Szombaton elpusztult az amerikai elnök barna-fehér cocker spánielje, Spot. A Bush család gyászol. A szomorú esemény alkalmából összefoglaltuk Spot Fehér Házban és Texasban töltött életét.

15 évesen hosszas betegeskedés után elpusztult Spot, Bush elnök barna-fehér foltos spánielje, jelentették a világ gyászoló hírügynökségei szombaton. A Bush család mélységesen megrendült a derék állat elvesztése miatt.

Idősb Bush kutyájának kölyke

A Fehér Ház szóvivőjének elmondása szerint az eb az utóbbi időben többször kapott szívinfarktust, legutóbb például a múlt héten, ezért az állatorvos tanácsára a hétvégén elaltatták.

Spot egyébként az idősebb Bush kutyájának, Millie-nek a kölyke volt: 1989. március 17-én született a Fehér Házban. Spotty - ahogy a jelenlegi elnök hívta - sokáig a kormányzó texasi farmján élt, és csak az elnök beiktatása idején, azaz 2001 januárjában tért vissza a Fehér Házba, ahol aztán pajkos ugrándozásával szórakoztatta a leszálló helikopterek utasait.

Szöcskevadász vízi kutya

Az elnök szabadságaira is mindig magával vitte négylábú barátját: az eb madarakat kergetett - gazdája szavai szerint "kiváló futó" és "remek vízi kutya" volt.

"Most pedig horgászni megyünk" - mondta az elnök még 2001-ben. "Spot biztos állandóan a tóban lesz és szöcskéket üldöz. Ahhoz képest, hogy már tizenkét éves, kitűnő kondíciónak örvend." Szabadság idején az elnök állítólag minden napot úgy kezdett, hogy fölrakta a kávét és kivitte kutyáját a kertbe.

Bush beszédeiben is helyet kapott

Spot három évvel ezelőtt méltóssággal fogadta Barney, a skót terrier érkezését, akit a first lady kapott születésnapjára New Yersey akkori kormányzójától.

Míg Barney rendszerint az elnök körül ugrált, Spot inkább "anyás" kutya volt, állítólag folyton Laura Bush sarkában lófrált.

Bár az utóbbi időkben az ifjabb eb nagyobb figyelmet kapott, az első házi kedvencnek - mint elsőszülött fiúnak - szintén kijártak előjogok. Bush 2002-től gyakran beleszőtte öreg kutyáját beszédeibe, például elmesélte, hogy munkanapjai rendre a 6.50-es reggeli kutyasétáltatással kezdődnek.

Az elnök kreatív

Mivel a spániel a Fehér Házban született, az elnök szerint pontosan ismerte annak minden apró szegletét. Míg Spot bemehetett vele az irodába, Barney kint várakozott a kertésszel. "Ez egy új szőnyeg, és Barney egy új kutya" - adott rejtélyes magyarázatot Bush.

A kutya nevével kapcsolatban (Spot=pont, paca, folt) Bush így tréfálkozott egy ízben: "Az emberek gyakran megkérdeznek, hogyan jutottam erre a névre. Igazából fogalmam sincs, tudják, én afféle kreatív pasi vagyok."