Anettka már csak egy szerződés aláírására vár, hogy megkezdhesse űrhajóskiképzését Csillagvárosban. Vajon ő lesz a magyar Tyereskova?
Ismerve Anettka különös vonzalmát a fura öltözékek iránt, egyáltalán nem lett volna meglepő, ha szkafanderben lép be a Fészek klubban tartott sajtótájékoztatóra. Ezúttal azonban szerény kapucnis pulóvert és titokzatos arckifejezést öltött magára, s miután leült egy vörös terítővel fedett asztalhoz, bölcs hallgatásba burkolózott, s úgy asszisztálta végig az izgalmakban bővelkedő,

majdnem egyórás sajtótájékoztatót.

Anettka és dr. Magyari
Az eseményen Anettkán és személyes spaceprojekt-menedzserén kívül feltűnt a honi űrhajózás két jelentős alakja is: dr. Grósz Andor, a Kecskeméti Repülőkórház orvos professzora és dr Magyari Béla, ex-űrhajós, Farkas Bertalan egykori dublőre.

Anettkán kívül, aki, mint említettük nem beszélt, mindhárom meghívott értő komolysággal szólt a tervről, melyet az "Anettka Space Project" névvel címkéztek fel.

Keljfeljancsi

Elsőként a spaceprojekt-menedzser szólalt meg, aki összefoglalta a vállalkozás teljes kronológiáját, a gondolat megszületésétől a jelenig, miközben kalkulációkkal tűzdelt kitekintésében még a jövőre is utalt. Mint megtudtuk, a leendő űrhajósnő a Kecskeméti Repülőkórház tesztjén 127 százalékos eredményt ért el, Tóth Ferenc világbajnokkal műrepülést hajtott végre, 4000 méteres magasságból ugrott ejtőernyővel (ahogy tette azt Tyereskova, mielőtt valóban felrepült). Aztán Varsóban kibírta a 9G terhelést a centrifugában, végül, de nem utolsó sorban szuperszonikus repülést hajtott végre egy MIG29M2-es fedélzetén tizenegyezer méter magasságban, miközben a gép átlépte a hangsebességet.

Csillagvárosba utazik

Éppen a csillagok közt száguldozó űrhajó ablakából integető Anettkáról vizionálunk, amikor egy váratlan információ visszaránt minket a talajra. "Anettka nem akar űrturista lenni, és nem is lesz az" - dörren a menedzser szigorú hangja: "Mi nem kevesebbet kértünk az orosz űrhivataltól, mint hogy Anettka űrhajós legyen és hogy Csillagvárosban részt vehessen a kiképzésen." Alig ocsúdunk, máris újabb váratlan információ ér minket: "Anettka néhány héten belül szerződést ír alá, arról, hogy idén tavasszal Csillagvárosba utazik, ahol űrhajósnővé képezik ki. Annyi biztos, bármi történik is, 2006 előtt semmiképp sem jut el a világűrbe."

Némileg tompította a menedzser szavait Grósz doktor hozzászólása: "A dolgok elejének a végén járunk" - mondta, majd kifejtette, hogy még számos akadály gördülhet az űrutazás elé. Bár egyelőre úgy tűnik, minden jó úton halad.

Magánerőből

Szakértők körében
A sajtótájékoztató egyébként űrrepülés témakörben mindenféle izgalmas adalékkal szolgált: megtudtuk például, hogy egy űrhajós 8-10 év után rendre nyugdíjba vonul, hogy létezik orosz űrszótár és hogy űrturistává 20 millió dollár befizetése után válhat csak az ember.

A Velvet ennek kapcsán megfogalmazott kérdésére, azaz hogy milyen forrásból finanszírozzák majd a csillagvárosi űrhajósnő-képzést, a menedzser azt a meglehetősen lakonikus választ adta, hogy "nem túl jelentős összegről" van szó, amit "magánerőből" teremtenek elő.

Marad a kaptafánál

A hosszadalmas sajtóesemény végén a spaceprojekt-menedzser összegzett, végül - amikor már azt hittük, minden meglepetésen túl vagyunk - így szólt: "Anettka akkor sem óhajt űrhajós lenni, ha a kiképzése sikerül. Ő elsősorban egy olyan médiaszemélyiség akar maradni, aki mellesleg eljutott a világűrbe."