horoszkóp

Megúszhatják a büntetést a dzsungelcelebek

2008.11.10. 16:00
Kapcsolódók (1)
Még nem tisztázott, törvényt sértettek-e celebjeink azzal, hogy Argentínában dolgoznak turista vízummal. Az RTL Klubon futó, Celeb vagyok, ments ki innen stábját a helyi Bevándorlási és Munkaügyi Hivatal látogatta meg egy razzia keretében. A közreműködők és a hírességek a fizetésüket idehaza kapják, itthon adóznak, így az argentin hivatalok sem tudják, hogy büntethetőek vagy sem.

A Celeb vagyok, ments ki innen stábjánál az argentin Bevándorlási és Munkaügyi Hivatal razziázott, és 105 résztvevő megbüntetése mellett döntöttek, miután kiderült, hogy turistaként utaztak be a dél-amerikai országba, de ott reality show-t forgattak - adta hírül az MTI még szombaton az EFE, argentin hírügynökségre hivatkozva.

Itt még minden rendben volt!

Rényi Ádám, a csatorna a kommunikációs igazgatója akkor cáfolta a büntetés tényét, állítása szerint pusztán az iratokat kérték be a hatóságok. "Munkatársaink argentínai tartózkodását - ide értve a hatósági engedélyeket is - a külföldi tévékkel való együttműködést is érintő jogi szabályozást is jól ismerő argentin partnerünk iránymutatása alapján készítettük elő." Rényi az Indexnek azt is elmondta: partnerük arról tájékoztatta őket, hogy munkavállalási engedélyre nem lesz szükségük, hiszen munkatársai Magyarországon kapnak fizetést, és magyar cégekkel állnak szerződésben. „Az általuk készített műsor itt kerül sugárzásra" - mondta, és hozzátette, hogy együttműködnek a kinti hatóságokkal.  

Segít a magyar konzul a stábnak

A csatorna nem először dolgozik az argentin produkciós céggel, a Rettegés foka című műsor készítésénél is ők voltak a segítségükre. Akkor nem merült fel semmiféle probléma - tette hozzá Rényi. Hírügynökségi értesülések szerint a kiszabható bírság fejenként 300 ezertől, akár 3 millió forintig is terjedhet, de utóbbi irreálisan magas lenne. Daniel Cottini a budapesti Argentin Nagykövetség konzulja elmondta, hogy az argentin törvények nem szabályozzák pontosan, hogy ha valaki ott dolgozik, de más országtól kapja a fizetését, akkor kötelező-e munkavállalói vízumot váltania? Mivel a konzul korábban ilyen problémával még nem találkozott, azt sem tudta megmondani, hogy ebben az esetben mi az eljárás.

Király Zsolt, Buenos Aires-i magyar konzul a Velvetnek elmondta, hogy tudomása szerint a stáb és a hatóságok éppen a helyszínen egyeztetnek, a nagykövetség pedig minden segítséget megad a csatorna munkatásainak. Konkrétabbat Király Zsolt sem tudott mondani, így addig bizonyosan várni kell, amíg az argentin hatóság hivatalosan állást foglal. Erre azonban egy joghézag miatt még várni kell.