Nem lesz fegyvere a nagyfejű Schwarzeneggernek

2004.08.03. 16:58
Arnold Schwarzenegger pert indított a róla mintázott nagyfejű, kezében fegyvert tartó, öltönyös bábut gyártó cég ellen. A peres felek a végén megegyeztek, hogy a nagy fej maradhat, de csak fegyver nélkül.
A hollywoodi színészből lett kaliforniai kormányzó nem járult hozzá, hogy a személyét a bólogatós, lufifejű babákkal tegyék nevetségessé, és főleg, hogy mindezt kereskedelmi célokra használják fel, ezért pert indított az ohioi gyártók ellen - olvasható a The Smoking Gun internetes újságban.

Kompromisszumkész

Schwarzenegger ügyvédei elmondták, hogy Arnold imidzsét filmek reklámozásán kívül semmihez sem használhatják fel külön engedély nélkül. Az ügyvédek végül abban egyeztek ki az Ohio Discount Merchandize nevű céggel, hogy gyárthatnak shwarzi-babákat, de csak fegyver nélkül. Azt is megtárgyalták, hogy a babák eladásából származó bevétel Arnold egyik jótékonysági programjának ajánlják majd fel. Az újratervezett termékeket húsz dollárért fogják árulni az interneten.

"Nagyon örülünk, hogy ilyen módon sikerült megegyeznünk, és alig várjuk, hogy piacra dobhassuk az új figurát" - mondta el Todd Bosley, a gyártó cég egyik tulajdonosa.

Schwarzenegger ügyvédje, Martin Singer elmondta, hogy ők is elégedettek voltak az ügy kimenetelével, és végre tisztázták annak körülményeit, hogy miként lehet felhasználni a kormányzó szenélyazonosságát ábrázoló képeket és tárgyakat. Természetesen annak is nagyon örültek, hogy a pénzt jótékonykodásra fordítják.

Bobbleheadz

A baba eredeti ötlete John Edgelltől származik, aki kitalálta, hogy készítsenek nagyfejű bábut (Amerikában bobblehead dollnak hívják) demokrata elnökjelöltekről, és a befolyó pénzt rákkutatásra illetve a gyermekek támogatására használják fel. John Kerry, Wesley Clark, and Howard Dean bobblehead-bábuját szintén húsz dollárért árulják, ám a George W. Busht ábrázolót mindössze tizennégyért tudják eladni.

Edgell elmondta, hogy már el is készítette a prototípusát annak a babának, amit Governor Girlie Man-nek (Csajos kormányzók) keresztelt, utalva ezzel arra, hogy jelenleg az amerikai lakosság körében a demokrata törvényhozókat kifejezetten lányosnak tartják.

Edgell kicsit sem örül, hogy kompromisszumot kellet kötni, mert ő a fegyveres Arnoldot politikai célzásnak szánta. Arra utalt ezzel, hogy Shwarzenegger korábban megígérte, hogy támogatni fogja a lőfegyverek betiltását, de azóta sem tett semmit az ügy érdekében. "Arra az ellentmondásra is célozgattam az gépfegyveres figurával, hogy a kormányzó egy csomó ember megölt már a filmvásznon, ennek ellenére programjával a gyerekeket próbálja támogatni" - nyilatkozta Edgell.