Halle Berry azt állítja, hogy a Macskanő feszes, fekete bőrruhája újra felfedeztette vele önnön szexualitását. Érzékei kiélesedtek, ösztönei felerősödtek. A színésznő így nyilatkozik erről: "A kosztüm felvétele felszabadított és hihetetlen erőket mozgósított bennem, így érzékelhettem valódi önmagam. Újra közvetlen kapcsolatba léptem saját érzékiségemmel és szexualitásommal_ Nehéz lenne abban a ruhában nem kiegyensúlyozottan, önbizalom nélkül sétálgatni. Ha viselem, mindezek az érzések szinte maguktól életre kelnek."
Filmbéli szereplése után a színésznőről kevesen gondolnák, hogy a jövő hónapban tölti be 38. életévét. Berry azonban eleinte egyáltalán nem rajongott az ötletért, hogy ilyen jelmezt kell viselnie. Állítása szerint: "Amikor az első pár alkalommal hordtam ezt a ruhát, elborzadtam és meg is rémültem. Azt gondoltam, 'Úristen, ebbe kell belebújnom?! Egyáltalán feljön ez rám?!'" De aztán lenyugodtak a csokiszínű szépség kedélyei, és amint szükségképpen megedződött fizikailag a szerephez, már erősnek és egészségesnek érezte magát és lobogott benne a tettvágy.

Párhuzamok

Halle Berry
A karakter személyiségének bámulatos átalakulása tehát a kosztüm által magával sodorta a filmcsillagot is. Halle Berry a filmben a visszahúzódó, szégyenlős Patience Phillips-et alakítja, aki egyszercsak átalakul a sugárzó női varázzsal, képtelen fürgeséggel és élénkséggel bíró Macskanővé. Miközben a hősiesség és a bűn pengeélén egyensúlyozik káprázatos tehetséggel, Tom Lone (Benjamin Bratt) által megperzseli a szerelem szenvedélye és megküzd fő ellenségével, a Sharon Stone által alakított Laurel Hedare-ral. Berry bőrszerkója mellé még ostort is ragad: "Talán ez volt az egészben a legjobb. Elég bonyolult bánni az ostorral, de ha már túlvagy az első sikeres pattintáson, akkor már tudod, hogy ez semmihez sem fogható érzés."

Új önbizalom

Kiskorában a művésznőt úgy nevelték, hogy alárendeltségét hangsúlyozták a férfiakhoz képest, és azt mondták neki, várjon a Hercegre, aki majd megmenekíti, anélkül ugyanis úgy sem lesz teljes az élete. Ilyen felfogással azonban csak nyűglődni lehet. Ám a Macskanő felébresztette szunnyadó öntudatát, hiszen ő ennek az erőltetett, belesulykolt negatív képnek a teljes ellentéte: "Macskanő azt sugallja hogy teljes egészet alkotunk önmagukban is. Amit akarunk, azt úgy és akkor tesszük meg, amikor akarjuk. Mi felelünk önnön szexualitásunkért, mi irányítjuk úgy ahogy akarjuk és használjuk saját jó érdekünkben. Ezt kiskoromban nem így tanították, így most, felnőtt fejjel kell mindezt a tudatomba vésnem."

Ez az újonnan felfedezett önbizalom hasznára válik majd Berrynek következő szerepe megformálásában is. Legközelebb Zora Neal Hurston egy klasszikus regénye, a Their Eyes Were Watching God (Tekintetük az Úron függött) feldolgozásában játszik Az 1920-as évek Floridájában ő lesz Janie Crawford, a szabadszellemű és -szájú afroamerikai. A színésznő szerint a megfelelő karakterek mindig élete megfelelő pillanatában találnak rá. Ez most is igaz, hiszen Hurston Janie-je olyan nőszemély, aki veszettül ragaszkodik elveihez, és csak saját elvárásaihoz hajlandó igazodni.