horoszkóp

Meghalt James Brown

2006.12.25. 11:35
Nyomorból jött, a soul királya lett, ötven lemezt hagyott hátra, valamint többek között egy repülőgépflottát. Börtönben is ült a kilencvenes évek elején, végül tüdőgyulladás vitte el.

Meghalt James Brown, a soul koronázatlan királya. A veterán énekest tüdőgyulladás vitte el 73 éves korában.

A funky és a rap előfutára

Sokan úgy tartják, neki köszönhetően jelent meg a zene világában a funky, sőt előkészítette a terepet a rapnek és a hiphopnak is.

Ötven albumot és egy kisebb flottányi autó- illetve repülőgépgyűjteményt hagyott hátra az 1992-ben Grammy díjjal elismert énekes, továbbá sikeres üzleti birodalmat, saját rádió állomásokkal.

Három évet ült börtönben

De a botrányok sem kerülték el James Brownt, a nyolcvanas és a kilencvenes években többször lebukott kábítószer és tiltott fegyvertartás miatt. 1988-ban ugyanezért valamint gyorshajtásért hat évre ítélték, miután eszelős módon száguldozott Georgia államban és Dél-Carolinában. Jó magaviselet miatt végül a büntetésnek csak felét kellett leülnie, így 1991-ben szabadult.

Nyomorból a sikerbe

James Browntól egyébként korábban sem állt távol a bűnözés. Abban a nyomorban, amelyben gyermekkorát töltötte, mindennapos volt a törvénnyel való szembekerülés. Brown mégis ki tudott emelkedni, és a rhythm and blues királyává vált.