horoszkóp

Évi húszmilliárd bevételt termel Britney Spears

2008.01.28. 21:25
Britney Spears botrányos életével rengeteg pénzt termel másoknak: a vendéglátósoktól kezdve a lemezkiadókon át az újságokig az tapasztalható, hogy a széthullóban lévő énekesnőt még mindig nagyon jó áron lehet eladni. A kopasz fejéről készült kép 87 millió forintért ment el, egy éttermi asztalt Britney Spears mellett kilencmillióért lehet eladni, míg egy koncertje százmilliót ér. Britney Spears élete számokban - és azoké, akik ebből élnek.

Az énekesnőre szinte külön iparág alapul, és a Britney-biznisz részesei az énekesnőn kívül mindazok, akik Spears botrányai és tevékenysége nyomán pénzhez jutnak. Így a Portfolio elemzése nyomán igazi aranybánya a parfümcégek, a lemezkiadók, a koncertszervezők, az újságok és a lesifotósok számára.

Ennyit keres

A gyermekelhelyezési per miatt nyilvánosságra került, hogy Britney Spears nagyjából mennyi pénzt keres. Az adatok szerint karrierje során eddig 125 millió dollárra (21 milliárd forint) tett szert. Havonta nagyjából 730000 dollárt (128 millió forint) keres, ez évente kilencmillió (másfél milliárd forint).

Turnéival összesen 150 millió dollárt (26 milliárd forint) kasszírozott be, ami koncertenként nagyjából 100 millió forintra jön ki. A zenélésen kívül persze Britney Spearsnek van sok más bevételi forrása is, kezdve a reklámszereplésektől addig, hogy elmegy egy eseményre. A zenélésből összejött számok azonban eltörpülnek amellett az irtózatos összeg mellett, amennyit Britney Spearsből keresni lehet.

Lemezkiadók és újságok

Britney Spears az első 1999-es ...Baby one more time óta 83 millió lemezt adott el világszerte, ami eddig nagyjából 400 millió dollárt (hetvenmilliárd forint) hozott kiadójának, a Jive Recordsnak.

Még a 2007-es Blackout című lemeze is jó bevételt termelt, a pontos adatokat nem ismerjük, de a lemezből készített első kislemezt, a Gimme More-t a megjelenése után néhány nappal már 180 ezren töltötték le.

De Britney Spears nemcsak az interneten fogy jól. Azok az újságok, amiknek a címoldalán Britney Spears látható, átlagosan 33 %-kal több példányban kelnek el aznap, mint máskor szoktak.

A People-ben, az Us Weeklyben, az In Touchban, a Life and Style-ban, az OK!-ban, vagy a Starban 2006 és 2007 júliusa között, hetvennyolc hét alatt, összesen 175 cikk jelent meg róla. A Spearsszel eladott újságok ez idő alatt összesen 360 millió dollár (62 milliárd forint) bevételt hoztak.

Persze mi, mint Velvet sem tagadhatjuk, hogy részesülünk a Britney-biznisz áldásaiból, hiszen önök a celebritás minden mozzanatát követték eddig, és nem egyszer kattintásukkal járultak hozzá, hogy olvasottságunk újabb és újabb rekordokat döntsön.

Lesifotósok és vendéglátósok

A Las Vegas-i Pure Nightclubban, ahova Britney Spears viszonylag rendszeresen lemegy 50000 dollárért (kb. 9 millió forint) mérnek egy asztalt az énekesnő mellett. Spears pedig 200 és 400 ezer dollár (35-70 millió forint) közötti tiszteletdíjat kap csak azért, hogy elmegy egy eseményre és akár meg se nyikkan, csak jelenlétével emeli az est fényét.

A Britney parfümöket forgalmazó Elizabeth Arden nagyjából 100 millió dollárt (kb. 17 milliárd forint) keresett az énekesnőhöz kapcsolódó illatokkal.

A Pepsi állítólag négy- és tízmillió dollár (700 millió-1,7 milliárd forint) között fizetett Spearsnek azért, hogy ő szerepeljen az egyik rövid reklámkampányukban.

Akik viszont mostanában a legjobban élnek Britney Spearsből azok kétségkívül a lesifotósok. Egy bármilyen Britney Spears kép 250 dollárról (kb. 40 ezer forint) indul, de egy-egy jobb képnél az ár könnyen felkúszik 100000 dollárra (17 millió forint). De paparazzóból lett pasija, Adnan Ghalib állítólag most kétmillió dollárért próbálja eladni a kapcsolatuk alatt készült videókat az énekesnőről.

A Spears minden megmozdulását figyelő X17 fotóügynökség bevételeinek 30 %-át köszönheti Britney Spearsnek, és főleg annak, amikor kopaszra nyírta a fejét. A kopaszság utáni első képeket egyedül az X17 birtokolta, darabját 500000 dollárért (87 millió forint) értékesítette. A felmérések szerint az egész lesifotósipar 20 %-át egyedül a Britney Spearsről képek teszik ki.

A Portfolio osztott-szorzott, majd a végére kijött, hogy nagyjából 20-21 milliárd forintnyi dollár fordul meg évente Britney Spears körül. És akkor még nem esett szó azokról, mint például Kevin Federline, akiknek 5 millió forintot fizetnek a klubok, hogy hozzájuk menjen bulizni, amiből ők egészen jól elélnek az énekesnő farvizén.