Könnyek közt távozott egy párizsi bíróságról Brigitte Bardot, a franciák egykori színész-istennőjéből lett állatvédő aktivista. A színésznő vallomást tett legújabb ügyében, amelyben rasszista gyűlöletkeltéssel vádolják, bár ez már nem az első ilyen alkalom.
A hatvanas években még a francia szépségideált megtestesítő, "isteni" Bardot 46 film után fordított hátat a mozinak, hogy életét az állatvédelemnek szentelje. A most 69 éves egykori sztár emellett azonban nemrégiben országos botrányt kiváltó könyvet is írt, ami miatt már érték hasonló tárgyalótermi támadások. A "Sikoly a csendben" című művében ugyanis - ha nem is nyíltan kimondva - a homoszexuálisok, bevándorlók és a munkanélküliek ellen intéz támadást.

Torzszülöttek és a beszivárgó iszlám

Könyvében a néhai filmcsillag "vásári torzszülötteknek" bélyegzi a homoszexuálisokat, elítéli a nők jelenlétét a kormányzatban, és erőteljesen kritizálja a "botrányos" munkanélküli segélyeket. Szintén kikelt "Franciaország iszlamizálódása és az iszlám vallás alattomos beszivárgása" ellen. Franciaországban közel ötmilliós muszlim kisebbség él.

A tavaly piacra került könyv óriási közfelháborodást keltett Franciaországban. Antirasszista csoportok kampányoltak azért, hogy az egykori sztár ellen eljárás induljon, Bardot azonban folyamatosan tagadott és azt állította, hogy könyve nem irányult az iszlám vallás, vagy az észak-afrikai emberek ellen.

Bardot nem egy Balzac

Bardot a szerdai meghallgatáson többek közt azt is nyilatkozta, hogy szerinte Franciaország hanyatló periódusba lépett, valamint hogy ő ellenzi a vegyesházasságokat. "Én 1934-ben születtem, akkoriban nem engedélyezték a fajok közti keveredést" - fogalmazott a színésznő. "Nem vagyok egy Balzac" - indokolta prózai stílusát Bardot a 19. századi francia íróra célozva, de ezzel a megjegyzésével jól láthatóan szintén nem nyerte el a bíró tetszését.

Az ex-színésznő nem először kerül vitába a közvéleménnyel: 1998 januárjában 3250 dolláros (közel 680 ezer Ft) bírságot szabtak ki rá, amiért rasszista megjegyzéseket fűzött az algériai tömegmészárlásokhoz. Négy hónappal korábban pedig szintén pénzbüntetésre ítélték, amiért azt mondta: "Franciaországot elözönlik a birkákat mészárló moszlimok."