horoszkóp

Blog után könyvet ír egy angol luxusprosti

2004.09.17. 16:00
A szex mindig hálás téma: a pornóipar soha nem megy csődbe, az újságok is kiválóan megélnek belőle, és az ilyen jellegű szolgáltatást végző hölgyek sem fognak éhen halni. Ha pedig mindezt az interneten vezetett naplójukban is élvezetesen le tudják írni, hamarosan akár egy könyv szerzőjeként is elhíresülhetnek: úgy, mint Belle de Jour.
Abbahagyta a blogírást az egyik legolvasottabb angol bloggernő, Belle de Jour: a hölgy úgy érezte, olvasói most már túlságosan kíváncsiak valódi személyazonosságára - ráadásul amúgyis aláírta már az első könyvszerződését.

Kattintékony téma

A blogot 2003 októberében kezdte, kiemelkedő olvasottságának titka, hogy Belle - saját bevallása szerint - egy londoni luxusprostituált, aki online naplójában részletekbe menően számol be a munkájával járó szexuális játékokról és kalandokról, barátairól és szeretőiről, mindezt pedig olyan irodalmi stílusban, amely tavaly a Guardian magazin díját hozta az ismeretlen írónőnek.

Célkeresztben

A sajtó ekkor kereszttűz alá vette őt, és mindent megpróbáltak, hogy kiderítsék az író valódi személyazonosságát. Többek közt ismertebb írókat is meggyanúsítottak, a szerzőséget azonban egyikük sem vállalta. A hatalmas érdeklődés persze itt is kitermelte a szokásos hamisítványokat, ál-leleplezéseket, sőt egy vicc-website-ot is, ami gyónási lehetőséget biztosított az olvasóknak, hogy megvallják, ha ők az igazi Belle, és persze az ilyen esetekben szokásos pólóvásárlási lehetőség sem maradt ki a szolgáltatások közül.

Nemsokára könyvben is

"Igen, én valóban luxusprosti vagyok" - reagált saját naplójában a valódi Belle a találgatásokra. "Egy unatkozó újságíró talán tudna írni egy ilyen ál-blogot, de én nem vagyok ennyire okos."

A rajongóknak azonban nem kell kétségbeesniük: Belle-nek nemsokára megjelenik az első könyve. A "Belle de Jour: egy londoni luxusprostituált sikamlós kalandjai" című kötet a Weinfeld és Nicolson kiadásában jelenik meg januárban; Belle pedig a blogban bizonyos televíziós elképzelésekre is célozgatott.

Ars poetica

"Soha nincs megfelelő időpont arra, hogy abbahagyd a naplóírást - úgyhogy én most teszem meg" - írta utolsó bejegyzésében a sokoldalú call-girl. "Ha még valamit hozzá kéne tennem, talán azt mondanám: soha ne fogjátok vissza magatokat az élvezetekben csak azért, mert attól tartotok, mit szólnak hozzá mások."