Kurt Cobain ott akarta hagyni a Nirvanát

2004.03.17. 11:55
Kurt Cobain úgy érezte, felesége zenekara, a Hole zeneileg sokkal közelebb áll az ő elképzeléseihez, mint a Nirvana. Az énekes pár hónappal öngyilkossága előtt komolyan fontolgatta, hogy otthagyja saját zenekarát, és csatlakozik neje bandájához.
Az angol Uncut magazin a tragikus sorsú zenész halálának tizedik évfordulóján fogja nyilvánosságra hozni annak az eddig publikálatlan interjúnak a szövegét, melyet eredetileg egy francia televízióban sugároztak volna. A beszélgetésben a Nirvana frontembere bevallja, hogy legszívesebben otthagyná zenekarát, hogy felesége, Courtney Love Hole nevű bandájához csatlakozzon. "Szeretnék együtt dolgozni Courtney-val" - nyilatkozta öngyilkossága előtt 8 hónappal az interjúban Cobain - "de valójában leginkább otthagynám végre a Nirvanát és a Hole-lal folytatnám tovább." A zenész azzal indokolta elhatározását, hogy "úgy érzem, ha velük zenélek, valami olyan szintű kapcsolódás jön létre közöttünk, amilyet még soha semmilyen más zenésszel nem éreztem". Ez azért elég érdekes fejlemény lett volna a rajongók számára, akik máig is szeretik az asszonyt, Courtney Love-ot hibáztatni Cobain depressziójáért, sőt akár haláláért is.

"Lehetnék olyan, mint Johnny Cash"

A Nirvana neve egybeforrt a grungemozgalom születésével, amely Seattle-ből indulva világszerte az 1990-es évek legmeghatározóbb hangzásává vált. Ezért is lehet érdekes, hogy az interjúban Cobain azt is elárulja, miszerint szeretne kicsit eltávolodni a punkos-rockos hangzásvilágtól az akusztikus hangvétel felé. "Jobban szeretném, ha inkább szövegíró-zenészként gondolnának rám, nem pedig rockerként. Jó volna csak úgy üldögélni egy fotelben és gitározgatni, mint Johnny Cash."

Élet a halál után

A Nirvana két másik tagja, Krist Novoselic és Dave Grohl a frontember halála óta folyamatos pereskedésben állnak Love-val a zenekar dalainak jogaiért. A 27 éves énekes 1994 áprilisában lőtte főbe magát Seattle-i otthonában, ahol épp alkohol- és drogfüggőségéből próbált kilábalni, miközben súlyos depressziójával is küzdött. Kislánya, Frances Bean Cobain ekkor csak pár hónapos volt, felesége, Courtney Love pedig azóta is folyamatosan látogatja a bírósági tárgyalótermeket hol a jogdíj-perek, hol saját drogügyeinek tárgyalásai miatt.