horoszkóp

A kazah elnök lánya megvédi Boratot

2006.04.24. 15:11
Dariga Nazarbajev, a kazah elnök lánya szerint többet ártott az országnak a népüket kifigurázó Borat-karakter elleni tiltakozásuk, mint Borat fingós viccei.

Sacha Baron Cohen, brit komikus már többször feldühítette a kazahsztáni politikai elitet azzal, hogy Borat nevű szatirikus karakterével folyton leégeti a kazah népet ország-világ előtt.

Tiltakoznak Borat ellen

Ali G

A közép-ázsiai országban azonban Borat talált magának egy szövetségest, méghozzá egy elég befolyásos embert, az elnök lányát - adta hírül a Reuters. Dariga Nazarbajev - Nursultan Nazarbajev elnök három lánya közül az egyik - szerint édesapja és a kazah állam vezetői sértettségének kinyilvánítása sokkal többet ártott az országnak, mint Borat kazahokat és a kazahsztáni állapotokat kifigurázó viccei.

Borat Szagdijev figurája szlávos akcentussal beszél, mokasszinban jár, mindig nagyokat fingik, de a fő baja az volt vele a kazah államférfiaknak, hogy úgy állítja be kazah népet, mintha az csupa alkoholista, rasszista, szexista emberből állna. Emiatt a humoristát meg is fenyegették, hogy beperelik, illetve az országban betiltották a honlapját.

Borat nem rossz

Dariga az egyik kazah napilapnak, a Karavannak azt nyilatkozta, hogy "a honlap (www.borat.kz) sokkal kevésbé sértette országunkat, mint az, hogy az összes nemzetközi hírügynökségen leadták a hírt, hogy bezárattuk". Szerinte polgártársainak nem kellene félnie a humorizálástól, illetve a vezetőknek nem kellene feltétlenül mindent az uralmuk alatt tartani. Dariga egyébként maga is befolyásos politikus, aki korábban a Khabar nevű kazah tévécsatornát irányította.

Csak unguszti

Azért azt is meg lehet érteni, hogy mérgesek lettek rá a kazahok, mert Cohen Borat bőrébe bújva többek közt olyan undorító kalandok elmesélésével sokkolta a kazahokat, hogy kutyát ölt, majd ezt meg is ünnepelte, vagy hogy bort készített erjesztett lóhúgyból.

Borat karaktere először Cohen televíziós műsorában, a "Da Ali G Show"-ban tűnt fel, és azóta annyira felkapott lett, hogy a 2005-ös MTV Europe Music Awards díjátadót ő vezette.