Szabadlábra helyezését kérte Lennon gyilkosa

2004.10.04. 11:56
Mark David Chapman 1980-ban lőtte le az egykori Beatle-t, John Lennont. Az életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt férfi akkor arra hivatkozott, a fejében szóló hangok utasították tettére. A férfi most büntetésének csökkentését szeretné elérni, a rajongók és az özvegy persze tiltakoznak.
Mark David Chapman, az egykori Beatles-tag, John Lennon gyilkosa kérelmezte büntetésének csökkentését - írja a BBC Online. A most 49 éves férfi 1980-ban lőtte le az énekest a New York-i Dakota-ház előtt, és ezért a tettéért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. A törvények értelmében 20 év után az elítélt kérelmezheti büntetése csökkentését, amit a férfi már több ízben meg is tett: a héten harmadik alkalommal áll az erről döntő bizottság elé. Lennon özvegye, Yoko Ono és sokan mások azonban ellenzik az ötletet.

Még mindig veszélyben

Az özvegy - aki szintén jelen volt, amikor Chapman meggyilkolta Lennont - úgy véli, hogy a férfi még most is veszélyt jelent rá és a Lennon-fiúkra, Sean-ra és Julianre. A kegyelmi bizottságnak írott levelében úgy fogalmaz: Chapman kiengedésével "ismét visszatérnének a rémálmok, a káosz és a zűrzavar". Egy online petíció egyenesen azt próbálja elérni, hogy Chapmant mindenképp élete végéig tartsák börtönben. A tiltakozást közel 3000 rajongó írta eddig alá, és a kommentekben dühös fenyegetések is helyet kaptak, arra az esetre, ha a gyilkost mégis szabadlábra helyeznék.

Hangok a fejben

Chapman akkor lőtte le Lennont, amikor az énekes épp a stúdióból tartott hazafelé. A férfi a tárgyaláson azt állította, hogy a fejében szóló hangok utasították őt tettére. Büntetése alatt külön zárkában helyezték el a New York állambeli Attica városban, az állam egyik legbiztonságosabb börtönében. New York Állam Kegyelmi Bizottságának szóvivője megerősítette, hogy több más elítélttel együtt Chapman is jelentkezett a most kedden és szerdán esedékes kegyelmi meghallgatásokra. Ezt megelőzően kétszer, 2000-ben és 2002-ben is próbálkozott ezzel.

A börtön feljegyzései szerint Chapman "rendkívül jó magaviseletű" rab, de kérelmét mindkét alkalommal elutasította a bizottság azzal az indokkal, hogy egy szabadlábra helyezés "csökkentené tette súlyát". Az indoklásban arra is utaltak, hogy bár a gyilkos az elmúlt húsz évet rendkívül szigorúan ellenőrzött körülmények közt töltötte, semmiképp sem megjósolható a jövendőbeli viselkedése, ha szabadon engednék.