horoszkóp

Sztárok Bourbon-mártásban

2004.07.31. 12:28
Sercegő zsír, mojito és séfnek öltözött celebritások az első magyar barbecue-versenyen, ahol az Index egy citromos joghurtban pácolt csirkemellel indult.
"És egy leheletnyi málnás borecet" - suttogja Uj Péter orrig húzott séfsapkában, és óvatosan Szidorra pillant, aki a túrókrémmel töltött sült amerikai paprikából felpillantva egyetértően bólint, gyorsan, alig láthatóan, mint egy szabadkőműves, aki összefut egy másik beavatottal a Lehel téri piac egyik zöldséges standjánál.

"Gyerekek, nagyon tudok főzni! Hol a nektarin, bazmeg?" - kiálltja elégedetten U.P., és meglóbálja méretes húsvilláját. Ekkor tűnik fel a barbecue-sütőnél Konta Barbara, hogy médiabájait bevetve megpróbáljon fehér borsot szerezni tőlünk.

Tekintse meg képeinket!
"Csak akkor adunk borsot, ha hangosan, jól érthetően háromszor elismétled, hogy »Szeretem a Barátok köztöt!«" - válaszolja Szidor kegyetlenül hidegen, majd visszatér a zöldségek előkészítéséhez, ügyet sem vetve a Tv2 megszeppent és kissé tanácstalan műsorvezetőjére.

Hiába, itt nincs pardon, a fair play csak a vesztesek luxusa, mi viszont azért jöttünk, hogy megnyerjük a Jack Daniel's Barbecue-verseny kupáját. Tíz csapat verseng a sütők fölé görnyedve az amerikai koleszterinkultúra eme nagyszabású ünnepén, így értelemszerűen kilenc másikat kell majd lefőznünk, legyen bármennyire rossz is ez a szóvicc ebben a helyzetben.

Megasztárok a füstben

Mellettünk éppen Gáspár Laci, a Megasztárból hamar búcsúzó Aczél Gergő és Konta Barbara izzítja a faszenet, de bármerre nézünk, szakácsruhába bújtatott magyar celebritások forgolódnak mindenfelé.

Az asztalnál közben Szidor aszalt szilvákat göngyöl baconszalonnába, U.P. még mindig a húsvillát szorongatja, amikor is megjelenik Tiger, a Bár elnevezésű médiatörténeti valóságshow egykori nyertese, hogy turistának öltözve, homlokára tolt Diesel napszemüvegben, rövidnadrágban és Teva szandálban hátráltassa az Index gasztronómiai csapatának felelősségteljes munkáját.

Pedig mindössze ötven perc van a négy mesterdarab: a csirkemell, a sertésoldalas, a tarja és a bélszín elkészítésére és tálalására. Bármennyire is bizonygatja Szidor, hogy a barna sörben pácolt sertéslapocka polentával töltött chilipaprikával és sült zöldségsalátával csak nevében bonyolult, azért mi egy hideg és végtelenül sötét pillanatra elképzeljük, hogy U.P. és Szidor összeroppan a gasztronómiai feladat súlya alatt, és az Index kikap Szikora Robi csapatától. A fejünkben visszhangzó vészjósló csikidam elől idegességünkben a svédasztalok felé menekülünk, hátrahagyva a faszénparázzsal küszködő Uj Pétert és Szidort, aki egy elszánt Bajor Imre tekintetével mered a zöldségköretre, és már jó ideje csak azt mormolja a kecsegtető fődíjra utalva, hogy "egy láda whisky, egy láda whisky".

Celebritások a svédasztalon

"Valaki rálépett a lábamra, és már szart sem érdekel!" - jajdul fel panaszosan egy férfi, miután a koktélpult felé tartva többen rátiporunk piros bőrcipőbe bújtatott lábfejére. Az eddig ösztöneink mélyén csendben szunnyadó celebrityspotter most felébred bennünk, és rövid vizsgálat után Csisztu Zsuzsa elhidegült férjeként azonosítja a szenvedő alanyt, aki egyébként kék farmert, piros inget és sértett arckifejezést viselt egész este.

Odakint már sültzsír- és füstszagú az éjszaka, idebent, pedig egyre több ember állja körül a svédasztalokat. Koktélos poharak koccannak csilingelve, Harsányi Levente szóviccei szállnak fájón, a könnyed smúzolás morajlásába a nyálelválasztás hangjai keverednek. A színen eközben átvonul az őszülő Beckham-frizurás Rókusfalvy Pál is, aki hasztalan próbálja szivarfüsttel leplezni világoskék-királykék csíkos ingének felkavaró látványát.

"Pont, mint amikor leárazzák a szupermarketben a csirkefarhátat" - jegyzi meg egy nagy szociális érzékenységgel megáldott férfi egy nagyobb sült oldalast markolva, és lelkesen ránk kacsint, mintha csak közös golfklubba járnánk. Válaszolni már nincs időnk, felhangzik a harangszó, ami jelzi, hogy véget ért a verseny, mindenkinek le kell raknia a húsvillákat, nyársakat, indul a zsűri.

Azért van, hogy megreklamálja

Klikk a képre!
"Reklamálja meg, azért van a reklamációs osztályunk, hogy megreklamálja. Aztán mondd meg a nevet és intézek valamit" - harsogja mellettünk mobiltelefonjába egy tetőtől talpig Armani farmerbe öltözött férfi, aki viselete homoerotikus felhangjait krokodilbőr veszkócsizmával és ezüstsálat viselő barátnővel ellensúlyozza.

Kicsivel előrébb a zsűri éppen Szikora Róbertnek gratulál, amiért grillezett csikidám sertésbordájával második helyezést ért el. A zsűrin túl, a félhomályban Szidor áll, még mindig maga elé mered, csak ezúttal azt ismételgeti monoton, színtelen hangon, hogy "bunda, bunda".

Az Index csak negyedik lett, és talán még az sem vigasztalja U.P.-t és Szidort, no meg a zöldségelőkészítésnél serénykedő Bogád kolléga, hogy cserébe megkapták a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség vándorkupáját, vagyis a szakmai díjat. A versengést Lajsz András koktélmixer és csapata nyerte, köztük egy szőke parókás álargentin, aki a díjátadó után könnyedén a süteményes asztalon felejti "Ifjú Pataki Attila találkozik Zsidró Tamással" fantázianevű műhaját.

"Bazmeg, otthon is ilyen ganét hagynak maguk után, bazmeg?" - méltatlankodik mögöttünk egy pincér a sötét kertben. Mi kissé letörve indulunk a bárpult felé, Szidor erősen markolja a kupát és a hozzá mellékelt whiskyt.

"Megkóstolta valaki a Bourbon-mártásom?" - kérdezi U.P. reménykedve, mi erősen bólogatunk, majd rendelünk egy-két mojitot, és hagyjuk, hogy ránk ereszkedjen a sztaniolból hajtogatott magyar csillagokkal sűrűn teleszórt krepp-papír éjszaka.

Barbecue-vébé
Az I. Magyarországi Jack Daniel's Barbecue-verseny és -party egy nemzetközi rendezvénysorozat része volt, amely Tennessee-ből indult útjára 16 évvel ezelött. A Tennessee állambeli Lynchburgben, a Jack Daniel's szülőotthonában rendezik meg minden évben a Jack Daniel's Meghívásos Barbecue-világbajnokságot. Erre a több ezer fős rendezvényre a világ számos országából érkeznek versenyzőként vagy akár csak nézőként.

A július 29-én Nagykovácsiban tartott magyarországi versenyen a csapatoknak ötven percük volt, hogy megmutassák, milyen ínyencséget tudnak készíteni faszenes grillsütőn csirke-, sertés- és marhahúsból, fűszerek felhasználásával. Nemcsak az elkészült ételek ízét, hanem az előkészítést, a csapat megjelenését, az ételek tálalását és a csapat egyéb kreatív ötleteit is értékelte a szigorú zsűri.

A zsűriben helyet foglalt Hegedűs Péter, az AmCham képviseletében; Monostori Balázs és Németh Attila, a budapesti amerikai nagykövetség képviseletében; Pető István, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke és Varga Gábor, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség budapesti régiójának elnöke és Lenzsér Csaba, a Magyar Grillszövetség elnöke, valamint Buday Péter mesterszakács.