horoszkóp

Azurák Csaba nem csinál mást, mint szórakozik

dns
2008.01.19. 15:49
Az Educatio kiállításon az egykori kodolányis Azurák Csaba, és a főiskolán jazzéneket oktató Pély Barna beszélt arról, miért is jó tanulni. Azurák elmondta, a munkáját szórakozásként éli meg, és sajátos eszközeivel fanatizálta a tiniket. Pély arról beszélt, hogyan lehet érvényesülni a zenész szakmában.

„A jogi egyetemre nem sikerült bekerülnöm. Azt szokták mondani, az megy újságírónak, akit nem vesznek fel a jogra. Műszaki szakközépbe jártam, ahol megutáltatták velem az esztergálást, úgyhogy abban a szakmában nem gondolkoztam. Székesfehérvári lévén besétáltam a Kodolányi aulájába, megnéztem a faliújságon a tantárgyakat. Életem egyik legszebb három éve volt, amit ott eltöltöttem. De a munkámat is szórakozásnak élem meg. Tíz éve nem csinálok mást, csak szórakozom”- mondta Azurák Csaba az Educatio 2008 Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon.

Felnőtt az első nem olvasó generáció

Educatio kiállítás

A két napos kiállítás a szervezők szerint különösen az érettségiző diákoknak lehet fontos, akik a helyszínen a legtöbb felsőoktatási intézmény képviselőivel találkozhatnak, a felvételi lehetőségekről, a szakokról, a képzési rendszerről érdeklődhetnek. A program részeként a pavilon színpadán kerekasztal beszélgetéseket is rendeztek. Ezek közül az egyik beszélgetésben a Kodolányi János Főiskolát mutatta be az intézményben kommunikáció szakon végzett, az intézménnyel szemben rendkívül elfogult Azurák Csaba, és Pély Barna, aki a művészeti tanszéken jazzéneket oktat.

A beszélgetés nem vonzott tömegeket, legfeljebb huszan lézengtek a színpad előtt, amikor a főiskola egyik diákja a két médiaszemélyt interjúvolta az intézmény nevének gyakori említésével. A Napló és a Mokka műsorvezetője a mai egyetemistáknak szánta a legtöbb bíráló üzenetét. „Lexikális tudásban a mi korosztályunk alatt vagytok, de sokkal jobban tudjátok, hová kell nyúlni, ha valamilyen információra szükségetek van. Jobban beszéltek nyelveket, az internet teljesen mást jelent nektek, mint nekünk. De rossz hír, hogy felnőtt az első nem olvasó generáció, és ezek ti vagytok. Ilyen a korszellem”- mondta a zömében huszonévesekből álló közönségnek Azurák Csaba, aki hamarosan ismét apai örömök elé néz.

Vért ígérünk, verítéket

A riporter arra is kitért, hogy habár sok szempontból igazságtalan ez a világ, de abban hisz, hogy a tehetség utat tör. Ezt a következő, valószínűleg a tinik fanatizálására tervezett gondolattal fejezte ki. „Nem ígérünk Kánaánt, vért ígérünk, verítéket, annak mindig meg lesz az eredménye”- állította Azurák Csaba, és rátért a tehetségre. „Holnap a Naplóba felvennék egy tehetséges embert, akitől elájulok. Még akkor is, ha valahogy meg kéne oldani, és a többieknek kevesebb pénze lenne.”

Pély Barna többek közt arról beszélt, hogy a zenei oktatáson kívül arra is meg kell tanítani a diákokat, hogyan érvényesülhetnek. „Teljesen megváltozott a zene piaca. Nézzük csak meg, mennyi internetes letöltés van. Ma már teljesen másképp kell zenét gyártani, dinamikusan kell reagálni a változásokra”- mondta a United frontembere. A jazzénekes néhány, egyéb kérdés után ezt a gondolatát fűzte tovább.

Ahol tényleg úgy éneklik a jazzt

Educatio kiállítás

„A legnagyobb probléma, hogy sokan nem tudják használni a rendelkezésre álló eszközöket. A számítógépes zene ma már alapvető, meg kell tanulni felvenni zenét, amit olykor nagyon gyorsan meg kell csinálni, különben nem vagy versenyképes.” Ami pedig a zenei képzés adta lehetőségeket illeti, Pély szerint a fontosabb feladat megoldani, hogy a diákok áthallgassanak már főiskolákra. „Ha egy énekes el tud tölteni egy fél évet angol nyelvterületen, ahol tényleg úgy éneklik a jazzt, ahogy valóban létezik, az nagy előny.” A beszélgetést a moderátor azzal fejezte be, hogy interjúalanyai szívesen válaszolnak a közönség kérdéseire. A felvetésre mindössze egy lány lépett Pély Barnához, hogy közös képet készítsen róla a mobiljával.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft