Anettka fél évet tölt orosz űrhajósokkal

MTI
2004.11.01. 15:38
Fehér Anett, televíziós műsorvezető és V. V. Cibijev, az oroszországi Csillagváros űrkiképző központ parancsnoka hétfőn a budapesti Grand Hotel Hungária Szállóban aláírta Anettka féléves csillagvárosi kiképzéséről szóló szerződését.
V. V. Cibijev orosz űrhajós, - aki kétszer is volt a világűrben és összesen több mint 380 napot töltött ott - az oroszországi Csillagváros ötvenéves parancsnoka, és Fehér Anettka televíziós műsorvezető a kamerák és vakuk kereszttüzében írta alá hétfőn délben a kiképzésről szóló megállapodást.

Jurij és Anett izgul

egyszer már otthagyta a fogát
Anettka

Cibijevet elkísérte Budapestre Jurij Bogorodszkij, Csillagváros nemzetközi kapcsolatainak egyik fő felelőse, aki a külföldi állampolgárok kiképzésével kapcsolatos ügyeket is intézi.

Anettka szokásos viseletében - fekete csizmában, fekete harisnyanadrágban, kis bőrnadrágban és fehér-fekete szegélyes kabátkában - mosolyogva válaszolt a kérdésekre az orosz űrhajós társaságában. Az MTI munkatársának elmondta, nagyon izgul és nem elsősorban az aláírás miatt, hanem mert a kiképzés és a majdani űrutazás még előtte áll, ugyanakkor nagyon várja azt és büszke arra, hogy Csillagvárosban tanulhat március elsejétől. A kiképzés végén ugyanis számos vizsgát kell tennie.

Cibijev két-három évet ad neki

V.V. Cibijev az MTI kérdésére - hogy mikor következik el Anettka űrrepülése - azt válaszolta, hogy szíve szerint akár rögtön a féléves kiképzés után felküldenék a magyar hölgyet a világűrbe, de inkább az a realitás, hogy két-három éven belül fog erre sor kerülni.

Arra a kérdésre, hogy képeznek-e ki most orosz űrhajósnőket - miután eddig három orosz nő járt a világűrben -, sejtelmesen mosolyogva annyit mondott, hogy már nem. Mi volt az első reakciója, amikor meghallotta hogy Fehér Anettka az űrbe készül? Nagyon örült neki - tette hozzá és biztosított mindenkit arról, hogy a magyar televíziós műsorvezető Csillagvárosban pozitív fogadtatásra számíthat. Mivel jó néhány amerikai, kanadai és japán űrbe igyekvő betanításával foglalkoznak az orosz űrkiképző központban, nemzetközi lesz a társaság, amelybe Anettkának be kell majd beilleszkedni.

A Velvet korábban megkérdezte tőle, van-e valamilyen jelentősége annak, hogy pont halottak napján írják alá a szerződést. Anettka azt válaszolta, ő nem szerette volna, hogy ezen a napon kerüljön sor a számára sorsdöntő eseményre, de az oroszok nem voltak hajlandók időpontot változtatni.