A varázslóinas Rowlinggal együtt lett árva, és ha az írónőnek nem lett volna elég ennyi stressz, még a hirtelen jött siker is sokkolta. Azóta már mindkettőn túlvan, meg az első milliárdján is.

J.K. Rowling csak nemrég árulta el, hogy édesanyja szklerózis multiplexben bekövetkezett halálakor kezdett bele a varázslóinas történetébe. Az írónő, aki több mint három millió könyvet adott el világszerte, még 1990 szilveszterén vesztette el édesanyját, aki negyvenöt éves volt.

Hiány és árvaság

"Mikor meghalt, azonnal tudtam, hogy megírom a Harry Pottert, bár valójában erről soha nem beszéltem neki" - nyilatkozta a brit Tatler magazinnak. "Nem múlik el nap, hogy ne gondoljak rá. Annyit mindent kellett volna még elmondanom neki, elképzelhetetlenül sok mindent."

Ennek ellenére az elhunyt édesanya mégis nagy hatással volt a regényre, hiszen Harry Potter pont az ő halála miatt lett árva.

Saját bevallása szerint hazudott önmagának, amikor a gyorsan jött sikerrel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy nagyon jól viseli. "Olyan sokáig éltem borzasztó nyomás alatt, és akkor hirtelen jött a fény és a csillogás. Teljesen ledöbbentem és egyáltalán nem tudtam kezelni a helyzetet."

Csak kicsit milliárdos

Nem is lehetett könnyű az írónőnek, hiszen Harry Potter születésekor még egyedül nevelte lányát, ám a könyv piacra dobása után néhány évvel, tavalyelőtt már felkerült a milliárdos listára. Igaz, milliárd dolláros vagyona egyelőre csak az 552. helyhez volt elegendő.

A tavalyi év se sikerült rosszul Rowlingnak, mivel a brit Time magazin az év emberei közé választotta. Harry Potter mamája persze nem Bono-t és a Gates házaspárt tolta le a trónról, csupán arról van szó, hogy a Time gyermekkorú olvasói részére is lehetővé tette a szavazást, ők pedig ki mást raktak volna a trónra, ha nem kedvenc varázslójuk megteremtőjét.

Rowling amúgy a vagyonnal új életet is kezdett, mikor 2001 decemberében titkos esküvőn másodszor is férjhez ment, majd 2003-ban fiút-, tavaly januárban pedig lányt szült első házasságából született gyermeke, Jessica mellé.