horoszkóp

Magyar száj evett Bill Gates partiján

2007.06.29. 14:20
Bill Gates komoly biztonsági előkészületek mellett tartott a múlt héten kerti partit a Microsoft alkalmazottainak. Hiába a fémdetektor, a biztonsági intézkedések, egy magyar fiatalember hivatalból jelen volt, és készséggel beszámolt arról, hogyan bulizik a világ leggazdagabb embere.

Péter érdekes feljelentőben számol be arról röviden, milyen egy kerti parti a milliárdos redmondi birtokán:

"Egy hete, múlt kedden találkoztam Bill Gates-szel, amikor a Redmond közelében található házában tartott késő délutáni BBQ-ra (kerti partira) voltam hivatalos, mint nyári gyakornok (intern). Bill rendkívül barátságos és közvetlen volt, és több mint 2 órán át válaszolgatott fáradhatatlanul a diákok kérdéseire. Amúgy világoskék színű, galléros teniszpólót viselt, sötétkék csíkokkal, illeszkedve a világoskék szeméhez. Biztos a felesége öltözteti. Fényképezőt/kamerás telefont sajnos nem lehetett vinni, és ezt a fémdetektoros kapunál ellenőrizték is."

Nem hagyjuk annyiban

Mivel nem minden nap esik meg az, hogy egy magyar fiatalember a világ leggazdagabb emberének a birtokán tartózkodhat anélkül, hogy a biztonsági őrök rohamos tempóban kidobnák, ezért megkértük Pétert, hogy részletezze az esetet. Redmond viszont nem a sarkon van, mintegy 9 órával van ott korábban, mint nálunk, ezért a szerencsés magyar ifjúval körülményes a kapcsolatfelvétel, annyit sikerült megtudnunk, hogy blogjában részletesen írt az eseményről. Mi is innen szemezgettünk.

A parti

A Microsoft minden évben kerti partit szervez a cég szakmai gyakornokainak. Mivel rengetegen vannak, ezért több parti is van. Péter a fejlesztési osztály gyakornokaival szórakozott együtt. Az embereket három busszal szállították a birtokra. Kiszállás után kb. négy emeletet, 84 lépcsőfokot kellett lefelé gyalogolni, hogy elérjék a ház szintjét. Mindenhol pincérek figyelték a vendégek óhajait. Fel-alá jártak az ételekkel és az italokkal. Péter elmondása szerint a milliárdos birtokának füvében ülni hippiként olyan volt, mintha egy ötcsillagos hotelben lennének. Az egész nem keltette egy ház benyomását. Péter a leírása alapján igen jól érezte magát az eseményen. Azt írta, szívesen ücsörgött volna még egy jó darabig a Gates-birtok strandján, a naplementét nézve. A buli nagyjából este fél hattól fél tízig tartott. Gates ez idő alatt végig a helyszínen volt, és kedélyesen beszélgetett mind a hárombusznyi vendéggel.

Gyakornok
A Microsoft gyakornokai általában 12 hetet dolgoznak a cégnél, különböző területeken. Ennyi idő alatt lehetőségük nyílik van egy rendes projekt elkészítésére, hozzáértésük fejlesztésére. A szakmai gyakorlat alatt rendes munkát, rendes felelősséget és rendes fizetést kapnak. Bárki jelentkezhet, a Microsoftnál csak speciális pozíciókban van valamiféle nemzetiségre vonatkozó megkötés. Egyébként nem csak számítástechnikai zseniket várnak, de valami programnyelv ismerete biztos előny.

Gates, a figyelmes Télapó

Péter leírása alapján az egész olyan lehetett, mint amikor az amerikai filmekben a gyerekek odaülnek karácsony közeledtével az áruházi Mikuláshoz, mesélnek neki és csodálják őt. Gates körül a parti végeztéig több réteg gyakornok sorakozott folyamatosan, akik mind szerettek volna egy-két szót váltani a mesterrel. Ez érthető is, elvégre számítástechnika Elvis-éről és a világ leggazdagabb emberéről van szó. Valamit biztos tudhat. A nagyfőnök - sztárokhoz méltatlanul - teljesen normálisan viselkedett egész este, beszélt az alapítványáról, a szoftveriparról alkotott elképzeléseiről, mindenféléről, amiről csak kérdezték. Péternek is sikerült pár szót váltania a Microsoft atyjával, de a témát most nem részletezzük, annyira megfoghatatlan: a szingularitás és az öregedéskutatás kapcsolatáról beszélgettek.

A mogul visszavonul

Péternek nagy szerencséje volt, hogy most tölti gyakorlatát a cégnél, mivel nagyjából egy éve jelentette be a Microsoft, hogy Bill Gates jövőre visszavonul. A szoftveripari óriás elnöke Gates marad, sőt, még egyfajta tanácsadói pozíciót is be fog tölteni, csupán a napi jellegű dolgokról és a közvetlen fejlesztési irányításról mond le. Mindezt pedig azért, hogy lényegesen több időt szentelhessen a Bill & Melinda Gates Foundation nevű jótékonysági szervezetnek. „Nagyon boldog vagyok, hogy két olyan szenvedélyem van, amik ennyire fontosak és ennyi kihívást tartogatnak. Ahogy készülök erre a váltásra, őszintén gondolom, hogy a Microsoft előtt álló út ragyogóbb, mint bármikor máskor” – nyilatkozta Gates, amikor bejelentette lemondását.