Csontsoványan tündöklő férfiak

hh
2005.10.12. 10:51
Mi a közös Richard Griecóban, Jack Osbourne-ban és Billy Bob Thorntonban? Az, hogy olyan soványak, hogy simán elbújhatnának egy partvisnyél mögött, még Kate Moss se találná meg őket bekólázva.
A kilencvenes évek szupermodelljei által divatossá tett betegség, az anorexia nervosa nem csak a lányokra veszélyes, bár a világ anorexiásainak kilencvenöt százaléka nő. Újabban azonban férfiak (főleg színészek és homoszexuálisok) körében is egyre nagyobb számban szedi ez a női betegség áldozatait. A férfiaknál nyilván azért kevésbé gyakori az anorexia nervosa, mert az ideális férfialkat nem csontsovány, hanem izmos. Az öt százalék valószínűleg homoszexuális vagy éppen valamilyen filmszerepre készül. Nézzünk példákat!

Richard Grieco, a földönkívüli

Richard Grieco most

Ezt a cikket egy megdöbbentő kép ihlette, amit Richard Grieco jelenlegi kinézetéről láttam a Go Fug Yourself nevezetű internetes oldalon. A képen az a Richard Grieco szerepel, aki még ifjonc korában a Spionfiókában (1991) vagy a 21 Jump Street című sorozatban gyötörte a női szíveket kigyúrt felsőtestével, de mára már úgy néz ki, mint egy szerencsétlen kiéheztetett E.T. A szakértők szerint arccsontjai azért szúrják ki majdnem az arcbőrét, mert ő is anorexiás. Az egykori bőrdzsekis tinibálvány, aki régebben még Johnny Depp-pel versengett a rajongókért, a bulvárelemzők (én) szerint azért lépett az önsanyargatók táborába, mert nem bírja elviselni az öregedéssel járó csúnyulást, illetve azt, hogy már nem szívdöglesztő fiúkat játszik a moziban, hanem harmadosztályú horrorfilmekben ijesztgeti az amerikai kislányokat. Az intenzív fogyókúra (vagy a pszichoszomatikus fogyás) eredményét a mellékelt ábrán láthatják.

Látja valaki Jack Osbourne-t?

Nézzék csak meg mi lett a dundi Jackből!

Igencsak látványos átalakuláson ment keresztül Ozzy dagi kisfia, Jack Osbourne is. Sajtószóvivője a kíváncsi újságíróknak azt állítja Jack O. azért fogyott le, mert több hónapot töltött Thaiföldön, ahol egész végig csak kickboxolt, és nem pedig azért, mert nem eszik. Kétséges, hogy mindenféle segítség nélkül fogyott volna le: a The Osbournes című valóságshowt nézve Jack Osbourne-ról az derült ki, hogy egy igazi lusta disznó, aki legtöbbször még arra is képtelen volt, hogy reggel elinduljon az iskolába. De még így lefogyva sem hasonlít apukájára, Ozzyra.


Egyél, Billy Bob Thornton!

Billy Bob fogyik

A szerintem szintén anorexiás Angelina Jolie egykori férje sosem volt egy Schwarzenegger, de az utóbbi időkben már ő is betegesen sovány. Ennek oka lehetne az is, hogy mióta szakított Jolie-val, oda a boldogsága, és nem akar enni, de valójában arról van szó, hogy egyszer egy szerep kedvéért fogyott le, aztán nem bírt visszahízni. Ajánljuk neki, hogy egyen sok ennivalót.


Christian Bale, kákabél

Az Amerikai pszichóban a New York-i pszichopata láncfűrészes gyilkos, Patrick Bateman megformálásával híressé vált színész azért különleges anorexiás eset, mert ő kizárólag egy film (A gépész) kedvéért vált pár hónapra anorexiássá. A gépészben egy olyan férfit játszik, akin lelkifurdalás miatt eluralkodik a skizofrénia, és körülbelül egy évig nem tud aludni. Ezek miatt vészesen lefogy, a filmben mindenki mondogatja is neki, hogy ha egy fokkal vékonyabb lenne, már nem is látszana.

Éhező színész

Bale nem akarta, hogy a filmben photoshoppal soványítsanak rajta, ezért orvosi felügyelet mellett gyors fogyókúrába kezdett, és huszonnyolc kilót lefogyott. Egy interjúban elmondta, hogy a látványos súlyvesztés ellenére semmilyen maradandó egészségkárosodása nem lett, bár visszagondolva elég nagy hülyeségnek tartja, amit csinált, persze azt mondja, megérte. "A film forgatása csak nyolc hétig tartott, de a fogyásra majd a visszahízásra ráment hat hónapom az életemből, amire nem is nagyon emlékszem. Azért megérte, mert bizonyítottam magamnak, hogy mire vagyok képes az akaraterőmmel" - nyilatkozta Bale a movieweb.com-on. A 188 centi magas színész alig 55 kilósan játszotta végig a szerepet. Azt is elmondta, hogy annak ellenére vállalta az embert próbáló feladatot, hogy előre tudta, hogy független filmről van szó, azaz nem fogják olyan sokan megnézni, mint mondjuk a Batmant. Neki azonban nem ez számított, hanem a filmforgatás, mint munkafolyamat. A fogyásnak állítólag a felesége örült a legjobban, mert sovány korában annyira erőtlen volt szegényke, hogy nem volt kedve otthonról elmászkálni, így nem kellett aggódni azon, hogy hol van és mit művel éppen.

Tobey Maguire sokat lovagolt

Éhes Tóbiás

Kezd úgy tűnni, hogy a kóros soványság csak a színészek betegsége, mert itt van a kis Tobey Maguire, aki szintén egy szerep kedvéért vesztette el babaháját. Maguire a Pókemberben még kiváló alkattal rendelkezett, mert sokat jógázott, és küzdősportolt azért, hogy jól nézzen ki a testhez álló szerelésben, de a 2003-mas a Vágta (Seabiscuit) című filmben már kisméretű zsokéként kellett meglovagolnia a híres versenylovat, és ehhez sok kilót le kellett dolgoznia. Vanessa Sibbald cikkében a The Age.com-on azt nyilatkozta a forgatásról, hogy többször is meg kellett állnia közben, és édességet falnia, mert majdnem elájult.