Nem hagyományos szakácskönyvvel áll elő Gáspárné Bea, aki családja kedvenc ételei mellett saját életébe is betekintést nyújt új "receptkönyv és lifestyle album" meghatározású könyvében: "Ez húsz életkép és étel lesz rólunk, tőlünk" - mondja a telefonban, miközben a háttérzajból ítélve egy egész éhező gyermeksereget próbál fél kézzel távoltartani egy tömött hűtőtől, de lehet, hogy nem pont így van. Mindenesetre Bea asszonyt most is épp a munka kellős közepén találjuk: "Főzök itt mindenféle ételeket, és itt van velem a fotós, aki meg lefotózza" - meséli a telefonban, majd hirtelen erőteljes gyermeknevelésben tör ki. A nevelés alanya Evelin lánya, de hogy pontosan mit követett el, az az újságíró számára már nem derül ki, mert Bea asszony, mint ha mi sem történt volna, folytatja: "Tegnap hatot főztem, ma hármat!".
A szakácskönyv ötlete nem tőle származott: "Neeeem, egy barátnőm találta ki, és aztán lakásfelújítás közben sokat beszélgettünk róla" - emlékszik vissza Gáspárné, de azt is bevallja, ő akkor egyáltalán nem vette komolyan az egészet, sőt: "Áááá, ugyan, én először hülyeségnek hittem!" - nevet.
A Győzike-villa átalakítását épp akkor végző Hervé Lóránth Ervin belsőépítész azonban nem így gondolta. "Ő is hallotta az ötletet, és ő azt mondta, ez jó, nagyon bátorított! Végül aztán belevágtunk, két hét múlva fog megjelenni" - újságolja Bea asszony a közösségi szakácskönyvírás műhelytitkait. Itt azonban végleg elragadják tőlünk a gyermeknevelés bonyodalmai, ezért a további, részletesebb információt már magától az írói vénával megáldott belsőépítésztől kapjuk.
Hibrid receptgyűjtemény és a Bea-style
Számunkra kicsit különös a lakberendezés és a szakácskönyvírói ambíciók párosítása, de mint megtudjuk, Lóránthnál már nem először jelentkezik ez a sokoldalúság: "Volt már két dizájn- és szakácskönyvem, Elvitelre 1. és 2. címmel jelentek meg" - tárja fel a nem hagyományos receptgyűjteményekhez való vonzódását a Velvetnek, innen tehát a "szakács- és lifestyle könyv" ötlete.
"Bea iszonyúan jól főz, amikor náluk dolgoztam, volt, hogy már reggel csörgött a telefonom, hogy mi legyen az ebéd, és aztán mindig csodásan megvendégelt. Amikor felmerült a szakácskönyv ötlete, úgy éreztem, hiba volna kihagyni ezt a lehetőséget, és amikor Győzike meghallotta, ő is nagyon belelkesedett. Ő is odavan ezekért az ízekért, náluk nem gond az, hogy az édesanyja hogy készíti ezt vagy azt, mert Győzi egyértelműen Bea főztjének rajongója" - meséli Lóránth a családi projektté fajult ötlet fejlődéstörténetét.
De milyen a kaja?
A Velvet nincs otthon a roma konyha rejtelmeiben, ezért megpróbáljuk megtudni, miben tér el ez a hagyományos ételektől: "Ez megfogalmazhatatlan, de az biztos, hogy ezek nem az ilyen trendi kaják, hanem kiadós, magyaros ételek, csak más ízvilággal, mint amit megszoktunk. Nem is biztos, hogy ez a "romaság" miatt van, szerintem ez egyszerűen "Beás" - próbálja szavakba önteni személyes élményeit Lóránth. "A roma ízek mellett vannak benne hagyományos magyar ételek is, de ő ezeket is olyan speciális fűszerezéssel készíti, amitől nagyon sajátosak és iszonyú jók".
"A roma konyha nagyon leveses, tehát sokféle izgalmas levesre lehet számítani, de például speciális roma étel a bodak nevű kenyérlepény, amit mindenhez esznek, babgulyáshoz, pörkölthöz. Ez egy élesztős, gyorsan kisüthető tészta, olyasmi, mint az indiai konyhában a naan" - ad ízelítőt a várható gasztronómiai élményekből az ihletett belsőépítész, de megnyugtatóan azt is hozzáteszi: "Nem kell azért semmiféle különleges, nehezen beszerezhető alapanyagot vagy fűszert elképzelni ezekhez, Bea is csak ugyanazokból dolgozik, mint amik minden háztartásban is megtalálhatóak".
De milyen a Bea?
A különös hibridkönyv - mely várhatóan december 6-án jelenik majd meg - tehát érdekes műfajkísérletnek ígérkezik. A Velvet a maga részéről kíváncsian várja, addig is fogyózik.