'Két hónap alatt nyolc kilót fogytam'

dns
2004.09.16. 16:58
Erős Antónia is aktív szerepet vállalt abban a társadalmi célú, országos kampányban, amelyet a Nemzeti Cukorbeteg Alapítvány indított. Az RTL Klub Híradójának vezetője betegségéről beszélt a Velvetnek.
Közelebb a diabéteszhez

Országos kampányt indít a Nemzeti Cukorbeteg Alapítvány (NCA), amelynek célja, hogy minél több információt kapjunk a betegségről, megismerjük annak tüneteit. A diabétesz megelőzéséről és kezelésének eszközeiről is beszélnek majd a szakemberek, jelentették be a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Az érdeklődők ingyenes szűrőprogramokon és tanácsadásokon vehetnek részt. Az alapítvány sajtótájékoztatóján a kurátorok és szakemberek arra is kitértek, hogy nemcsak a betegségben érintettek, hanem a környezetük tájékoztatására is hangsúlyt szeretnének fektetni. Az eseményen megjelent Erős Antónia, akit lapunk kérésére őszintén beszélt a cukorbetegségről. Két hónap alatt nyolc kilót fogyott

"Huszonöt éves koromban jelentkeztek az első tünetek. Két hónap alatt leadtam nyolc kilót, holott egy percig sem fogyókúráztam. Ez idő alatt egyre fáradékonyabb lettem. Mivel riporterként állandó pörgésben éltem, arra gondoltam, biztos túlhajtottam magam, és kimerültem. Egy reggel azonban már fel sem tudtam kelni" - mondta az RTL Klub Híradójának vezetője, aki csak ezután kereste fel háziorvosát.

"Az orvos megmérte a vércukorszintemet. Sokkolt a hír, hogy beteg vagyok, fogalmam sem volt, mi következhet ez után. Annyit tudtam csak, ettől fogva minden nap rá leszek kényszerítve az inzulinra" - tette hozzá Erős Antónia.

A diagnózist követő kórházi kezelés után Antóniának változtatnia kellett az életmódján. Elmondta, az édességről és az alkoholról könnyen le tudott mondani, nem kötődött különösebben ezekhez.

Tíz éve egy korty sem

"Egy évtizede egy korty alkoholt nem ittam, és nem ettem süteményt. Ennél nehezebb volt a rendszerességre szoktatnom magamat. Azelőtt csak futtában kaptam be néhány falatot, a kezelés után azonban meg kellett oldanom a napi ötszöri étkezést"- folytatta.

Antónia fontosnak tartotta, hogy ismerőseinek mindent elmondjon a betegségéről, hogy egyfelől ne csodálkozzanak, ha inzulint szúr magának, másfelől tudják, mi a teendő, ha netán a vércukorszintje leesik, és rosszul lesz.

"Amikor az utcán elájul egy ember, a járókelők szinte soha nem segítenek, valószínűleg részegnek gondolják. Ugyanígy a cukorbetegek vagy az epilepsziások rohamaival sem tudnak mit kezdeni" - mondta a műsorvezető. Hozzátette, sokan sajnos diszkriminálják ezeket a betegeket. Tudomása szerint előfordult már olyan eset, hogy valakit a munkahelyéről is kirúgtak betegsége miatt.

A kisgyerek tanácsa

"Néhány éve úgy döntöttem, a nyilvánosság előtt is beszélek a diabéteszről. Azóta rengetegen kapcsolatba léptek velem. Sorstársaim tanácsot kérnek tőlem, de az is fordult már elő, hogy én kaptam tőlük tippeket arról, hogyan éljünk együtt természetesebben ezzel a betegséggel. Egy kisgyerektől tudom például, hogy az injekciót karba szúrni célszerűbb, mint combba. Megfogadtam a tanácsát" - nevetett Antónia.

Félmillió cukorbeteg
Magyarországon félmillióra becsülik a cukorbetegek számát. A diabéteszben szenvedők közül 150 ezer ember diétázik, körülbelül 250 ezren tablettát szednek és 130 ezer beteg használ rendszeresen inzulint. A cukorbetegség figyelmeztető tünetei: a gyakori vizeletürítési inger, a szomjúságérzet, elhúzódó sebgyógyulás, az ismételten jelentkező pattanásos bőrbetegség és viszketés, testsúlycsökkenés, nőgyógyászati betegségek. A nem idejében felismert, vagy kezeletlen betegség szövődményei lehetnek: a vakság, érszűkület, szélütés, szívinfarktus, veseelégtelenség, idegkárosodás.