A Szex és New York nimfomán Samantha Jonesa igazán nemes céllal vetkőzött: a BBC2 Culture Show című műsorának felhívására egy Tiziano-festmény közgyűjteményi megvásárlására gyűjt pénzt. Ehhez pucér nimfák közt villantott cicit Tom Hunter fotóművésznek.

Az angol közszolgálati csatorna, a BBC Culture Show című műsora 50 millió fontot (több mint 15 milliárd forintot) szeretne összegyűjteni, hogy közgyűjtemény számára megvásárolhassák a reneszánsz festészet egyik leghíresebb alkotója, Tiziano Diana és Akteon című festményét. Az ügy mellé állt Tom Hunter fotóművész is, aki úgy gondolta, elkészíti a festmény újragondolt fotóreprodukcióját a meztelen mellű Kim Cattrallt szerepeltetve Diana istennőként.

A festményt Sutherland hercege árulja, aki a londoni és edinburgh-i Nemzeti Galéria számára is felajánlotta, és 50 millió fontot szeretne kapni érte. Az angol tévécsatorna pedig úgy döntött, gyűjtést indít a megvásárlásra, mivel ha egyik galéria sem tudja előteremteni a kért összeget, a herceg a szabadpiacon értékesíti a festményt: a kép így akár magángyűjteménybe is kerülhet, ezáltal pedig nem lesz többé nyilvánosan megtekinthető. „A mi fotónk persze a közelébe sem érhet az eredeti festménynek, ami egy olyan alapmű, amelynek továbbra is mindenki számára elérhetőnek kellene maradnia. Nem szabad megengednünk, hogy egy magángyűjteménybe kerülve elvesszen a nyilvánosság számára” - indokolta a festmény megvásárlására indult nemzeti kampányt Hunter.

A fotóművész számára nem jelentett igazi újdonságot egy ilyen projekt, mivel épp arról ismert, hogy előszeretettel dolgoz fel klasszikus festményeket, és – egyelőre – ő az első és eddig egyetlen olyan fotóművész, akinek a Londoni Nemzeti Galéria is kiállította már a képeit.

A Culture Show ezért is kérte fel őt a Tiziano-festmény újrafotózására, melyhez Cattrall 52 évesen is bevállalta a meztelen pózolást. Nimfákként a Courtauld Intézet művészeti tanulói – Fiona Anderson, Anna Harnden, Alexandra Roy, Ursula Martinez, Gemma Rolls-Bentley, Kimberly Williams és Julia Pykhtina – pózoltak, Akteon királyfi szerepében pedig a Londonban most futó burleszk-kabaré előadás, a La Clique egyik táncosa, David O’Mer látható.

„Kim tökéletes Diana. A görög istennőhöz hasonlóan ő is egyszerre képes szépséges és fenyegető lenni. És 52 évesen, huszonévesekkel körülvéve is csodásan hozta a formáját” – idézte fel Hunter a fotózást a Daily Mailnek. A fotós választása azért esett a Szex és New York színésznőjére, mert az amerikai színésznő angol felmenőkkel rendelkezik, maga is rendszeres látogatója a londoni múzeumoknak és rajong Tiziano festményeiért.

Diana és Akteon mondája

Ovidius Metamorfózisában írja le Akteon görög királyfi történetét: a fiú vadászat közben egy ismeretlen forráshoz tévedt, ahol fürdés közben lepte meg a vadászat istennőjeként tisztelt Dianát és nimfáit. Mivel halandó nem láthatja az istennő testét, a feldühödött Diana szarvassá változtatta a királyfit, akit aztán saját vadászkutyái téptek szét.

„Ezt a festményt csodálva mindig átérzem, micsoda géniusz volt az alkotója. Nem szabad megengedni, hogy többé ne legyen nyilvánosan látható” – indokolta maga Cattrall is a nemes célú vetkőzést a lapnak.

Sutherland hercege december 13-ig adott határidőt a skót és az angol nemzeti közgyűjteményeknek az ajánlattételre. Korábban már más művészek is csatlakoztak a festmény megvásárlására indított kampányhoz, a kortárs festő, Tracey Ermin például petíciót nyújtott be a kormányhoz, melyben azt kéri, hogy az állam vásárolja meg a festményt. A petíció aláírói közt szerepel Anglia kedvenc botrányművésze, Damien Hirst, valamint az alvó kövér nőt ábrázoló aktjával sztárgázsit elérő Lucian Freud, Sigmund Freud unokája is.