Hajdú Péter már tavaly megígérte, nem hagyja annyiban, hogy a parodisták nem jelentek meg a forgatáson, és negatív jelzővel illeték a műsort és a tévécsatornát. Bírósági tárgyalás percről-percre.

Hajdú Péter 52 millió forint kártérítést követel az elmaradt Bagi-Nacsa show miatt. Körmendi Gábortól, a Juj.hu munkatársától - aki a helyszínen tartózkodik - megtudtuk, hogy a tárgyalásról kitiltották a kamerákat, mert a bíró szerint ez zavarná a tárgyalás menetét. Hajdú feltételezése szerint Bagi Iván és Nacsa Olivér rendelte a bulvársajtót a tárgyalásra, de ezt az érintettek cáfolták. Egyedül a Blikk munkatársáról derült ki, hogy Nacsa meghívására érkezett a bíróságra.

Előzmények

A Bagi-Nacsa duó 2007. január 22-én megszegte az ATV-vel kötött szerződését azzal, hogy nem jelent meg a forgatáson. A teljes stáb az említett napon reggel kilenckor hiába várta Bagi és Nacsa érkezését. A parodisták levélben és sms-ben mondták le a forgatást, az előbbi természetesen nem ért időben a helyszínre. Nacsa akkor azzal indokolta döntésüket, hogy ez a műsor méltatlan volt hozzájuk. Commandante Thomas Grande, rádiós műsorvezető, mellesleg a műsor főszerkesztője elmondta, hogy Bagi inkább csak suttogó propagandát terjesztett, problémáját nem fejtette ki a készülő műsorral kapcsolatban. „Azt mondta, méltatlanok voltak a körülmények, pedig én úgy gondolom, kitűnő stábot raktak alájuk. Elképesztően jó szakemberek dolgoztak velük. A forgatókönyvet végig együtt, Nacsával készítettük, Bagi kevésbe szólt bele. Együtt írtuk azt a forgatókönyvet, amit ő később becsmérelt. Az, hogy mi volt a fiúk véleménye a szilveszteri produkcióról, meg lehet nézni szombaton este nyolckor az ATV-n. Itt elmondják mind a stábról, mind a körülményekről a véleményüket, és az a legkevesebb, hogy szuperlatívuszokban beszélnek mindenkiről. Úgy gondolom halottról vagy jót vagy semmit."

Nacsa Olivér szerint a sztori nem ilyen egyszerű: "Úgy éreztük, nincs kész a koncepció, és ez ilyen formában méltatlan lenne hozzánk. Egyrészről külön dolog a szilveszteri műsor, és az amit most kellett volna forgatni. Egy olyan forgatókönyvet adtak át, ami tartalmilag elfogadhatatlan volt. Tényekről beszélek. Nekünk művészileg kell megközelíteni ezt a kérdést. A jogi lépéseknek meg állunk elébe. Számoltunk ezzel a reakcióval, van is adu ász a kezünkben. "

A tárgyalás

Hajdú ígéretéhez hűen jogi útra terelte az ügyet, hogy az elmaradt hasznot behajtsa. A humoristák részéről, akik jelen állas szerint nem akarnak fizetni, az indoklás a következő: Hajdú Péter nem teljesítette a műsorgyártásban foglaltakat. Ügyvédjük szerint ennek egyik oka az, hogy nem kaptak részletes forgatókönyvet időben. Hajdú ügyvédje erre csak azt reagálta, hogy nem lehet végleges forgatókönyvet adni a műsor műfaja miatt. Commandante Thomas Grande szerint - akit Körmendi Gábor a tárgyalás szünetében kérdezett az ügyről -, a művészek kérése volt, hogy hagyjanak nekik szabadságot, hogy tudjanak improvizálni, hiszen ez a műfaj egyik sajátossága.

10.39

Nacsa aduja még talonban van, azonban arra felhívja a jelenlévők figyelmét, hogy korábban barátok voltak Hajdú Péterrel. Szerinte miután Nagy Tamás lett a vezető író, és magához ragadta a munkát, kihagyták a humorista páros kreatív dolgozóit a forgatókönyv megírásából. "A műsornak nem volt címe, formátuma, de még díszlete sem." Mivel minőségen alulinak tartották a forgatókönyvet, lemondták a szereplést. Először sms-ben közölték Hajdúval, aki telefonon figyelmeztette őket a várható következményekre, azaz a perre.

10.59

Hajdú Péter azt állítja, a stábértekezleten azért volt feszült a hangulat, mert Nacsa Olivér két órát késett a Sztárok a jégen próbája miatt. A forgatókönyvet pedig elfogadták a humoristák, ahogy az első forgatási nap dátumát is. Hajdú korábban távozott az említett értekezletről, de ezt azzal magyarázta, hogy az ATV programigazgatójával találkozott, akit meg akart győzni arról, hogy Bagi-Nacsa heti műsor lehessen. "A tárgyalás közben kaptam meg a humoristák lemondó sms-ét. Bohócot csináltam magamból."

11.25

Leült a tárgyalás, csak az okozott izgalmat, hogy a beidézett tanúnak, Nagy Tamásnak, lejárt a parkolójegye. Illedelmesen bekopogott a tárgyalóterembe és engedélyt kért Pataki Árpád bírótól, hogy elhagyhassa a folyosót, parkoló automatát etetni. Körmendi Gábortól azt is megtudtuk, hogy barna hajú lányok segítik a médiasztárok ügyvédjeit. A humoristák jogi stábja pedig bírósági jelmezben ül.

11.34

Hajdú Péter elnézést kért a bírótól és elment az Esti Frizbi forgatására a Blikk munkatársával, akit mint korábban már írtuk, Nacsa Olivér hívott meg a tárgyalásra. Mielőtt Hajdú elment, a forgatókönyvről vitáztak hosszan. Nacsa Olivér szerint egy 25 oldalas forgatókönyv kevés egy 50 perces műsor részletes leírásához, szakmai tapasztalata szerint legalább 60-65 oldal terjedelműnek kell lennie. Pataki Árpád bíró közölte, hogy ma biztosan nem lesz ítélet, mert először arról kell döntenie, hogy megalapozott-e a Hajdú követelése. Ha igen, akkor lehet csak összegszerűségről tárgyalni.

12.03

Nagy Tamás főszerkesztő a bírósági meghallgatásakor elmondta: közösen írták Nacsa Olivérrel a forgatókönyvet. Bagi Iván többször nehezményezte, hogy Nacsának több szerep jut, mint neki. De volt olyan eset is, mikor Nacsa hívta fel a főszerkesztőt, hogy nem akar több paródiát csinálni, mert elege van belőle. Ettől függetlenül vendéglátóipari egységekben tartottak gegpartikat, jegyzetelték a poénokat. "Olivér felhívott a szakítás előtti napon, hogy van egy jó meg egy rossz híre. "Az ATV-s produkciót nem csinálom, de szeptembertől indulunk a TV2-n."

12.35

"Már négy órája zajlik a tárgyalás. Még mindig a tanút faggatják. Már Pataki bíró is türelmetlennek tűnik. Másfél órája már egy másik tárgyalásnak kellene mennie a teremben. A humoristák ügyvédjének segítőnője diszkréten rágózni is kezdett" - tudatta a Velvettel Körmendi Gábor. Az is kiderült, hogy a stábértekezleten részvevők meghallgatása 2008 szeptember 30-án folytatódik.

12.42

A tárgyalás végetért. Kifelé jövet Bagi Iván és Nacsa Olivér nem kívánt nyilatkozni. Azt mondták folyó ügyről beszélnek, mert túl nagy a tét. A per tárgyát nem képező afférról viszont azt állítják hazugság, ők nem vitatkoztak azon, hogy kinek, hány karakter jut egy kabaréban. Köztük nincsenek személyeskedő viták. Bagi Iván azt is hozzátette, hogy nézze el a sajtó, hogy ilyen szűkszavúak, de nagy a tét, nem szeretnének veszíteni.