Félmilliós ellenőrhakni a BKV-nál

2007.03.31. 17:20
Titkolja a több tízmilliárdos adósságállományt maga előtt görgető BKV, hogy mennyi honoráriumot fizet a Kontroll című film szereplőgárdájának egy vasárnapi hakniért. A Deák téri metróállomáson a film színészei jegyellenőri szerepbe bújnak, és akinek érvényes jegye vagy bérlete van és jól viselkedik, ajándékot kap. Az ombudsman szerint nyilvánosságra kell hozni a művészek fellépési díját.

Ismert színészek közreműködésével lendítné fel a lankadt jegy- és bérletvásárlási kedvet a BKV. Április 1-jén, vasárnap délelőtt 10 és 12 között Mucsi Zoltán, Pindroch Csaba, Badár Sándor, Nagy Zsolt és Csányi Sándor, azaz - Professzor, Muki, Lecsó, Tibi és Bulcsú - a Kontroll című film főszereplői kérik ellenőrzésre felmutatni a jegyeket és a bérleteket a 3-as metró Deák téri állomásán.

Titkolják a gázsi összegét

A művészek valódi karszalagot vesznek fel, és azoknak, akik szabályosan utaznak, egy kiváló utas feliratú, dedikált kártyát adnak. Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes is kisegíti őket egy kis időre, és minden 50. érvényes jeggyel vagy bérlettel utazót megjutalmaz.

Klikk!

Azt az információt azonban a cég nem akarta megosztani a nyilvánossággal, hogy mennyit kap a Kontroll színészgárdája a kétórás szereplésért. Hosszas unszolásra a BKV szóvivője, Kiricsi Karola annyit elárult, hogy az akció összköltsége 5-600 ezer forint. Ennyibe kerülnek a kártyák és a honoráriumok.

Nem titkolják, nem tudják
Egy ügynökséggel szerződött a BKV a színészek szerepeltetésére, így ha akarnák se tudnák, fejenként ki mennyi pénzt kap a vasárnapi fellépésért - pontosított szombat este Regőczi Miklós, a BKV kommunikációs igazgatója. A Velvetnek kifejtette, egyetértenek az ombudsman szerződéseik nyilvánosságáról szóló megállapításával, ennek szellemében közölték, hogy a produkcióért 506 ezerforintot fizet a cég. De hogy ebből mennyi jut Csányinak és a többieknek, azt ők nem tudják.

De hogy mennyit tesz zsebre Mucsi Zoltán, Pindroch Csaba, Badár Sándor, Nagy Zsolt és Csányi Sándor, azt sem ő, sem a kommunikációs igazgató, Regőczi Miklós nem árulta el. Szerintük ez üzleti titok, továbbá a művészek személyes adata.

Százezer forint fejenként?

A kiváló utasoknak járó kártyák nem kerülhetnek többe néhány ezer forintnál. Számításaink szerint ha Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes ki is osztana jutalmul néhány bérletet minden ötvenedik utasnak, a honráriumra még mindig marad csaknem félmillió forint. Vagyis a művészek átlagosan 100 ezer forintot kereshetnek a kétórás bohóckodással.

Fotó: Huszti István

Az igazsághoz tartozik, hogy a BKV az utóbbi hónapokban mindent elkövet, hogy növelje jegyárbevételét. Ennek része a Deák téri haknin kívül az is, hogy új ellenőröket vettek fel, akikkel ki akarják készíteni a bliccelők idegeit. Igaz, a civil ellenőrök egy hónapi munkájukért kapnak kézhez nagyjából annyi pénzt, mint amennyit a színészek két óra alatt.

Az ombudsman szerint nem lehet titok

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint a BKV közpénzből gazdálkodó, közfeladatot ellátó intézmény, így valamennyi, a gazdálkodást érintő szerződése nyilvános. Ennél fogva azt sem titkolhatja el, hogy mennyit költ az akcióra, azon belül mennyi honoráriumot fizet a művészeknek az imidzsjavító fellépésért.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos

Péterfalvi úgy fogalmazott, hogy "a BKV jogszabály szerint közfeladatot ellátó szerv, így vonatkoznak rá az Avtv. nyilvánosságra vonatkozó szabályai. Az Avtv. 19.§ (1) szerint a közfeladatot ellátó szervnek a feladatkörébe tartozó ügyekben - beleértve a közpénzek felhasználását és az erre kötött szerződéseket - tájékoztatni kell a közvéleményt a törvény szerint pontosan és gyorsan."