horoszkóp

Nyársra húztunk mindenkit

2005.06.02. 16:18
Két évjáratnyi megasztárt, három Playboy-nyuszit, Árpa Attilát és a Gerilla Grill csontrészeg tagjait is leverte az Index négyfős kommandója a második magyar barbecue bajnokságon.

Számos médiasztárt, modellt és popzenészt megelőzve az Index csapata nyerte meg a margitszigeti Danubius Grand Hotel kertjében rendezett második magyarországi Jack Daniel's Barbecue Versenyt. Így kéne szólni a tömör, elfogulatlan rövidhírnek, de persze a bulvármédiában nincs helye unalmas tényközlésnek, ezt az egyszerű bővített mondatot pedig nem nagyon lehet tovább terhelni olyan hívószavakkal, mint playmate, megasztár vagy éppen sült fetával és pácolt sült zöldségekkel tálalt mustáros tarja, ezért kénytelenek vagyunk egy kicsit belemászni a részletekbe.

Az Index már tavaly is indult a gasztronómiai megmérettetésen, ahol a futottak még kategória kiemeltjeiként végeztünk, így idén minden dühünk és elkeseredettségünk beleadtuk a húsokba, melyeket a versenyszabályzat szerint ötven perc alatt kell fogyaszthatóvá grillezni. A terv, hogy gasztronómiai fölényünkkel porba alázzuk a TV2 tehetségkutató műsorának minden döntősét, fél tucat miniszoknyás modellt és a magyar sztárvilág húsz-harminc százalékát, már a verseny kezdetén veszni látszott, mivel háromfős csapatunk egyik tagja (konkrétan én) nem jelent meg időben a regisztrációnál, de szerencsére fotósunk, Barakonyi Szabolcs fényképezőgépét lerakva beállt húst pácolni, és zöldséget grillezni.

Seregszemle

Tekintse meg képeinket!
Itt jön az a bekezdés, amit az ókor óta csak enumerációnak neveznek irodalmi körökben, és arra szolgál, hogy egyenként bemutassa a szereplőket, akik később majd szeretnek, szenvednek, diadalt aratnak, vagy éppen elbuknak. Tehát az egyik oldalon állunk mi: Szidor György, a sportrovat gasztronómiai ismeretekkel terhelt munkatársa, Kiss Bori, aki egyébiránt vegetariánus, és csak undorral vegyes sajnálattal képes beszélni a fűszerezett és parázson kisütött állattetemekről, már említett fotósunk, aki amatőr középhaladó szinten ért a grillezéshez, meg persze én, aki egyrészt újabb és újabb koktélokkal igyekeztem megfelelő hőmérsékleten tartani a parázsló szén felett kókadozó versenyzőket, ezenkívül több alkalommal is aktívan részt vettem a díszítésre félretett fetasajt elfogyasztásában.

A másik oldalon sorakoztak a kihívók, akik talán nem is sejtették, hogy ebben az interpretációban tulajdonképpen nem egymással versengenek, hanem együtt akadályoznak minket a nyeremény (egy grillsütő és egy rekesz viszki) felé vezető úton. A Megasztár mindkét szériájának válogatott döntősei vagy éppen a Katona József Színház színészválogatottja egyetlen percig sem jelentett kihívást, ők mindannyian abba a csoportba tartoztak, akik azt hiszik, hogy az a gasztronómia csúcsa, ha miniparadicsomokból mosolygós arcot kanyarítanak a tálra, a hús mellé.

Ott voltak még a tavalyi év playmate-jei, de őket már az első tíz percben leírtuk, hiszen elég nehéz úgy sütni-főzni, ha közben folyamatosan négy fotós fényképezi a dekoltázsunk, és különböző médiasztárok és egyéb közrendűek csorgatják a nyáluk közvetlenül az izzó parázsra. Árpa Attila verőemberei vagy éppen a Zsidró-szalon munkatársai pedig legfeljebb a lelkes kezdő vándoríjáért szállhattak volna versenybe.

Egyedül a Gerilla Grill kétfős stábja okozhatott volna fejfájást, de szerencsére ők a verseny kezdetére már annyira berúgtak, hogy kimondani is képtelenek voltak azt, hogy grillezett pulykanyárs sült zöldségsalátával és fűszeres sült cikóriával, nem hogy elkészíteni.

Bonyodalom és gyors lezárás

Klikk a képre!
A bonyodalomban érzékletesen leírhatnám, hogyan készítette el az Index stábja a már emlegetett pulykanyársat, a mustáros tarját, meg persze a mozzarella-toronnyal és padlizsánnal tálalt bélszínt, valamint a narancsos-csilis pácban érlelt csirkemellet. Esetleg külön ecsetelhetném a szaktudás fölényes erejét, kitérhetnék az illatokra és a tálalásra, szánhatnék egy egész bekezdést az alkonyatban a grillsütő fölé hajoló versenyzők gyöngyöző homlokára, de mindez olyan lenne, mintha testmeleg hájjal kenegetnénk magunkat. Legyen elég annyi, hogy a Playboy címlaplányait és a Danubius Rádió csapatát is megelőzve, megérdemelten diadalmaskodtunk.

Az est további részéről ellentmondásos információim vannak. Szidor Györgyöt többen látták egy bizonyos Pflum Orsi nevű megasztárral, Szabolcs autogramot kért a megszeppent Palcsó Tamástól, Borit pedig illetlen viselkedése miatt tíz hónapra kitiltották a Margitszigetről. Én eközben természetesen lefekvés előtti gyógyteámat kortyolgattam a sarokban, és megpróbáltam az illetlen mulatság zajait kizárni az agyamból, hogy szembenézzek a győzelemmel, amelyben nekem is jelentős szerepem volt. A történések rekonstruálása innentől szinte lehetetlen, annyi biztos, hogy a megnyert egy láda viszki még éjfél előtt eltűnt, pedig nem mi ittuk meg.