Egy tudatos szexszimbólum

2004.10.27. 17:03
Beyoncé Knowles fáradhatatlan. Platinalemezes, ötszörös Grammy-díjas énekesnő, de filmszerepeket vállal, ruhákat tervez és már saját Tommy Hilfiger illata is van. De vajon lehet-e a természetnek ezt a vad erejét üvegbe zárni?
Beyoncé Knowles teljesen összegömbölyödik szülei New York-i lakásának kanapéján. Meztelen lábait maga alá húzza. Valami megmagyarázhatatlan szelídség bujkál hatalmas barna szemeiben, makulátlan karamellszínű bőrében és aranycsíkos hajában. Nehéz elképzelni, hogy tud talpon maradni a popzene szövevényes dzsungelében. Míg a többi volt tinisztár mindennapos küzdelmet folytat hírneve fenntartásáért, Beyoncé népszerűsége megingathatatlan. Párizsban részt vesz a Rózsaszín Párduc forgatásán, a lemez kedvéért újra összeállt Destiny's Childdal felvesz egy albumot, majd megtervezi a 2005-ben mamájával közösen piacra dobandó ruhakollekcióját, és bemutatkozik Tommy Hilfiger új parfümjének arcaként.

Kíváncsiak rá, hogy tudta ez a nyílt tekintetű, csendes kislány meghódítani és térdre kényszeríteni a popszakma legbefolyásosabb nagyágyúit is? Íme Beyoncé jótanácsai a sikerhez:

A szüleidnek legalább annyira kell akarniuk, mint amennyire neked

Légy ellenállhatatlanul szexis!

Azt állítani, hogy Beyoncé csak úgy hirtelen, véletlenül lett az elmúlt évek egyik legjelentősebb szexszimbóluma, éppen akkora képtelenség, mint hogy Arnold Schwarzenegger egyszer csak úgy ébredt fel, mint Kalifornia kormányzója. "Ő ezt nagyon is tudatosan csinálta - mondja Hilfiger, aki hárommillió dollárt fizetett, hogy az énekesnőt megnyerje új parfümje arcának. - Beyoncé olyan, mint Diana Ross: pontosan tudja, mit akarnak az emberek látni és hallani."

Riválisaival ellentétben Beyoncé érzéki, érett személyisége szép lassan alakult ki. Amikor Britney hirtelen szexőrült nőstényként jelent meg, mindenki felszisszent, hogy "Jézusom, mi történt ezzel a kislánnyal?" Nála ez a folyamat sokkal finomabban zajlott, bár a világ már kapott ízelítőt a bájaiból, hiszen 19 éves korában Beyoncé meglehetősen hiányos öltözetben pózolt a Stuff férfimagazin címlapján.
Az apuka szerint ez sem volt véletlen, és nem bánta meg: "Sohasem keverem apai érzelmeimet az üzlettel. A siker érdekében objektív döntéseket kell hoznom."

Sose mutasd ki a rosszkedvedet!

"Nagyon jól szórakoztam! - nyilatkozta az énekesnő, amikor Mustique szigetén a Hilfiger-villában tartott partiról kérdezték. - Az egész út fantasztikus volt!" - mondta széles mosollyal. Csak néhány részlet: az első két napban egyfolytában zuhogott az eső, majd a harmadikon úgy megcsípte egy moszkitó, hogy allergiás rohamot kapott, amitől golflabda nagyságúra dagadt az orra és a szeme. Mégis, ha előkapja legbájosabb Barbie-mosolyát, eszünkbe sem jut feltételezni, hogy nem ez volt élete legboldogabb három napja.

Legyen másik éned!

"Beyoncét már óvodás korában sem szerették a társai - meséli mamája a Houston fekete negyedében töltött gyermekkorról. - Amikor ebédidőben odaosontam megnézni, mit csinál, egy üres hintát lökdösött, és úgy tett, mintha ülne benne valaki." Beyoncé, amikor éppen nem a színpadon táncol, nagyon visszafogott teremtés. Erről tanúskodnak érthetetlenül elhadart beszédei a Grammy-díjátadókon, és az is, ahogyan szemben ül velem, és minden kérdésemnél zavartan felnevet. Viszont ha csak egyetlen lépést tesz a színpadon, a benne élő díva azonnal átveszi az irányítást. Egy szempillantás alatt gátlástalan sztriptíztáncot lejt az őt extázisban bámuló harmincezer rajongónak. Angie, az unokatestvére, aki a személyi titkára is egyben, Sashának nevezte el Beyoncé másik énjét.

"Amikor valami őrültséget csinálok a színpadon, mindig azt mondjuk, hogy Sasha ezt vagy azt csinálta - meséli nevetve Beyoncé. - Nem tehetek róla, de amikor tűsarkúban, belőtt hajjal ott állok a színpadon, egyszerűen eltűnik belőlem minden félelemérzet!"

Mindig csak keveset árulj el magadról!

Beyoncét a szerelméről kérdezem, de megrázza a fejét. "Erről nem szeretnék semmit mondani - mondja, és lebiggyeszti az ajkait. - Nagyon jó, hogy van valakim, akire számíthatok. Én is ugyanúgy vagyok szerelmes, mint bárki más." Ez minden, amit Shawn Carterről (művésznevén Jay-Z-ről), a kedveséről ki tudok húzni belőle. A 33 éves rapper az elmúlt két évben végigkísérte szerelmét az egész világon. Beyoncé témát vált, és elmondja, hogy a Dangerously in Love album a szerelemről szól, arról, hogy min megy keresztül mindenki, aki igazán szerelmes. A Daddy című számot viszont apja előtti tisztelgésnek szánta. Ennek egyik sora szerint Beyoncé olyan emberhez akar majd hozzámenni, aki hasonlít az apjára.

Matthew, az édesapja elzárkózik, amikor erről a dalról kérdezem. "Nem beszélünk magánéletről, kérem a következő kérdést" - mondja mogorván, és Jay-Z sem hajlandó megosztani velem a gondolatait jövendőbelijéről. Fura, hiszen rengetegszer látni őket együtt. A fiú egész családjával együtt ott ült a Grammy-díjátadón, arca felbukkan Beyoncé több videoklipjében is. Miért hát ez a titkolózás? "Soha nem sül ki jó belőle, ha egy sztár kiteregeti a magánéletét. Ugye, nem akarja, hogy példákat soroljak?" - mondja elutasítóan Matthew.

7. Sose felejtsd el: csak a te hangod számít

1999-ben Matthew pénzügyi és menedzsment-problémákra hivatkozva elküldte a Destiny's Childból LaTavia Robertsont és LaToya Luckettet. Az akkor 18 éves lánya nagyon megszenvedte a botrányt, hiszen a világsajtó mindenért őt okolta. "Mindenért én voltam a hibás - meséli keserűen Beyoncé. - Ha Kelly mondjuk eltörte a lábujját, valahogy a végén azt is az én nyakamba varrták." Matthew átveszi a szót: "Nagyon maga alatt volt, de én megmagyaráztam neki, hogy az életben történnek olyan dolgok, amiknek a súlya alatt vagy összetörik, vagy tanul belőlük és erősebb lesz tőlük."

És azóta nincs megállás. Amikor 2003-ban megmutatta a Columbiának új albuma anyagát, ők azzal hívták vissza, hogy ez nem elég, nincs rajta egyetlen sláger sem. "Nem estem kétségbe, fogtam az ügyvédeimet, és együtt mentünk be ezt megbeszélni." A végül változatlan formában kiadott albumon van a Crazy in Love, ami az elmúlt év legnagyobb klubsikere volt, emellett az album öt Grammy-díjat hozott. "Eljön az a pillanat, amitől kezdve már nem számít, ha a lemezkiadónak nem tetszik az anyagod. Ez a te zenéd, le kell nyelniük a békát."

8. Próbáld ki magad más területeken is, és légy nagyon-nagyon gazdag!

"A filmforgatás számomra nem munka. Olyan, mintha szabadságon lennék. Végre lehet saját életem." Jövőre a Rózsaszín Párduc feldolgozásában Steve Martin Clouseau felügyelője mellett ő lesz Xania, a Josephine Bakerre emlékeztető nagyasszony. Ezenkívül két filmben szerepelt eddig - az Austin Powers 3. részében és a Kísértés két szólamban címűben - és ahogy eddig, ebben a szerepben is énekel.

"Beyoncé tudja, ha énekel, mindenkit levesz a lábáról - mondja a film rendezője, Shawn Levy. - Azt még csak tanulja, hogy a színészi játékával is ugyanezt érje el. Most még csak egyszerűen jók az alakításai, de biztos vagyok benne, hogy rövid időn belül kivételes színésznő lesz belőle."

Ha befejezi az új Destiny's Child-albumot, Beyoncé szünetet iktat be énekesnői pályafutásába, és komolyabban a filmezés felé fordul. Édesapja is elismeri, hogy megéri Hollywooddal jó kapcsolatokat ápolni. "Egy filmmel kétszer vagy háromszor többet lehet keresni, mint egy albummal.

És minél idősebb lesz a lányom, annál fontosabbak az anyagi megfontolások." Angie, a személyi titkára jön be, egy pár cipőt lóbál a kezében. "Mennünk kell!" A Tommy Hilfiger-irodában már türelmetlenül várják az újságírók. Beyoncé beleugrik az aranyszínű tűsarkúba, elképesztő méretű napszemüveget vesz fel és belenéz a tükörbe. Elmosolyodik, és már kinn is van az ajtón. Ez is csak egy átlagos nap, amikor Beyoncét kell alakítania.

A cikk teljes változata a novemberi Elle magazinban olvasható.