Bubik Istvánt több százan kísérték utolsó útjára

2004.12.08. 23:10
Az autóbalesetben elhunyt Bubik István Jászai Mari-díjas színművészt szerdán helyezték végső nyugalomra Budapesten, a Farkasréti temetőben. Rudolf Péter és Eperjes Károly búcsúztatta a színművészt, a gyászszertartáson Orbán Viktor, Bayer Zsolt és Csurka István is részt vett.

A szerdán fél kettőkor kezdődő szertartáson a ravatalozót már meg sem lehetett közelíteni: szinte a temető főbejáratáig nyúlt a gyászolók tömege. Az életének 46. évében november 28-án autóbalesetben elhunyt Bubik Istvánt több százan kísérték el utolsó útjára. A temetésen részt vett többek közt Orbán Viktor volt miniszterelnök, Boross Péter, Áder János, Deutsch Tamás, Kövér László, Bayer Zsolt és Csurka István is. A politikai jobboldal és a nemzetiszín szalagos gyászcsokrok átlagosnál hangsúlyosabb jelenléte ellenére azonban a szertartás ideológiamentesen, a személyes gyász tiszteletben tartásával zajlott.

Tekintse meg képeinket!
A művész ravatalánál huszárok álltak díszsorfalat, és zenészek húzták a magyar siratódalokat. Az egyházi szertartás után a művészt pályatársai búcsúztatták - igaz, a hangosítás tervezésekor a szervezők alulbecsülhették a megjelentek létszámát, így a hátsó sorokban már csak foszlányokat lehetett hallani az elhangzott beszédekből.

"Tudott gyűlölni és megbocsátani, gyakran tévedett, de tévedéseinek következményeit minden esetben vállalta" - mondta el Márta István, az Új Színház igazgatója, aki Bubikot "őserővel rendelkező férfiként" jellemezte. Rudolf Péter "a varázslót és a bohócot, a lélek orvosát, a sármos, lázadó, bohém forradalmárt" látta pályatársában. "Szervusz, te ritka ember" - zárta búcsúbeszédét a színművész. Eperjes Károly, aki nemcsak kollégája, de közeli jóbarátja is volt az elhunytnak és családjának, megrendült hangú búcsúztatója végén Pilinszky Végkifejlet című versét idézte a ravatalnál.

A koporsót a halotti menetben a művész felesége, édesanyja és testvére kísérte, őket követték a rokonok, barátok, pályatársak és a rajongók. A menettel együtt vonultak a ravatalnál díszsorfalat álló huszárok, Bubik lovastársai is, akik kötőféken egy fekete lovat is vezettek, de - a tiszteletadás jeléül - nyereg nélkül: "Nagy lovasember volt, bár ez nem az ő lova" - magyarázta el tudósítónknak a szokatlan látványelemet egyikük. A sírnál a gyászolók a zsoltárok és imádságok mellett a Himnuszt is elénekelték, a szertartás végeztével pedig színészek, televíziós személyiségek, filmes szakemberek, zenészek, valamint a művész rajongói rótták le kegyeletüket virágokkal és mécsesekkel a sírnál. Kulka János Bánsági Ildikóval, Kövér László Bayer Zsolttal érkezett, Csurka István pedig épp a napszemüveg mögé rejtőző Szerednyei Béla után tette csokrát a sírra. Földes "Hobó" László mellett Nemcsák Károlyt is láttuk feltűnni a tömegben, a magányosan érkező Stohl András pedig keresetlenül csak ennyit mondott, amikor letette rózsáját a sírt embermagasságban elborító virágok közé: "Szervusz, István".