horoszkóp

Luxusüdülő épül Marlon Brando szigetén

2005.04.20. 15:55
Negyvenmillió dollárból luxusnyaralókat építenének Marlon Brando egykori szigetén, amelyen jelenleg csak egy ember, a fia él. A kétségkívül nagy haszonnal kecsegtető beruházás azonban veszélyeztetné az ott élő teknősöket, valamint Michael Jackson örökségét is, hiszen Brando a szigetből fél hektárt az énekesre hagyott.

Brando 1965-ben a Lázadás a Bountyn című filmje után vette a Tetiaroa nevű szigetet magának Francia-Polinéziában. Az eddig elhagyott , csendes kis szigetből most egy 30 házikóval felszerelt luxus nyaralószigetet kívánnak nyitni, 40 millió dollárból megvalósuló, fényűző nyaralókomplexum várhatóan 2008 nyitnák meg. Brando egykori üzleti menedzsere, Jo Ann Corrales azonban ellenzi a tervet, mondván a sziget egy részét - a 700 hektárból fél hektárt- a színész Michael Jacksonra hagyta.

El akart bújni

Tetiaroa sziget
A szigeten jelenleg egyetlen lakó, éldegél, Brando kilenc gyermeke közül az egyik. A színész Teihotu nevű negyvenéves fia Tarita Teriipiával való házasságából született, és egyelőre nincs hír arról, mit szól a tervezett luxusnyaralókhoz. Brando eredetileg azért vásárolta a szigetet, hogy barátaival legyen hol összegyűlni, és legyen hova menekülni a lesifotósok elől. Richard Bailey, a beruházást kiagyaló Tahiti Beachcomber nevű cég vezérigazgatója szerint Brando mindig szerette ezt a vidéket, és az itteni embereket, akik szerinte sokkal humorosabban és könnyebben fogják fel az életet. "Mindig szerette volna, hogy könnyű és egyszerű élete legyen, de sajnos nem ez történt" - mondta Bailey, aki halála előtt sokat dolgozott együtt Brandóval.

Nem jó a teknősöknek, nem jó Jacksonnak

Bailey színészbarátjára való emlékezés közben beruházásának nagyszerűségéről is beszélt, és elmondta, igaz, hogy a szigetre be kell vezetni a vizet, az áramot, valamint meg kell oldani a csatornázást is, ám a luxusüdülő egészen biztosan nem károsítja majd a környezetet és a polinéziai élővilágot. Bailey emellett ígéretet tett arra is, hogy a szigeten nagy számban előforduló teknősöknek sem esik bajuk. A volt menedzser azonban nem hisz a teknősök jövőjében, ráadásul Michael Jackson érdekeit is minden áron érvényesíteni szeretné. Szerinte semmiféle beruházást nem lehet végezni a szigeten, hiszen annak egy darabja Jacksont illeti.

A hagyatékot tárgyaló ügyvédek viszont azt mondják, az adomány csak egy jelképes gesztus volt, ami nem befolyásolhatja a sziget sorsát. Egy, a Daily News által bemutatott, közjegyzőileg hitelesített okirat azonban arról tanúskodik, hogy 2003. június 5-én a színész menedékjogot adományozott az énekesnek az általa birtokolt kis csendes-óceáni szigetek egyikén. Az okirat szerint Brando Onetahi sziget fél hektárjának használati jogát Jackson élete végéig szóló időtartamra átruházta az énekesre "hálája és nagyrabecsülése jeléül", amiért Jackson emlékezetes születésnapi partit rendezett a színész Nina nevű kislányának Neverlandben.