horoszkóp

Félpanzió, celebre néző ablakkal ötszázezerért

2008.05.21. 14:58
Egyre több utazási iroda kínálatában találunk olyan speciális, tematikus utakat, amelyek egy-egy turnusára celebkísérettel lehet menni. Ilyenkor általában a hírességek is nyaralnak, persze olyan is van, aki dolgozik egy kicsit, attól függően, hogy az adott híresség mekkora részt vállalt a tematikus út kialakításában. Béres Alexandra például szinte teljesen maga tervezte meg az utat, ezért felügyelőként is részt vesz, Árpa Attila viszont turista, aki talán akkor is felfigyelt volna dél-amerikai motoros túrára, ha nem keresi meg egy cég, hogy menjen el rá. Az utak nem olcsók, javarészt félmillió forint körüli áron kezdődnek, talán ezért is csekély irántuk az érdeklődés. Az utazási irodák mind nagyon lelkesen beszélnek az újfajta szolgáltatásról, de egyelőre mégsem ez az igazi aranytojást tojó tyúk.

Három utazási iroda kínálatában is lehetett az utóbbi időben olyan utakat találni, amelyekre hírességekkel lehetett elmenni. Az ilyen utak lényege, hogy az ember nagyjából ugyanazért az összegért, amennyibe egy adott út kerülne celeb nélkül, úgy mehet el, hogy közben egy híresség társaságát élvezheti, ha erre van igénye.

Tematikus utak

Definíció szerint a tematikus utak olyan turisztikai termékek, amelyek különböző közlekedési formák igénybevételével megközelíthető természeti és mesterséges attrakciókat fűznek fel egy kiválasztott téma köré (Puczkó & Rátz 2000). Az útvonalak a fenntarthatóság elveinek figyelembevétele mellett egyszerre kínálnak ismeretszerzési és szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget. A kulturális utak olyan tematikus utak, amelyek központi témája valamilyen kulturális érték, örökségelem, s amelyekben domináns szerepe van a kulturális attrakcióknak. Forrás: Kulturális Útvonalak

A legnagyobb port az OTP Travel Rúzsa Magdival hirdetett egyiptomi útja kavarta, ami ráadásul elmaradt. Abból volt a felháborodás, hogy Rúzsa menedzsmentje az utazást túl közel szervezte le egy tatabányai koncerthez, ami miatt a tatabányaiak felháborodtak, mert ezért szerintük csak kevés jegyet tudtak eladni. A lényeg viszont, hogy megtudtuk, az OTP Travel is beszállt azok körébe, akik hírességeket utaztatnak.

Döcögősen indul be

Kérdésünkre az OTP Travelnél elmondták, hogy a Rúzsa Magdihoz köthető eset után nem terveznek újabb nyaralásokat szervezni hírességek részvételével. Lehet, hogy mégsem akkora biznisz celebekkel nyaralni?

„Sok érdeklődő van kevés befizetővel” – mondta a Velvetnek Bognár Péter, a leginkább tematikus utakra specializálódott Exotic Travel vezetője.

Az Exotic Travel oldala szerint Kordáékkal 432 ezer forintért mehetünk Las Vegasba pókerezni, ráadásul a szállás a világhírű Mirage kaszinó és hotelben van. Rióba és Buenos Airesbe hatszázezerért mehetünk táncolni Südi Iringóval. A 66-os úton pedig másfélmillióért gurulhatunk végig Árpa Attilával és néhány Harley Davidsonnal, amik benne vannak az árban.

Bognár elmondta, a celebkíséretes utak egy tízfős csoportnál nagyjából 10 %-kal drágábbak, mint a többi út. Az ilyen utazásokat azért találták ki, hogy valami pluszt tudjanak adni a tematikus utak mellé, valami olyat, ami olyan extra, amivel jelentkezőket lehet fogni.

Az Exotic Travel próbajelleggel idén ajánl először ilyen utakat, ezért Bognár már akkor örülne, ha a szezonban sikerülne 2-3 csoportot elindítaniuk. Egyelőre azonban nem beszélhetnek túljelentkezésről, sőt. Bognár hozzátette, mindenképpen igyekeznek kielégíteni az érdeklődők igényeit, akár úgy is, hogy a különböző időpontokra jelentkező nem teljes csoportokat összedolgozzák egész csoportokká.

Arra a kérdésre nem kaptunk választ, hogy egy ilyen útért mit kér, vagy kap egy híresség, mert ezek az információk túl bizalmasak, annyit megtudtunk, hogy a különféle hírességek különféle szerződési feltételeket kaptak.

A Neckermann a harmadik cég, amelyik olyan utat kínál, ahol híres ember árnyékában próbálhatunk lebarnulni a tengerparton. Náluk a fő húzóember Béres Alexandra, akit a Neckermann Klub Oázis utazási csomagba tervezőnek is bevontak.

Itt a török tengerpart különböző városaiba lehet utazni, amelyek közül néhányban Béres Alexandra is feltűnik időről időre, néhány napra. Az első út napokon belül indul, ennek a fő attrakciója, hogy a jelentkezők még közös fitnesz dvd-n is szerepelhetnek Béressel.

„A Neckermann Utazási iroda évek óta rendelkezik a klubszálloda szolgáltatással, de a tavalyi igények alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy az utasok a már meglévő szolgáltatások mellett vágynak egy kis különlegességre. Ez lehet egy különleges program, személy. Mi a kettőt ötvöztük és született belőle a Klub Oázis program. Béres Alexandrát olyan személyiségnek találtuk, aki az általunk tervezett fiatalos, dinamikus, kreatív programot képviselni tudja és 100 százalékig építhetünk egymásra” – kaptuk a hivatalos választ a kollaborációra az utazási irodától. A Neckermann az utaztatáson kívül semmilyen extrapénzt nem ad a hírességeknek a részvételért.

„Célunk hogy nyaraláskor jó hangulat alakuljon ki a sport és a szórakozás által” – állt még a Neckermann közleményében. Az utak közösségépítő hangulatát Árpa Attila is kiemelte egy későbbi telefonbeszélgetésben.

Ha lennének utak, mennének

Miután megkerestük az utazási irodákat, árnyaltabb lett egy kicsit az a kép, hogy mekkora üzlet van az ilyen utakban, de a helyzetet tovább pontosította, amikor a résztvevő celebekkel beszéltünk. Kiderült ugyanis, hogy ezek az utak leginkább csak virtuálisan léteznek.

Az egyetlen út, ami a cikk írásának időpontjában garantáltan elindul az a Béres Alexandra-féle török nyaralás.

„Az ottani embereket megtornáztatom. Része vagyok a nyaraló társaságnak” – mondta Béres Alexandra arra a kérdésre, hogy mit csinál majd Törökországban. Elmondta, részt vett az utak megszervezésében, ezért ha másért nem is, de felügyelni a dolgok alakulását mindenképpen ellátogatna néhány helyszínre, úgyhogy innen már csak egy lépés volt, hogy a nyaralókkal töltsön néhány napot.

Az edző hozzátette, végzettségéhez az ehhez hasonló munka áll a legközelebb, ezért egyfajta álomállásnak éli meg azt, amit most csinál.

A többi útnál viszont nem volt ilyen rózsás a helyzet.

Amikor Korda Györgyöt a pókerútról kérdeztük, csak szűkszavúan válaszolt: „Elmaradt a dolog. Úgy látszik az iroda olyan magas árakat kért... [kis szünet] Technikai okok miatt elmaradt”.

Árpa Attila bizakodóan áll hozzá ahhoz a két motoros túrához, amire vállalkozott: „Legrosszabb esetben egyedül megyek”. Árpa elmondta, azért vállalta a túrázásokat, mert jó kondíciókat ajánlott neki az utazási iroda, illetve olyan jónak tűntek a programok, hogy azokra akár a felkéréstől függetlenül befizetett volna.

Árpa hozzátette, új munkahelyén már megbeszélte a lehetséges utazásokat, így mindenképpen részt tud venni, ha elindul a túra.

Béres Alexandra törökországi útján kívül az egyetlen fix útnak Südi Iringó táncútja tűnt. Erre ugyanis pár héttel ezelőtt már volt elég jelentkező.

A táncos utazástól viszont annyian léptek vissza, hogy az utazási irodának vissza kellett mondania az ajánlatát, pedig az Exotic Travel már remélte, hogy ez az út elmegy.

Bognár Péter végül még elmondta, hogy a nemzetközi példákat figyelve, az ilyen jellegű utak bevezetéséhez el kell telnie néhány szezonnak, de az az általános tapasztalat, hogy a nyaralók szeretik a tematikus utakat. Az ilyen utakra ugyanis sokszor olyanok is befizetnek, akik egyébként nem mennének utazási irodával nyaralni. Bognár végezetül egy német céget említ, amelyik évek óta kínál tematikus utakat, ma a meghirdetett utazások 95 százaléka el is indul, mert annyi jelentkezőjük van.