Clinton: Szörnyű hiba volt a Lewinsky-affér

2004.06.17. 17:25
Bill Clinton egy amerikai tévétársaság műsorában súlyos erkölcsi hibának nevezte Monica Lewinskyvel folytatott viszonyát, az igazságszolgáltatás ellene indított hecchadjáratát pedig "jó híre ellen irányuló zaklatásnak" nevezte.
Clinton a "60 Minutes" című műsor előzetesében - melynek adásba kerülése kis híján egybeesik az ex-elnök My Life című önéletrajzi írásának megjelenésével - súlyos erkölcsi hibának nevezte Monica Lewinsky-val folytatott viszonyát és megpróbálta elmagyarázni, hogyan kezelte családja a krízist.

"A lehető legrosszabb módon cselekedtem" - tanúsított bűnbánást az ex-elnök. "Csak azért, mert megtehettem. Azt hiszem, ez semmilyen esetben nem hozható fel erkölcsi önigazolásként."

Majdnem kitekerték a nyakát

Miután kiderült Lewinskyvel folytatott viszonya, felesége, Hillary elhidegült tőle, és hosszú időre volt szüksége ahhoz, hogy eldöntse, együtt marad-e Clintonnal. Állítólag fennállt a veszélye annak is, hogy neje ellene hangolja lányát, Chelsea-t, írja a Washington Post. Hillary Clinton tavaly megjelent könyvében az áll, hogy Mrs Clinton sírni kezdett, amikor férje közölte vele a történteket és hogy az egyik első reakciója az volt, hogy "kitekeri a nyakát".

Kríziskezelés Clintonéknál

A kérdésre, hogy mégis, hogyan tudta megmenteni házasságát, a következőket válaszolta: "Minden héten kiválasztottunk egy napot, és egy teljes éven át vagy még tovább mindent átbeszéltünk ezeken a napokon." Az ex-elnök szavai szerint a családjával folytatott beszélgetéseknek köszönhetően tudta magát túltenni a botrány következményein.

Jó híre ellen irányult zaklatás

Mint ismeretes, 1999-ben a szenátus felelősségre vonta Clintont, miután kiderült, hogy eskü alatt hazudott Monica Lewinskyhez fűződő viszonyáról. A volt elnök szerint jogtalan volt az ellene folytatott alkotmányos eljárás - melyet a hamis tanúzás mellett az igazságszolgáltatás akadályozásáért indítottak ellene -, de meg sem fordult a fejében, hogy távozzon posztjáról. Clinton a republikánusok arra irányuló kísérletét, hogy elmozdítsák székéből, így kommentálta: "Soha nem gondoltam rá, hogy lemondjak, inkább leráztam magamról az egészet. Az egész csatározást inkább a jó hírem ellen irányuló zaklatásnak tekintettem, ezért nem is gondolom, hogy úgy kell értelmeznem, hogy szégyenfolt esett a becsületemen."

A hét elejére minden kiderül

Az interjút teljes terjedelemben egyébként vasárnap adja le az amerikai CBS csatorna, az exelnök önéletrajzi írása pedig a tengerentúlon június 22-én kerül kereskedelmi forgalomba.