Zalatnay Sarolta nevéről az elmúlt években gyakrabban jutottak az ember eszébe a "sikkasztás", "mellplasztika", vagy "legöregebb Playboy-nyuszi" hívószavak, mint az, hogy a mára erősen megkopott fényű díva valaha énekesnő volt. Ami külön szomorú, merthogy annak eleinte nem is volt rossz.
A pályafutását 16 évesen kezdő Zalatnay Sarolta tulajdonképp az első tinisztár volt akkor, amikor ez a fogalom itthon még nem is létezett. A laza, vadóc, gördeszkás stílusban megtervezett Avril Lavigne például vérszegény, gátlásos elsőbálozó hozzá képest, hiszen Zalatnayt nem producerek találták ki: a vakmerő gimis csaj 1963-ban, a Toldy Gimnázium iskolabuliján kéredzkedett fel az ott tánczenét szolgáltató Scampolo zenekarhoz a színpadra. Aztán jó ideig le se jött onnan.

"Lécci, csak egyetlen számot...!"

Eredetileg csak egy dal erejéig szólt a megállapodás, de a közönség soraiban jelen lévő Bergendy István meglátta a fantáziát a vadóc, rekedtes hangú gimnazistalányban. Először kislemezfelvétel, később táncdalfesztivál-győzelmek következtek - a Hol jár az eszem? és a Nem várok holnapig, vagy a Tölcsért csinálok a kezemből című dalok azóta is jól tartják magukat - , és a hatvanas évek végére a fiatal énekesnő már országosan ismertté vált. Az akkori beatzenekarok közül hamarosan a legnagyobb nevekkel lépett fel: Bergendyék után a Metróval és a Minivel is koncertezett, később pedig jött az LGT. A nagynevű pályatársak az évek során több lemezt is írtak neki, mint például az Álmodj velem, vagy a híres Ha én fiú lehetnék című albumokat.

A magyar Janis Joplin

A magyar Janis Joplinként is emlegetett fiatal énekesnő a 67-68-ban még Angliába is eljutott, ahol a Bee Gees tagjai írtak neki egy lemezt, sőt - ha hinni lehet későbbi, Nem vagyok én apáca című könyvében írottaknak - a Gibb fivérek egyike feleségül is kérte.

Joplintól eltérően azonban Cini nem itta halálra magát, hanem hazatért és elhagyta a beat stílust, ezzel pedig le is zárta legsikeresebb korszakát. A hetvenes években még ugyan fesztiválgyőzelmek és lemezek sora kapcsolódik a nevéhez, és valódi sikertörténethez méltóan még filmszerepet is kap (a Szép leányok ne sírjatok című filmben láthattuk), de az emlékezetes számai már nem ebből a korszakból valók. Később saját zenekar is kerül mögé, először a Cini és a Tinik, később a Cinibabák formáció tagja, de ezek sem váltak igazán híressé.

Miből lesz az üzletasszony

A "nagy generáció" visszaszorulása az ő pályafutását is megtörte. Ekkor vált üzletasszonyra: első, Nem vagyok én apáca című könyvében szerelmi életének kiteregetésével dolgozta vissza magát a köztudatba. A 90-es évek vége felé felfedezte magának a pornószakmában Cicciolinaként elhíresült Staller Ilonát, és barátságuk jegyében Cicciolina, szexciklon címmel könyvet is írt róla. Ezt még további könyvek követték, legutóbbi közülük a Vörös ágyasok, mely az eddigi szókimondó írásaihoz képest is merész, szinte a pornográfia határát súrolja.

Az írás mellett a magántévézéssel is próbálkozott: az M-Sat televízión futó CINN TV című műsora saját bevallása szerint sikeres volt, ám amikor az adó megszűnt, az énekesnő-üzletasszonynak nyakán maradt jó pár, hitelből előre leforgatott adás, amit később senkinek nem tudott eladni - innen datálódnak a zavaros kölcsönügyletek és az egyre dagadó botrányok körülötte.

A per évek óta húzódik, és külső szemlélő számára már szinte eldönthetetlen, hogy Cini valóban csak becsapott balek, akinek a nevével visszaéltek, vagy dörzsölt keresztanya, aki ártatlanságot színlelve próbálja megúszni a balhét. Mára az énekesnővel szemben támasztott több mint százmilliós követelés pár tízmillió forint körüli összegre apadt - mivel Zalatnay állítása szerint szorgalmasan fizeti vissza a tartozásait - , de most úgy tűnik, ez is elég ahhoz, hogy Zalatnay akár évekre börtönbe vonuljon. A történet mindenesetre megihlette őt, és ebből írta a "100 millió igaz története" című könyvét.

Cini sem volt apáca

Az énekesnő magánélete sem nevezhető nyugodt állóvíznek: első házasságát 1974-ben kötötte Révész Sándorral, akihez rövid, ám viharos szerelem fűzte. Második férje a nem szakmabeli Benedek László fogtechnikus volt, (jelenleg egy ingatlaneladással foglalkozó cég vezetője), akivel 1987-ben kötött házasságot. 1990-ben fogadták örökbe közösen Niki nevű kislányukat, de a házaspár később különvált és Zalatnay most egyedül neveli 14 éves lányát. Könyvei szerint azonban a nemi élete nem korlátozódott a házaséletre: amikor épp nem volt férjnél, a sztáréletmóddal járó szabadszerelemből is kivette részét.

Utolsó kapcsolata az M-Sat Bolondóra című műsorából ismertté vált, az énekesnőnél 25 évvel fiatalabb musicalszínész, Márton Csaba volt. Amint nemrég kiderült, ez nem egyszerű élettársi viszony volt, hanem házasság, amelyet Amerikában kötöttek meg. A fiatalember azóta is Los Angelesben él és próbál érvényesülni, ami egyelőre kimerült abban, hogy az odakinn elvégzett színiiskola falán Robert De Niro fotója mellett díszeleg a fényképe. Márton nevéhez fűződik továbbá az is, hogy hat évvel ezelőtt még az ő kedvéért szabatta a szerelmes Zalatnay megdöbbentő méretűvé a kebleit, majd 2003 nyarán még újabb, még nagyobb keblekkel került a hazai Playboy címlapjára. A fotók meglehetősen nagy vihart kavartak, Cini elnyerte velük a történelem legidősebb Playboy-nyuszija kétes dicsőségét is.

Legújabb fejlemények

Az énekesnő koncerteket ma már legfeljebb a Sziget Táncdalsátorában ad nagyobb közönség előtt, de televíziós show-műsorokban még feltűnik, és a Big Brother házban is lakott egy hétig a valóságshow VIP kiadásában.

A lapok azzal is előszeretettel foglalkoztak, hogy Zalatnay az ellene folyó bírósági eljárás és a drámai elszegényedéséről szóló hírek közepette mégis Los Angelesben kezeltette magát, miután 2003 februárjában petefészek-rákot állapítottak meg nála. A bulvárlapok akkoriban azt híresztelték, hogy az igazságszolgáltatás elől szökött külföldre, de az énekesnő végül hazatért, és beperelte az újságokat.

Sikkasztási ügyének további fejleményeit szinte elnyomta azonban az a hír, amikor nyáron kiderült; hogy válik Márton Csabától. A hír újdonsága elsősorban az volt, hogy a nyilvánosság számára az is csak most derült ki, hogy az énekesnő és fiatal barátja egyáltalán összeházasodtak. Az interkontinentális házasság nehézségei mellett azonban Zalatnay most szerzett tudomást arról, hogy férje odakint egyedülállónak vallva magát két lakást vásárolt a háta mögött, és egy szőke táncosnő személyében barátnőre is talált. Az énekesnő állítása szerint nagyot csalódott férjében, és beadta a válópert - öröm az ürömben, hogy a titokban vásárolt lakások tulajdonjogának fele a házasság folytán őt illeti, ami adósságai rendezésekor még jól jöhet.

A média még mindig vonzza

Zalatnayt úgy tűnik, nem kedvetleníti el előző tévés próbálkozásának kudarca. Amerikai útjairól új tévéműsor, egy talk-show tervével tért vissza: szerinte ő lehetne a magyar Oprah Winfrey. Az énekesnő emellett egy játékfilmet is tervez, amelyben a saját életét dolgozná fel: a tervek szerint 14 éves lánya játszhatná a fiatalkori Cinit, de a Megasztárból ismertté vált Oláh Ibolya neve is felmerült a szereppel kapcsolatban. A filmhez egyelőre a pénz is hiányzik, de a csütörtöki bírósági ítélet szerint most még azt is meg kell majd várni, míg az énekesnő letölti hároméves börtönbüntetését.