horoszkóp

'A magyar nők többsége nem ilyen szerencsés'

2005.02.01. 11:12
Bombera Krisztina mostantól reggelente is látató a képernyőn, miközben kisfia még otthon alszik. Tisztában van vele, a magyar nők többsége nem tudja ilyen jól összeegyeztetni munkáját a gyerekneveléssel, ezért szerencsésnek érzi magát. A műsorvezető imádja az anyaságot és New Yorkot, de nem szeretne Amerikában élni. Szeretne viszont újabb gyereket és egyszer valami mást is kipróbálni.

Hétfőtől ismét Bombera Krisztina vezeti a Jó reggelt Magyarországot, így kisfia születése után újra több időt tölt majd a képernyőn. A műsorvezető eddig csak esténként láthattuk, amikor kisfia már aludt. Márk azonban most már 10 hónapos, így Bombera Krisztina úgy gondolja fokozatosan egyre többet vállalhat. "Nagyon szerencsés vagyok a munkámmal és a munkabeosztásommal: hajnali és éjszakai műsorokban dolgozom és a munkám nagy része otthon végezhető. Vagyis a gyerekemmel töltöm a napot, amikor pedig távol vagyok, ő még vagy már alszik az apjával." - kezdi beszámolóját a család és a karrier sokak számára összehangolhatatlan kapcsolatáról a műsorvezető.

Végletekbe taszítva

Bombera Krisztina, bár magát szerencsésnek tartja, a Velvetnek úgy nyilatkozott, lenne mit változtatni a magyar nők munkakörülményein, és helyzetén. "A magyar nők többsége, attól tartok, nem ilyen szerencsés, mint én. Előfordulhat, hogy semmilyen munkája nincs, mert nem rugalmas, nem segítőkész a munkahelye, vagy agyondolgoztatják, és a gyerekek szinte idegenekkel vagy más családtagokkal nőnek fel." Ehhez kapcsolódóan vetettük fel a kérdést, hogy egyáltalán van-e megfelelő időpont a gyerekszülésre, van-e olyan pont, amikor a nő úgy érezheti, most kiléphet pár évre a munkájából, és nyugodtan koncentrálhat másra.

Bombera Krisztina azonban úgy gondolja, nem feltétlenül ezeket a gyakorlati szempontokat kell mérlegelni, szerinte az a legmegfelelőbb időpont a szülésre, amikor egy nő úgy érzi, itt az ideje, hogy gyereke legyen, és nem számít, hogy éppen húsz, vagy harminc éves, vagy akár idősebb. "Én fiatalabb koromban nem éreztem magam érettnek erre, most viszont teljesen, és minden pillanatát imádom is. Persze ha egy nőnek máshogy alakul, és előbb lesz gyereke, mint azt elképzelte, természetesen lehet ugyanolyan boldog anya-gyerek kapcsolata." Bombera Krisztina szerint nagy probléma, hogy a család-munka kérdést legtöbbször vagy-vagyként vetik fel. Vagy gyerek, vagy munka, fekete vagy fehér, pedig ő is úgy véli, a legtöbb nő az arany középút elérésére törekszik, mindkettőt szeretné egyszerre, teljes életet szeretne élni, nem pedig végletekbe taszítva.

Imádja az anyaságot

Bombera
Forrás: tv2.hu
Bombera Kriszta élete most úgy telik, mint bármely más anyukáké, és nagyon élvezi. "Etetés-itatás, pakolás, séta a parkban, néha meglátogatom a barátnőimet hasonló korú kisgyerekekkel. Ugyanolyan gyorsan repül az idő, mint amikor riporterként rohangáltam az országban, csak most nyugalmasabban, kiszámíthatóbban és persze nagyon-nagyon kiegyensúlyozottan." Sok ember rémálma, a korán kelés nem jelent neki gondot: mint mondja, olyan régóta dolgozik már reggeli műsorokban, hogy teljesen hozzászokott a koránkeléshez, és egyébként sem volt soha éjszakai bagoly. "Én még tanulni sem éjszaka szoktam, a nehezebb vizsgáim előtt is lefekszem tíz körül, és négykor-ötkor kelek. A Jó reggelt, Magyarország!-ot heti két reggelen vezetem februártól. A fiam minden délelőtt alszik két órát, most majd nem olvasgatok, vagy mosok a hajnali munka után, hanem ugrom be az ágyba én is, amint elalszik" - összegezte közeli jövőképét a műsorvezető. Márk felügyeletével egyébként nem szokott gond lenni, mindig van a családban önként jelentkező, vagy egy lelkes barátnő.

Azt azért a műsorvezető is elismerte, hogy bár szerencsés, neki sem könnyű, a pihenés mostanában még csak mellékszerepet sem kap az életében, és valószínűleg ez még egy darabig így lesz. "A kisfiam születése óta szerintem nem pihentem. Illetve ha semmi dolgom, azonnal elalszom. Nem tudom, mikor olvastam el utoljára egy könyvet. Nyaralni szeretnénk elmenni, de biztosan olyan helyre fogunk utazni, ahol egy alig egy éves gyereknek nem tortúra elmenni."

New York, a világ köldöke

Bombera Krisztina kisfia születése előtt sokáig nem volt látható a képernyőn, hosszú időt töltött ugyanis New Yorkban. Úgy gondolta akkor, a munka remélhetőleg megvárja. New Yorkért, melyet a világ köldökének és az ellentmondások városának nevezett, ma is lelkesedik. "A kíméletlen verseny mellett szerintem itt a legnagyobb a szolidaritás. A szinglik százezrei mellett a legtöbb pici gyereket, boldog családot itt láttam. A homogén "gettólét," az azonos kultúrában élők összetartása mellett New York a legszínesebb, legnagyobb multikultúrájú város. Minden - és mindennek az ellenkezője New York. És ez nagyon izgalmas, szeretném majd megmutatni a fiamnak."

Ennek ellenére mindig biztos volt benne, vissza akar térni Magyarországra. "Soha nem akartam Amerikában élni, lett volna rá lehetőségem, mindig hazajöttem. Valahogy úgy éreztem, itthon van dolgom, a jólét soha nem motivált, nagy házra vagy nagy kocsira nem cserélném le a hazámat. Viszont nagyon szeretek néha hosszabb ideig Amerikában lenni, és szeretnék így élni a gyerekeimmel is." Azt mondja, az amerikaiakról valóban sok rosszat lehet mondani, de legalább ugyanennyi jót is. Bombera szerint jó néha huzamosabb ideig Amerikában lenni, mert akkor ember feltöltődik optimizmussal, vidámsággal, toleranciával, és a természeti adottságokból következően változatosabb életet lehet élni, mint itthon. Egyik nap a tengerparton száguldozik az ember, aztán meg a sivatagban.

Gyerekkel Budapesten

A Velvet újságírónői szkeptikusnak mutatkoznak azt illetően, érezheti-e Budapesten jól magát egy kisgyerek, Bombera Kriszta szerint azonban gyereknevelés szempontjából városunk kifejezetten jobb választás, mint New York. Bár ő is elgondolkodott rajta, hol lehet jobb egy kisgyerek számára, végül azonban többen megerősítették budapesti döntésében. "Van egy barátnőm, magyar-amerikai, kiváló állása, gyönyörű lakása van New Yorkban, de a két pici gyerekét Budapesten neveli pár évig. Azt mondja, Budapesten jobb kisgyerekkel: sok a gyerekprogram, a nyugis játszótér és olcsóbb is itt. Igaz, én még annyi kisgyereket egyetlen városban sem láttam, mint New Yorkban, persze lehet, hogy csak mobilisabbak a kismamák és simán kiülnek egy teraszra sörözni egy kétévessel gyerekkel."

Bombera Krisztina egyelőre boldog és elégedett. Minél hamarabb szeretne újabb gyereket, és abban is biztos, hogy egyszer mást is ki szeretne próbálni, mint amit most csinál. "Vannak olyan álmaim, amelyek más típusú élethez kötődnek, mint amilyen a médiában lehetséges, de ezekről nehéz úgy beszélnem, hogy semmit nem tettem le az asztalra. Remélem, hogy egyszer fogok. Mindenesetre az érdeklődésem középpontjában kizárólag a gyerekek és a nők vannak, a védelem lehetőségei a kiszolgáltatottságuk ellen, aminek ezerféle formában ki vannak téve."