A tengerentúlon szinte már nem is számít színvonalas rendezvénynek, amelyiken nincs jelen egy profi hasonmás, aki magas órabért kap azért, hogy szórakoztassa a vendégeket. A Velvetnek a magyar kötődésű James Bond-hasonmás mesélt.
Tekintse meg a képeket.
Az Egyesült Államokban számtalan átlagember keres nagy összegeket annak a szerencsés véletlennek köszönhetően, hogy kinézete hasonló valamelyik ünnepelt hírességhez. A celebrity ügynökségek partykra és céges rendezvényekre közvetítik híres színészek, sportolók és politikusok alteregóit.

007

Magyar barátnője révén sokat jár Budapesten James Bond, azaz Pierce Brosnan, más néven Glenn Reichle. Glenn fél éve lett professzionális hasonmás. Rendkívüli módon élvezi, hogy rendes munkája mellett (egy költöztető cég kereskedelmi részlegén dolgozik főállásban), ilyen nagyszerű fizetés-kiegészítést talált.

"Évek óta azzal jöttek hozzám oda az emberek, hogy mennyire hasonlítok a 007-es ügynökre. Múlt augsztusban készítettem pár szmokingos képet magamról, és elküldtem néhány ügynökséghez" - meséli Glenn. "Azt mondták, nagyon jól kereshetek, mert Pierce Brosnan keresett árucikknek számít az imitátorpiacon."

Egyáltalán nem csalódott. "Hihetetlenül bejön nekem ez a munka. Gondold csak el! Bulizni járok, és ezért még fizetnek is."

"Az emberek szeretik azt gondolni, hogy a valódi sztárral találkoznak. Változóak a reakciók. Egyszer a Moszkva tértől buszoztunk egy magyar barátommal a Várba, amikor egy idősebb úr kifigyelt. Hallotta, hogy angolul beszélek, és bárhogy is bizonygattam az ellenkezőjét, nem hitte el, hogy én nem az igazi Pierce Brosnan vagyok. Meg akart hívni italozni a lakására, hogy a feleségének is megmutathassa, mekkora sztárral találkozott."

Hasonmás hörpint, hasonmás énekel

A hasonmások egyik fajtája kis műsorral lép fel a meghívásokon. Mondjuk egy Cher kinézetű nő Cher dalokat énekel, vagy egy George W. Bush alakmás (ilyenből Dunát lehetne rekeszteni) az elnök hangnemében és beszédstílusában szónokol. Ők többet kapnak egy megjelenésért.

A másik típus az ún. meet&greet lookalike, ő csupán pózol, kezet fog a vendégekkel, hörpint, jól érzi magát, teszi mindezt óránként 175 és 500 dollár közötti gázsiért.

Többet kereshet, mint az eredeti

Az Egyesült Államokban akár évi 100 000 dollárt (kb. 20 millió forint) is megkereshetünk azzal, ha valamelyest hasonlítunk egy közkedvelt sztárra. A sztárimitátorokra alapozva mára egy jól szervezett üzletág épült ki. Nagyjából két évtizede kezdtek el professzionális hasonmásokat tömegszórakoztatás céljából alkalmazni, de csak az utóbbi években lett ennyire felkapott. Vicces, de vannak olyan esetek, amikor egy hasonmás többet kap fellépéséért, mint az, akinek a nevét bitorolja.

A sztár kisugárzása a lényeg

A tökéletes hasonlóság nem feltétel az alteregóknál, inkább az a fontos, hogy a hasonmás jól utánozza az eredeti személy tipikus jellemvonásait, mozdulatait, gesztusait. A sminkelés és a ruházkodás ebben sokat segít, de nem árt otthon a tükör előtt gyakorolni a sztár allűrjeit.
Mert James Bondnak lenni jó.