Cicciolina és kisfia megúszta a szökőárt

2004.12.30. 13:23
Staller Ilona és fia maldív-szigeteki szállását elöntötte a víz, de sikerült épségben elhagyniuk a szigetet. Görög Zita barátnőjéért aggódik, aki nyaralni indult a szigetországba. Az árvíz azt a szigetet sem kímélte, ahol a Napköztársaság nyaralói szeptemberben tíz napot töltöttek. A csapat tagjai közül Görög Zitát, Giannit, és Nagy Edmondot kérdeztük a katasztrófáról.

Staller Ilonáról a napokban elterjedt, hogy eltűnt a szőkőárral. A híresztelésekkel ellentétben a volt pornósztárnak nem esett baja a Maldív-szigeteken töltött nyaralása alatt.

Azóta is hányingere van

Három napig azonban nem lehetett elérni telefonon, mivel az elöntött szigetnek egy időre minden kapcsolata megszakadt a külvilággal. Cicciolina és kisfia, Ludwig hazatértek Rómába, jelenleg orvosi vizsgálatokat végeznek rajtuk.

"Hála Istennek hazaértünk. Nagyon veszélyes volt odakint" - mondta lapunknak az 53 éves volt pornósztár, aki napok óta nem szűnő rosszullétre panaszkodott, az után is, hogy a nyaralásból hazatért. Staller Ilona és kisfia szállásától két lépésre volt a tenger. A katasztrófa előtti napon egy csoporttal ellátogattak egy közeli szigetre, amikor visszaértek, már óriási hullámok verdesték a partot és sejtették, hogy ez nem egy szokványos vihar lesz. Másnap bungalójukat elöntötte a víz, és a hatalmas víztömeg kisodorta őket a partra. Aznap nem tudták elhagyni a helyüket, az éjszakát a szabad ég alatt töltötték, mialatt a mellettük lévő két szigetet teljesen elöntötte a víz.

Görög Zita barátnője kint rekedt

"Amikor meghallottam, hogy a cunami elérte a Maldív-szigeteket, kétségbeesetten telefonálni kezdtem" - mondta a Velvetnek Görög Zita, akinek egy barátnője nyaralt az egyik szigeten. "Sokáig nem tudtam elérni Krisztát, mert megszakadt a telefonösszeköttetés. Nagyon aggódtam. Végül írtam egy sms-t, és percenként néztem a telefont, mikor jön a válasz. Hamarosan megérkezett. Azt írta: nem esett bajunk, de iszonyatosan félünk" - ecsetelte a történteket lapunknak Görög Zita.

A vasárnapi földrengést követő szökőár a hivatalos jelentés szerint ötvenkét halálos áldozatot követelt a Maldív-szigeteken. A több mint ezer sziget közül kétszáz veszítette el kapcsolatát a külvilággal, a főváros nagy része is víz alá került. A katasztrófa után a nyaralóhely nagy részét jövő év májusáig lezárják.

A legnyugalmasabb nyaralás

"Folyamatosan követem a híradásokat a nyaralóhellyel kapcsolatban is. Krisztával azóta sem tudtam bővebben beszélni, annyit tudok csupán, hogy január másodika előtt nem tudják elhagyni a szigetet. Azért is érint mélyen a tragédia, mert nemrég még én is a Maldív-szigeteken nyaraltam. Életem legnyugalmasabb tíz napja volt" - emlékezett vissza a Megasztár műsorvezetője, aki úgy tudja, azok közül, akik a szőkőár idején a szigeteken voltak, a legtöbben túlélték a katasztrófát.

Szeptemberben a Dreher Napköztársaság című játékának nyertesei a TV2 műsorvezetőivel, és a Megasztár első részének döntőbe jutott két énekesével utaztak az egzotikus nyaralóhelyre. A csapat tagja volt Gianni Annoni, az egykori Lazac műsorvezetője is.

Gianni és Edmond is a csapat tagja volt

"Nagyon megrázott, amikor tájékozódtam a földrengésről és a szőkőárról: hatszáz olasz turista is életét vesztette. Ami pedig a Maldív-szigeteket illeti, rögtön eszembe jutott az a sok helybéli, akik vendégszeretetükkel szebbé tették a szeptemberi nyaralásunkat. Kár, hogy a hírekben csak a turistákról ejtenek szót. Pedig biztosra veszem, hogy az ott élők emberfeletti küzdelmet folytattak az árral" - mondta Gianni.

"A legfontosabb az lenne, hogy támogassuk azokat embereket, akik szerencsétlenül jártak" - kapcsolódott be Nagy Edmond, a Megasztár első szériájának énekese, aki szintén a Napköztársaság utazója volt, és szintén az ott élő emberekre gondolt először: "A hely maga a paradicsom, kevés ilyen gyönyörű hely van a világon. De a nyaralás alatt a legtöbbet mégis a bennszülöttektől kaptam. Kedves, közvetlen, szeretetteljes emberek. Ha tudnék rajtuk segíteni, megtenném. Pénzt küldenék, és praktikus gyorssegélyt" - mondta Nagy Edmond.

Gianni korábban segített az áldozatoknak

Gianni korábban aktív segítséget vállalt a természeti katasztrófa sújtotta területeken. Lapunknak elmondta, olaszországi egyetemista évei alatt egy hatalmas árvíz áldozatainak igyekezett segíteni.

"Tizennyolc egyetemista csoportot szerveztünk, buszt béreltünk, és mentünk az árvíz helyszínére. A házakat teljesen elöntötte a víz, lementünk a pincébe, hogy kitakarítsunk. A vállamig ért a sár, és találtam halottakat is. Ilyen lehet a szökőár is Ázsiában. Ez egy apokalipszis" - mondta Gianni.

A TV2 műsorvezetője elmondta, a természeti csapások áldozatainak sokan próbálnak segíteni, de gyakran falakba ütköznek.

"Amikor egyetemistaként pénzt akartam gyűjteni, hogy ásót, lámpát vegyünk, és pokróckat a károsultaknak, többen nem hitték el, hogy nem magamnak gyűjtök pénzt. Ilyen helyzetben pedig nem szabadna akadályozni a segítők munkáját. Aki tud, küldjön bármit a szerencsétlenül járt embereknek. Ha egy papírzsebkendőt tud csak küldeni, már azzal is előbbre vannak" - mondta végül Gianni.

A magyar segélyszervezetek a Külügyminisztériummal együttműködve több millió forintnyi élelmiszert, ivóvizet, ruhákat, takarókat, fertőtlenítőszereket osztanak szét hamarosan a régióban.

Egy maldív-szigeteki turista beszámolója
A szökőár reggel kilenc után érte el Veligandu szigetét -írja az egyik turista a búvárbázis honlapján olvasható beszámolójában. A helybéli személyzet a pálmafákra mászott, a turisták azonban nem tudták követni őket, és pánikolva tipródtak a gyorsan mellmagasságig emelkedő vízben, asztalok, vázák és egyéb berendezési tárgyak ütődtek a lábukhoz. Végül sikerült felmászniuk az étterem tetejére, majd amikor kicsit javult a helyzet, ismét lemerészkedtek, ennivalót, ivóvizet és párnákat vettek magukhoz. Egy kisbaba is velük volt, a svájci szakács fia. Közben újabb és újabb hullámok jöttek, melyek elől ismét a tetőn kerestek menedéket. Néhány óra elteltével visszamerészkedtek a bungalóba, melyet teljesen elborított a tenger, homokkal terítve be a ruhákat és egyéb holmikat. A széf elromlott, úgy kellett felfeszíteni, hogy hozzájussanak a pénzhez és az útlevelekhez. Az éjszakát ismét a tetőn töltötték, majd másnap hajóval vitték őket a repülőtérre, ahonnét hazarepültek.