Anettka beletörődött, hogy külföldön jobban tisztelik, mint itthon, ahol szerinte csak röhögnek rajta. Ennek ellenére töretlenül készül űrhajóskarrierjére, nemrégen járt a japán űrközpontban, ahol még Farkas Bertalan sem volt, nyaralás közben pedig egy szigetet neveztek el róla Palaun, ahol a jövőben képeslapon szeretnék árulni a leendő űrhajóst.

"Elmondhatom, hogy külföldön, akár Lengyelországban, Japánban vagy Izraelben sokkal nagyobb a reputációm, mint itthon. Itthon röhögnek rajtam, külföldön viszont nagyra értékelik űrhajós terveimet" - mondta a Velvetnek Fehér Anettka, akit mindez már nem érdekel, mivel beletörődött, senki nem lehet próféta saját hazájában, és őt Magyarországon kívül csupa sikerélmény éri.Töretlenül tervezi űrhajós kiképzését, ráadásul idén színészi karrierjét is elkezdi, persze azt sem itthon, hanem Indiában. A magyar tévés lány híre ugyanis Bollywoodba is eljutott, és az indiai filmkészítők úgy gondolták, tervezett űrhajósfilmjükhöz keresve sem találnának jobb főszereplőt Anettkánál. A legirritálóbb magyarnak választott hölgy örömmel vette a kiképzést, de azt kikötötte, csak ősztől kezdhetnek forgatni, hiszen első az űrhajóskiképzés, hiszen nála most az az első.

Mindenki tiszteli

"Meghívtak a kagoshimai japán űrközpontba is, ahol magyar még sosem járt, még Farkas Bertalannak sem sikerült bejutnia. Nekem azonban mindent megmutattak, beszámoltak a legújabb kutatásokról és kísérletekről. Amerre mentem, mindenhol tiszteltek" - dicsekedett a leendő űrhajóshölgy, akit Japánban követendő példaként mutogattak a gyerekeknek. Anettkát azonban nem csak Japánban, hanem mindenhol örömmel üdvözlik, ami szerinte természetes is, véli a médiajelenség. Hiszen a világon összesen négyszáz űrhajós van, és bár ő még nem képzett űrjáró, mivel a szerződést már aláírta, mindenki tudja, hogy komolyan gondolja.

Kapott egy szigetet

Anettka egyébként maga sem tudta, milyen tiszteletnek örvend, amíg el nem utazott nyaralni Palaura. A Fülöp-szigetek térségében lévő, Manilától 1500 kilométerre fekvő, néhány szigetből álló független köztársaságban ugyanis legnagyobb meglepetésére fogadóbizottság várta a repülőtéren. "Barátaim, az űrhajóslobbi értesíthette őket, hogy érkezem, és ezért elém jöttek. Külön örültek nekem, hiszen még nem láttak magyart. Bemutattak mindenkinek, elvittek az elnöki rezidenciára, és végül megkérdezték, elnevezhetnének-e egy szigetet rólam." Anettka rögtön belegyezett, majd maga választotta ki a kis, 50 négyzetméteres szigetet, melynek hivatalos neve ezentúl Anettka Island, és ha új térképeket nyomnak hamarosan, biztos benne, hogy azon is így fog szerepelni. Anettkát mindez büszkeséggel tölti el, hiszen mint mondta, Teleki Sámuelen kívül nem sok magyar dicsekedhet azzal, hogy földrajzi hely viseli nevét.

A helyiek ezután vérszemet kaptak, és nem csak szigetet, hanem ének- és táncversenyt is szentelnek Anettkának, amit a műsorvezető hölgy szívesen fogad. Másfél hónap múlva utazik vissza a sziget ünnepélyes avatójára, ahol népviseletbe öltöztetik, lefényképezik és képeslapon árulják majd az első magyar űrhajósnőt.

Nyáron bevonul

Utoljára októberben beszéltünk Anettkával, akkor már javában Csillagvárosba készült. Az űrhajós kiképzésről szóló szerződést azóta már alá is írta, a kiképzésre azonban még mindig nem utazott el. "Valóban tologattam ezt az időpontot, mert végül úgy döntöttem a nyár a legalkalmasabb időpont, hiszen akkor a televíziózásban nem történik semmi, így akkor tudok a legjobban elmenni négy hónapra. A szerződés szerint 2005 december 31-ig kell engem kiképezni űrhajósnak." Hogy mikor lesz alkalma valódi űrutazásra, azt Anettka még nem tudja. "Csak úgy felmenni nyilván nincs értelme, csak akkor, ha részt tudnék venni egy tudományos programsorozatban, vagy kutatásban. Eddig azonban engem még egy kutatócsoport vagy tudós sem keresett meg" - közölte lapunkkal Anettka, aki jövőbeli terveiről szólva azt is elárulta, egyelőre nem akar családot alapítani.

Nem csak Teleki
Anettka otthonosan érezheti majd magát, ha eljut kedvenc helyére, az űrbe, hiszen meglehetősen sok magyarról elnevezett kisbolygóval és kráterrel találkozhat majd. A Holdon megtekintheti többek között a Bolyai, Eötvös, Fényi, Hédervári és még számos egyéb krátereket, ha a Merkúr közelébe kerül, landolhat a Bartók, Jókai, Liszt kráterekben, a Vénuszon pedig a Jászai kráterben pihenhet, amíg el nem neveznek róla is egyet. A Földön lényegesen kevesebb földrajzi név őrzi magyar tudós nevét, de koránt sem csak Teleki Sámuel részesült ebben az elismerésben, bár a magyar nevek többsége idővel feledésbe merült. Ennek ellenére a térképen fellelhető például a Zichy-föld és az Eötvös-csúcs, az Almásy-hegy, a Benyovszky-hegy és a Lóczy-hegység Kínában.