horoszkóp

Lánynevet kapott Beckhamék legkisebb fia

2005.02.21. 14:41
David Beckham vasárnap született kisfia a Cruz nevet kapta szüleitől, amivel alapos meglepetést okoztak a spanyol nyelvet ismerőknek. A bulvárlapok azóta azt találgatják, vajon mi vezette a házaspárt, mikor fiuknak lánynevet adtak, és miért pont ezt?

Vasárnap hajnalban született meg az angol csapatkapitány, David Beckham harmadik fia. A Beckham-család eddigi két gyermeke Romeo és Brooklyn névre hallgat, már ez utóbbi sem tekinthető szokványos névválasztásnak. Harmadik gyereküket azonban Cruz néven anyakönyvezték, és ezzel alaposan meglepték a spanyol nyelvben járatosakat: nem is azért, mert a "cruz" szó spanyolul keresztet jelent, hanem mert ez egy lánynév - írta a The Sun.

"Szerintem ez egy elég idétlen névválasztás volt" - véli az Oxford University egyik nyelvi professzora. "Lesz ezzel még problémájuk Spanyolországban, mert ez ott egy ódivatú lánynév, ráadásul angol nyelvűeknek okozhat problémát az is, hogyan kell kiejteni. Elég fura dolog ezt művelni egy kisfiúval." Ezt Dr. Clive Griffin, az egyetem latin-amerikai irodalmi tanszékének tanára is megerősítette: "Soha nem hallottam még, hogy a Cruz nevet fiúk is viselték volna."

De vajon miért épp Cruz?

David Beckham
Virágok Victoriának
Egyes elméletek szerint a névválasztás Beckham gyatra spanyoltudásának tudható be. A focista ugyanis híres keresztlabdás átadásairól (angolul: crossing the ball), és egyes elméletek szerint fia nevével ennek a képességének próbált emléket állítani. Erre az akcióra azonban a spanyol nyelv a "cruce la bola" szófordulatot használja, a keresztet jelentő "cruz" csakis vallásos értelemben használandó.

A Cruz ugyanakkor vezetéknév formájában elég elterjedt spanyol nyelvterületen. A legismertebb ilyen nevű híresség a madridi születésű filmsztár, Penelope Cruz, akit a házaspár barátai szerint a focista neje, Victoria nagyra becsül a Vanília égbolt és a Corelli kapitány mandolinja című filmekben nyújtott alakításaiért. Egyesek szerint ez is lehet a névválasztás oka, mint ahogy az is, hogy a pár másik közeli barátja Tom Cruise, akinek vezetékneve szintén a cruz szóhoz hasonlóan ejtendő. Beckhamék egyelőre egyik verziót sem erősítették meg, és bár eredetileg kislányt vártak, ez sem lehet indok, hiszen neki a Luna nevet adták volna.