horoszkóp

Berlusconi fellendítette az olasz szépségipart

MTI
2004.09.17. 17:00
Silvio Berlusconi olasz kormányfő plasztikai műtéteit előszeretettel tárgyalták az olasz lapok, sőt a nemzetközi sajtó is foglalkozott vele. Az államférfi ezzel divatot teremtett - állítják az olasz plasztikai sebészek, akik szerint ez is lehet az oka annak, hogy az olaszok egyre nagyobb mértékben érdeklődnek a szépészeti műtétek iránt.
Jelentősen fellendült az olasz plasztikai sebészetek forgalma annak köszönhetően, hogy Silvio Berlusconi kormányfő is több szépészeti beavatkozásnak vetette alá magát: tavaly év végén felvarratta szemének szarkalábjait és ráncait, nyáron pedig hajátültetésre is vállalkozott - írja az MTI.

Sláger a ráncfelvarrás és a zsírleszívás

Az olasz plasztikai sebészek pisai, 53. kongresszusán elhangzott adatok szerint - amelyeket pénteken idézett az olasz sajtó - egyértelműen ennek a példának köszönhetően idén az első fél évben 45 ezer szemtáska-eltüntető műtétet hajtottak végre Itáliában, szemben a tavalyi esztendő hasonló időszakában regisztrált 40 ezer szépészeti beavatkozással, s hasonló arányban nőtt a szemráncok felvarratásának száma is.

Ugyan nem tekinthető Berlusconi-majmolásnak a 25 ezer mellkorrekciós műtét, illetőleg a 19 ezer orrplasztika az idei első fél évben, de mindenképpen jelzi, hogy az olaszok egyre nagyobb mértékben érdeklődnek az ilyen megoldások iránt. Népszerű a zsírleszívás is, csaknem 20 ezer ilyen beavatkozás történt január-júniusban, közel duplája az egy évvel ezelőtti adatnak, s a páciensek egyharmada férfi volt.

A hírességek divatot teremtenek

Alessandro Massei, az olasz plasztikai sebészek szövetségének elnöke leszögezte: ha egy híres személyiség - mint például az olasz kormányfő - ilyen műtétnek veti alá magát, az mindig hatással van a közvéleményre, mondhatni divatot csinál. Ilynekor a páciensek száma is megugrik, és megnő az orvosok szerepe, akiknek nemcsak sebészként, hanem pszichológusként is kezelnie kell a beteget, s adott esetben le is kell beszélnie őt a felesleges, túlzott kockázattal járó beavatkozásokról.

Nem lehet elég korán kezdeni

Figyelemre méltó, hogy Itáliában már egészen fiatal páciensek jelennek meg a plasztikai sebészeten, az olasz lányok 15 éves kortól, míg az olasz fiúk 16-17 éves kortól jelentkeznek műtétre, természetesen a szüleik pénzéből.