Valótlan Világtalan címmel jelenik meg márciusban Bogdán Szabolcs könyve. A regényhez ötvenoldalas kézikönyv készült, melynek szerzője Árpa Attila. Az RTL Klub egykori kreatív igazgatója ezúttal nem véleményez, csak analizál.
Árpa Attila érdeklődésünkre elmondta: a könyv műfaja regény, fiktív történet egy kis tévétársaságról, amely valóságshow-t szeretne készíteni. A témaválasztáshoz hasonlóan a sokat sejtető, alliteráló címválasztás is Bogdán Szabolcsot dícséri, Árpának nemigen volt beleszólása, mivel ez nem az ő könyve.

Termékkapcsolás: szépirodalom és kézikönyv

A könyv kiadója adaptálta a piaci gyakorlatban oly népszerű termékkapcsolás ötletét: felkérte az ex-tévést, toldja meg egy ötvenoldalas kézikönyvvel a márciusra várható művet. Így a regényt lényegesen többen veszik, a kiadó kaszál, a nem túl ismert szerzőt pedig elkezdik olvasni. Egyszóval mindenki jól jár.

Halál egyenes adásban

A Valótlan Világtalannal együtt árult kézikönyvnek Árpa Attila a Halál egyenes adásban címet adta. Nem Árpa könyve az első, amely ezzel a címmel jelenik meg itthon: Ben Elton Dead Famous című bestsellere, mely egy valóságshowban elkövetett gyilkosságról szól, szintén a Halál egyenes adásban címet kapta.

Tuti receptek

"Olyan lesz, mint egy szakácskönyv" - fogalmazott a közelmúltban a maffiafilmrendezés világába is kirándulást tett ex-tévés. "Stílusa hasonlít majd az előző könyvemhez; mivel nem vagyok író, más stílusban nem is tudok fogalmazni. Most, hogy kikerültem ebből az egészből, kicsit másként látom ugyan a valóságshow-kat, de a kézikönyvben nem véleményezem őket" - magyarázta Árpa a Velvetnek - "Végigmegyek a műfaj külföldi médiában tapasztalható típusain, s azt is megvilágítom, hogy hol van az a határ, amíg még elmehet. Nem véletlenül adtam neki ezt a címet: Halál egyenes adásban. Erre is van példa a nemzetközi médiában, mint ahogy a másik véglet is előfordul."

Francia példa

Csodálkozva kérdezünk rá, hogy vajon hol lehet az a tévétársaság, ahol a résztvevők kiválasztásánál nem feltétel a 80-at alulmúló intelligenciaszint. Kiderül, hogy a TF1 francia közszolgálati tévé indított útnak egy Megasztárhoz hasonló reality show-t, amit tízmillió francia követ nyomon, noha egyetlen trágár kifejezés, orrturkálás vagy szexuális aktus sem indokolná a nézettséget.

"Nálunk a valóságshow fogalma ma már egyenlő a primitívséggel" - tér vissza a honi viszonyokhoz az egykori kreatív igazgató.

Horváth János

Végezetül arról faggattuk a szigorú ítészt, vajon akad-e hazánkban olyan tévés személyiség, akinek munkásságával rokonszenvez. "Igen, egyetlen személyt tudok megnevezni. Ő Horváth János, a Sport 1 vezetője."