horoszkóp

Színpadra lép a két Beatles-túlélő

MTI
2006.12.03. 17:41
Kilencvennégy éves korára tervezi a visszavonulást Paul McCartney. Még olyannyira nem akar nyugdíjba menni, hogy arra készül, újra színpadra lép a Beatles másik életben lévő tagjával, Ringo Starral.

Paul McCartney és Ringo Starr, a Beatles két túlélője hamarosan ismét együtt lép színpadra. Ezt maga Sir Paul közölte a La Repubblica című olasz napilapnak a hét végén adott interjújában.

A világ talán leghíresebb élő balkezes pop-rocksztárja, aki a napokban megjelent új DVD-je, a The Space Within Us bemutatója alkalmából nyilatkozott, elmondta, hogy június 18-i, 64. születésnapján kibírta, hogy ne énekelje el híres beat-kupléját, a When I,m 64-t, ellenben a gyermekei ezzel köszöntötték, sőt, a dalból még lemezt is készítettek neki.

Vacsorán jár az esze koncert közben

McCarney elárulta, hogy amikor összeállítja koncertjeinek programját, először elképzeli az előadást a közönség fülével, és a lista egy részét azok a dalok alkotják, amelyeket a publikum akar hallani. Aztán jönnek azok, amelyeket ő szeret játszani, majd végül elmerül saját archívumában, és több mint 40 évre visszamenőleg mindig talál olyan dalt, amelyet még szinte soha nem adott elő élőben.

"Mindenekelőtt arra gondolok, hogy a lehető legjobban játsszam a dalt, aztán figyelem a közönség reakcióit. Persze előfordul az is, hogy arra gondolok: mit fogok vacsorázni? Időnként eszembe jutnak csodálatos élmények a dal születésével, felvételével kapcsolatban, és ezektől mindig meghatódom" - mondta Paul.

Kilencvennégy évesen visszavonul

McCartney még nem felejtette el, hogy az 1960-as évek Beatles-koncertjein elsősorban fiatal lányok tomboltak, ma már mindenféle korosztály jár a koncertjeire, a tízéves gyerekektől a nagyszülőkig. "Családias melegség árad felém, rengeteg szeretet, és ezért mindig nagyon kellemes turnéznom" - vallotta be, hozzátéve: számára a legfontosabb, hogy zenéje érzelmi gazdagságot, gyógyírt adjon hallgatóságának, hiszen maga is a saját bőrén tapasztalta, hogy ha életében rossz pillanatok jöttek, a zene mindig segített neki túllépni ezeken.

Lehet-e még ambíciója ennyi év, ennyi siker után? Természetesen - mondja McCartney, aki élete egyik nagy élményének nevezte, amikor élőben köszönthette a Föld körül keringő űrhajósokat a Good Day Sunshine című dalával. Szeretne további nagyzenekari műveket komponálni, - most is készül egyre, párhuzamosan egy újabb dalgyűjteménnyel - és tervezi, hogy egyszer a nagyközönség elé tárja fotógyűjteményét is, amelyben számos, ma már történelminek számító felvétel szerepel a Beatlesről, a stúdiótól a közös indiai utazásig.

Végül visszatért a 64 év problematikájára. Elismerte: a 60-as években aligha hitte bárki, hogy ezt a műfajt hatvanon túl is lehet művelni. Most viszont már azt forgatja a fejében, hogy talán 94 évesen abbahagyja. Hogy így legyen, kabalanótát is ír, When I,m 104 címmel.