsolattartási lehetőségem, a hazai híreket is így követem. De a legfontosabb mindenképp az, hogy Laurie-val így tudunk napi kapcsolatban lenni, főleg, mióta a szponzorom, a ZyXEL biztosította számomra a vezeték nélküli internet alapú telefonálás lehetőségét. Így bármennyit tudunk beszélni, és végre nem csinálunk óriási telefonszámlákat..."

Érmet szeretne az olimpiáról
"Nyolc éve Atlantában nyolcadik, Sydneyben hetedik voltam, de most nem csak az a cél, hogy egy hellyel megint előrébb végezzek, idén érmet szeretnék nyerni. Az idei Világkupákon számos harmadik helyet szereztem, örülnék, ha most is legalább ennyi összejönne, de titkon még a nagyobb áttörésben is reménykedem. Szerencsére a másik magyar versenyzőt, Varga Gabriellát elkerülöm, de így sem kedvező a sorsolásom, hiszen várhatóan az orosz Jucsevával kell vívjak a bemutatkozó meccsemen. Az eddigi felkészülésem zökkenőmentes volt, csupán egyszer viselt meg egy nagy vereség az edzéseken, akkor egy kicsit ki is borultam, de ez már a múlté. Már nagyon várom a versenyt" - mondta el Aida reményeit az olimpiával kapcsolatosan.