Ahány földrész, annyi szépségideál

2004.10.31. 13:30
Az amerikai nők gyantázzák az orrlyukukat, a szaúdiak soha nem tornáznak, a brazilok a világon a leghiúbbak. Ami közös bennük: mindannyian szépek akarnak lenni. Szépségápolási szokások, trükkök a világ négy különböző tájáról.
Az idegen ember általában szépnek tűnik, mert más, mint mi vagyunk. A kozmetikumok, szépészeti kezelések is csábítóbbnak tűnnek, ha csak külföldön lehet beszerezni őket: jobban elhisszük, hogy csodákra képesek, ha csak egy egzotikus ország egyedi wellness-szalonjában próbálhatjuk ki őket. Lássuk, milyen fortélyokhoz folyamodnak a nők a világ különböző pontjain szépségük megőrzése és fokozása érdekében!

Egyesült Államok

A nyolcvanas évek "a sikerért meg kell szenvedni" mantrája az amerikai nők körében már nem igazán érvényes, egyedül a szépségápolás területe képez kivételt. "Az arckezelések, a fodrász, a pedikűr, a manikűr, a testformálás, az arcfeltöltés rengeteg időt vesz el egy nő életéből, fegyelmezettségre és eltökéltségre van szüksége annak, aki mindegyiken rendszeresen részt akar venni" - állítja Marcia Kilgore, egy szépségszalon tulajdonosa.

Az amerikai nők rettegnek legjobban a világon az öregedéstől, éppen ezért ez az ország a szépészeti beavatkozások egyik legnagyobb piaca, legyen szó egyszerű zsírleszívásról vagy Botox-kezelésről. A ránctalanító arcápoló készítmények már régóta nagy sikernek örvendenek, mostanában pedig a ráncmegelőző és az arctisztító termékek jöttek divatba. Ez is mutatja, hogy már az egyre fiatalabb nőket is foglalkoztatja az öregedés gondolata. A tengerentúl asszonyai szeretik eltakarni arcuk apró hibáit, nyugodtan azt állíthatjuk, hogy make-up-függők. A New York-i nők táskájában szinte csak sminktermékek találhatók, melyekkel naponta ötször igazítanak sminkjükön.

A testápolás is felér egy igazi rituáléval, a szőrtelenítés napi program, beleértve az orrlyukakat is. Újra divatba jött a manikűr és a pedikűr, mely a kéz- és lábkozmetika nevet viseli és sokkal több egyszerű körömvágásnál. Szépségtémában az amerikai nők példaképe Jennifer Aniston, a vékony, tökéletesen ápolt színésznő.

Közel-Kelet

A Közel-Keleten az izzadás rangon aluli dolognak számít, ezért a nők nem is ismerik a méregtelenítő wellness-kezeléseket, a szaunázás jótékony hatásait vagy a tekercseléses fogyasztó testkezeléseket. Nagy bűnnek számít az is, ha egy nőnek néhány felesleges szőrszál éktelenkedik teste bármely tájékán. Ezért már bakfiskorban elkezdik a lányok szisztematikus szőrtelenítését, hogy mire asszonnyá érnek, a sok gyantázástól elkopjanak szőrszálaik és selymes, bársonyos bőrrel kerüljenek férjük mellé az ágyba.

Lényegtelen, hogy a nő visel-e fátylat vagy sem, az arc sminkelésekor mindig a szemet hangsúlyozzák. A nők még ma is szeretik a füstös, erősen kontúros szemfestést, a szempillaspirált, a szemceruzát, a szemhéjtust. A csábítás másik kelléke az erős, bódító illat, kedvenceik közé tartoznak a nagy márkák.

Dél-Amerika

Az Avon egy nemrégiben készített tanulmánya szerint a világon a dél-amerikai nők a leghiúbbak. A dél-amerikai nők azonnali és látványos eredményt várnak egy-egy szépészeti beavatkozástól, ezért választják a krémek helyett a plasztikai sebész kését. A plasztikai sebészet az egyik legfejlettebb iparág ezekben az országokban, olyannyira, hogy már a wellness-szalonok is alkalmaznak plasztikai sebészeket apróbb beavatkozások elvégzésére. Míg Észak-Amerikában a nagy mellek kultusza dívik, déli szomszédaik számára a nagy és kerek popsi a nőiesség első számú jellemzője.

A dél-amerikai nők nagy hangsúlyt fektetnek tökéletes sminkjükre és ápolt kézfejükre is. Szeretik a nagyon feltűnő árnyalatú körömlakkokat, az erős rúzst, mely hangsúlyozza és érzékivé varázsolja amúgy is telt ajkaikat.

Ázsia

Ázsiában elfelejthetjük a sminket. Az ázsiai nők hosszú távon gondolkodnak és számukra a bőrápolás mindennél fontosabb. Ezekben az országokban ötször annyit adnak el bőrápoló készítményekből, mint bármely más kozmetikumból. A koreai nők napi bőrápoló programja 14 különböző termék használatát jelenti. Az ázsiai nők rettegnek attól, hogy bőrük idő előtt öregedésnek indul, ezért magas faktorszámú fényvédőkkel védik arcukat a nap káros sugarai ellen.

Ázsiában a legújabb trend a tökéletes átváltozás. Követői nappal ugyanúgy néznek ki, mint bármely ázsiai társuk, de este, munka után teljesen megváltoztatják külsejüket. Próbálnak európaiasodni, öltözetükkel, sminkjükkel, frizurájukkal a legújabb divatot követik. Egyesek odáig mennek, hogy plasztikai sebészek segítségével nagyobb és kerekebb szemet csináltatnak maguknak.

A teljes cikk az ELLE novemberi számában olvasható.