Brigitte Bardot-nak sokba került a rasszizmus

2004.06.11. 15:44
Brigitte Bardot a francia mozi egykori bálványa öregkorára lelkes állatvédő és elhivatott rasszista lett. Ez utóbbi tevékenységével kevésbé arat elismerést, most például több mint egymillió forint összegű bírságot kapott Kiáltás a sötétben című könyve gyűlöletkeltő kijelentéseiért.
Brigitte Bardot múlt hónapban azt vallotta a bíróságon, hogy senkit nem állt szándékában megsérteni Kiáltás a sötétben című könyvével, melyben a fajok keveredésével, a homoszexualitással, bevándorlókkal, az iszlámmal, és a nők politikai szerepével foglalkozik. Ez azonban úgy tűnik, nem hatotta meg a bírákat, akik úgy találták, hogy a 69 éves ex-színésznő könyvbe foglalt véleménye meglehetősen rasszista nézeteket tükröz, ezért úgy döntöttek, hogy gyűlöletkeltésre való hivatkozással 5000 euróra (közel 1.270.000 forintra) bírságolják - adta hírül a BBC News.

Visszaeső gyűlölködő

A színésznő könyvének egyik fejezete a fajok közti házasságot ítéli el, egy másikban pedig azért dicsőíti a francia ősöket, amiért annak idején életüket adták, hogy elűzzék Franciaországból az idegen betolakodókat. Bardot kijelentésein egyes anti-rasszista csoportok annyira felháborodtak, hogy bírósági eljárást indítottak az ex-színésznő ellen. Bardot-nak nem ez volt az első peres ügye intoleráns kijelentései miatt: egyszer már elítélték gyűlöletkeltés okán, akkor például birkamészárlással vádolta a muzulmánokat.

Fizethet, és még reklámoznia is kell

A bíróság a mostani ítéletben kimondta: "Madame Bardot a muzulmánokat barbár, durva megszállókként mutatja be, őket teszi felelőssé a terrorizmusért, és azt állítja, le akarják igázni és meg akarják semmisíteni a francia nemzetet." A bíróság Bardot-n kívül további 5000 eurós bírságot szabott ki a könyvet megjelentető Le Rocher nevű könyvkiadóra, valamint kötelezte az érintetteket, hogy két újságban sajtóhirdetések formájában tegyék közzé a tárgyalás eredményét. A bíróság megítélt továbbá egy jelképes egyfrankos kártérítést az MRAP nevű francia antirasszista mozgalom, és az ügyet bíróságra vivő Emberi Jogok Szövetsége részére.