horoszkóp

Miért nem ugrik már Anettka?

2004.08.17. 09:45
A hónapok óta űrhajóskarrierrel kacérkodó Anettka tandemugrást szándékozik végrehajtani 7000 méter magasból, oxigénpalackkal. Az orvosi papírok már megvannak, apró problémák azonban még késleltetik az ugrást - tudtuk meg Hídvégi István ejtőernyős oktatótól.
Űrhajós kiképzésével szorosan ugyan nem függ össze, Anettka mégis úgy gondolja, közvetve elősegíti majd űrhajósi karrierjét, ha kiugrik hétezer méterről.

"Szerintem még ebben a hónapban sor kerülhet az ugrásra, persze csak ha minden összejön, de a részletekről kérdezzétek Hídvégi Istvánt" - mondta érdeklődésünkre Anettka, miután villám-helyzetjelentésében oxigénmaszkok és mikrofonok inkompatibilitásáról beszélt igen gyorsan.

Orosz maszk, svájci rendszer

Felhívtuk a tandem férfitagját, Hídvégit, aki a Velvetnek szabatosan fogalmazva, laikusok számára is érthetően elmesélte, mi a baj: "Ahhoz, hogy felmenjünk 7000 méter magasra, nemcsak nekünk, de a repülőgép pilótáinak is oxigénmaszkra van szüksége. Nekik ráadásul olyan kell, amivel rádiózni is tudnak. Itthon maszkok terén az orosz típus terjedt el, ami nem kompatibilis a repülőgépen található svájci rendszerrel. Szóval mindenféle banális problémával kell még megküzdenünk."

Még sok minden kell

Mint kiderült, a tandemugrás két résztvevőjének - Anettkának és Hídvéginek - orvosi papírjai rendben vannak, a pilóták magassági orvosi vizsgálata azonban még várat magára, ami tovább késlelteti az ugrás időpontját. Egy magasságregisztráló berendezést is be kell még szerezni, ha pedig végre minden technikai feltétel összeáll, akkor már csak az illetékes hatóságok által kiállított ugrási engedélyre lesz szükség. Ha ők is igent mondanak, és minden technikai malőr elhárul, mehet az ugrás.

Mint megtudtuk, Anettka biztos kezekben lesz: amellett, hogy Hídvégi gyakorló ejtőernyős oktató, 5400 méterről már ugrott, ráadásul oxigén nélkül.