Megsértették az arabgyűlölő Brigitte Bardot-t

2004.10.20. 14:56
A hetven éves Brigitte Bardot-t korábban amiatt ítélte el a bíróság, mert arabellenes kirohanásai túlléptek a szabad véleménynyilvánítás határain. Ezúttal azonban egy népszerű tévé show vezetője ment túl messzire, amikor Bardot-t ostobának nevezte.
Nem tetszhet mindenkinek

Brigitte Bardot-nak meggyűlt a baja a fiatal francia filmes generációval. Marc-Olivier Fogiel, a Nem tetszhetünk mindenkinek című tévéshow vezetője korábban ostobának nevezte a múlt hónapban hetvenedik életévét betöltött egykori filmcsillagot.

A kínos eset akkor történt, amikor Bardot tavaly májusban megjelent a beszélgetős műsorban legújabb könyvét népszerűsíteni. Fogiel megjegyzését követően a színésznő a bírósághoz fordult. A keresetben eljáró Nicolas Bonnal bíró egyetértett azzal, hogy a provokátor műsorvezető megsértette Bardot személyhez fűződő jogait.

Ugyanakkor azt is kijelentette, a provokáció és a sértés egymáshoz közel álló fogalmak. A műsorvezetőt a bíróság arra kötelezte, kérjen bocsánatot a művésznőtől. Emellett a per teljes költségét is állnia kell.

Brigitte, az idegengyűlölő

A művésznő korábban júniusban állt bíróság elé. Bardot, aki az elmúlt években az állatok jogaiért küzdött, és az ügy érdekében több kampányt s szervezett, mostanában inkább megrögzött arabellenessége miatt került az érdeklődés középpontjába. 'Un cris dans le silence' (magyarul így fordíthatjuk: Kiáltás a sötétben) című könyvében - amelyiknek kapcsán Marc-Olivier Fogiel beszélgetett a volt dívával - hosszasan ír idegengyűlöletéről.

Politikai szerepvállalásra sosem készült, elmondása szerint csak a véleményét közli. Ez azonban túlságosan bántó volt. Bardot ugyanis barbár, és durva megszállóknak nevezte a hazájában élő muszlimokat. Az ügyben eljáró bíróság szerint a művésznő írása túllép a szabad véleménynyilvánítás határain. A művésznő akkor pénzbüntetést kapott.