Állatorvos lesz a szemlegyőztes színésznő

2004.04.05. 16:50
Bagaméri Eszter nyerte az idei filmszemlén a legjobb női alakításnak járó díjat. Noha szombaton közreműködött a lottósorsoláson, plakát-arcképe pedig országszerte látható, kezd elcsendesedni körülötte a felhajtás. Ő ezt egy cseppet sem bánja: érettségire készül és nem színésznő, hanem állatorvos szeretne lenni.
Bagaméri Eszter
"Számítottam a kérdésre: nem lottózom" - mondta a hétvégi lottósorsolás kapcsán megfogalmazott kérdésünkre Bagaméri Eszter. "Most viszont az egész osztály vett lottót."

A Mélyen őrzött titkok Kisirmája tizennyolc éves, májusban a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium drámatagozatos osztályában érettségizik.

"Nem lettem értékesebb"

"Olyan óriási mértékben nem változott meg az életem a film óta" - mondja. "A filmszemle után egy ideig égtek a vonalak, de most már kezd alábbhagyni a felhajtás. Attól, hogy megkaptam ezt a díjat, még nem hiszem, hogy belülről értékesebbé váltam volna, sőt, egyáltalán nem biztos, hogy a jövőben is keresnének filmszerepekkel. Különben is, lehet, hogy csak ezt az egy karaktert tudom eljátszani."

Nincs több filmszerep

Eszter elárulja, hogy mindig is ambiciózus embernek tartotta magát, s régóta várt arra, hogy felmutasson valamit családjának és elsősorban saját magának. A filmmel megadatott a lehetőség, s úgy véli, hogy ezzel olyan eredményt ért el, mely nemcsak szülei dicsérő szavaiban mérhető, hanem egy elfogulatlan zsűri ítéletében is.

Bagaméri Eszter és Györgyi Anna
A Mélyen őrzött titkok legnagyobb hozadékának ezt tartja, míg szerinte a negatív "melléktermék" a személye körül kialakult felhajtás. "Az utcán szerencsére nem ismernek fel" - jegyzi meg nevetve. "De nem vagyok az a típus, aki szívesen feladja a megszokott életét: szeretek hétvégenként hazautazni Lajosmizsére, a szabadidőmet pedig legszívesebben a barátommal töltöm. A forgatás alatt és utána is nagyon oda kellett figyelnem rá, hogy nehogy megszakadjon a kapcsolatunk. Nekem nagyon fontos a család, és már csak ezért sem szeretnék színésznő lenni: nem vállalkoznék újabb filmszerepre, féltem a magánéletemet."

Állatorvos lesz vagy indológus

Noha Eszter általános iskolás kora óta színjátszó szakkörök tagja, a színpadi munkát inkább "buliként" fogja föl és épp ez az, amit hivatásos színésznőként elveszíteni vél.
Az elkövetkező néhány hónapot elsősorban tanulással tölti, mivel nemsokára érettségizik és felvételizik. Állatorvosi egyetemre készül, de megjelölte az indológia-magyar szakkombinációt és harmadiknak egy biztos befutót is. Végezetül nekiszegeztük a minket leginkább foglalkoztató kérdést, azaz hogy nem tart-e attól, hogy ha meg sem próbálja a színészi pályát, elvesztegeti tehetségét? "Nem hiszem - állítja határozottan - Ki tudja: lehet, hogy állatorvosként tehetségesebb lennék, mint színésznőként."

Varró Irma története
Bagaméri Eszter a filmben Varró Irmát alakítja, aki mögött éppen bezárult az állami gondozó intézet kapuja. A történet elején három hónapos terhes: jóllehet meg akarja szüli a gyereket, de a béranyaság mellett dönt. Kanadába indul, hogy ott hozza világra a csecsemőt, akit egy gyermektelen házaspárnál kíván hagyni, természetesen jó pénzért. Anyja fölkutatására indul, s találkozik egy fiúval, akibe beleszeret. Rájönnek, hogy amulettje egy kicsi fotót rejt, vélhetően anyjáról. A nyomok egy idő után Kanadába, egy vele azonos nevű asszonyhoz vezetnek, aki azonban mindent tagad.