horoszkóp

Jane Austen túl ronda címlaplánynak

2007.03.24. 11:25
Mr. Darcy szülőanyjáról egyetlen hiteles festmény létezik, azt viszont nem találta elég vonzónak a kiadó, hogy az életéről szóló könyv borítójára tegyék. A képet ezért grafikai úton kisminkelték, és még a frizuráján is javítottak.

Kicsit feljavították Jane Austen külsejét egy angol könyvkiadó szakemberei, mert nem találták elég vonzó látványnak ahhoz, hogy az életéről szóló könyvük borítójára tegyék - írja a BBC News.

Címlaplánnyá sminkelt írónő

Ilyen volt

„Nem volt túl dekoratív jelenség” – summázta Helen Trayler, a Wordsworth Editions kiadó igazgatója az Austennel támadt problémájukat. A kiadók az 1775 és 1817 közt élt írónőről általában egy nővére, Cassandra által festett portrét használnak, a Wordsworth azonban elégedetlen volt ezzel, ezért grafikai úton kisminkelték, dúsítottak a haján és eltüntették róla a fejkendőt.

„Tudjuk, hogy egy könyvet nem kéne a borítója alapján megítélni. Sajnos azonban az emberek mégis így tesznek. Ha jobban nézel ki, jobban felfigyelnek rád. Sajnos ilyen felszínes világban élünk, az emberek külső alapján ítélnek” – indokolja Ms. Trayler a beavatkozást.

Nem szentségtörés

A Jane Austen Társaság szóvivője, Patrick Stokes azonban megbocsátóan viszonyul a kiadó húzásához: "Austen nem egy istennő, nem kopirájtos az ábrázolása, ez van, ha valaki ilyen népszerű. És ha ezzel a húzással újabb olvasói réteggel tudják őt elfogadtatni, hát legyen" - nyilatkozta a The Timesnak.

Ilyen lett

Patrick Janson-Smith, egy vezető kiadó irodalmi ügynöke pedig úgy fogalmazott: "A modern szerzők portréit is össze-vissza fotosoppolják, főleg az amerikai női szerzőket, különösen egy bizonyos életkoron túl. Aztán meglehetős nagy sokkot jelent élőben találkozni velük".

Mr. Darcy anyja

Márciusban egyébként Austen leghíresebb könyvét, a Büszkeség és balítéletet szavazták meg az angol olvasók kedvenc regényüknek. Az átdolgozott portréval a borítóján megjelenő könyv Austen unokaöccsének visszaemlékezései alapján íródott, az eredeti festmény, Cassandra Austen keze munkája pedig a londoni nemzeti galériában függ, és kutatók szerint ez az egyetlen hiteles portré az írónőről.