Tudjuk, hogy a Viva Comet díjátadón nem az adott számokat, hanem az előadók előző évi teljesítményt díjazzák. Azt is tudjuk, hogy nem esztétikai, ha jobban tetszik, szakmai alapon hozzák meg a kategóriák egy részében a döntést, hanem a rajongók szavazatai alapján. Viszont a jelöltek korábbi, de leginkább tavalyi klipjeit elnézve nem akarjuk elhinni, hogy ilyenek a slágerszámok napjainkban. De tényleg, hallottak már a legjobb együttesnek jelölt Josh és Juttáról?

Idén rendezik meg nyolcadik alkalommal a Viva zenetévé díjátadóját, a Cometet, amin a rajongók smsei juttathatják díjhoz rajongásuk tárgyát. A díjátadón több kategória is van: legjobb férfi, női előadó, legjobb együttes, legjobb új előadó és legjobb klip, valamint a magyar könnyűzenéért járó, nagyjából életműdíj. Az utolsó három kategóriában egy zsűri dönt.

A június 12-i díjátadóhoz közeledve szép sorjában jönnek a hírek a jelöltekről, hogy mindenképpen a figyelem középpontjába kerüljenek. A legjobb együttesek között érdekelt Groovehouse énekesnőjéről azt hallottuk, hogy arcát újra műteni kell, amiről persze már azt is olvastuk, hogy nem feltétlenül van ez így. A Groovehouse egyébként kampányol is, az énekesnő Judy egy kristályokkal kirakott pólóban tölti mostanság a mindennapjait, amivel szavazásra akarja buzdítani a rajongókat. Tóth Gabi pedig pont mostanában lett szerelmes a szintén nevezett Anti Fitness Club nevű zenekar dobosába. A Viva házatájáról pedig azt hallottuk, hogy Kisó, az egyik műsorvezető a No Thanx zenekar Erik nevű tagjával jött össze.

A postaládánkba egyre sűrűbben esnek be történetek a gálán szereplő zenekarokról, amiket ugyan megírnánk, de sajnos egy részük említésre sem méltó. Tudják, kicsoda Josko? Na ugye. Egyébként a Bridge nevű zenekar egyik énekese.

A verseny érdekessége még, hogy a csatorna A Stáb című műsorának szereplőiből – Mark, Tamás az Anti Fitness Clubból, Tóth Gabi és Zimány Linda – verbuválódott zenekar klipjét jelölték a legjobb klip kategóriában. Ezzel a jelöléssel az Anti Fitness Club énekesének három sansza is van, hogy Comet-gömböt kapjon, mivel zenekara a legjobb új felfedezettek között is ott van, valamint a klipeknél is jelölték. Zentai Márk, a Mark fedőnevű ifjú énekes is kétszer pályázik a díjra. Egyszer A Stábbal, egyszer pedig a legjobb férfielőadóknak szóló jelöléssel.

Ezután már csak annyi dolgunk van, hogy megnézzük a kategóriák jelöltjeit, illetve klipek formájában láthatja a mi tippjeinket is.

A legjobb zenekar jelöltjei: Bon-Bon, Fiesta, Groovehouse, Josh és Jutta, Magna Cum Laude.

Nézzünk is meg egyet a jelöltek közül! A Bon-Bont választottuk, róluk keveset hallunk, és mindenkit megkímélnénk a legismeretlenebb Josh és Jutta nevű formációtól.

A szám a zenekar tavalyi All in című albumán hallható. Ugye? Mintha nem telt volna el semennyi idő sem a zenekar legnagyobb sikere a Nem vagyok James és nem vagyok Bond, vagyis a Sexepilem című szám óta. Mintha pont ugyanott folytatnák, csak most azt mondják, nem vagyok se jó, se édes.

A legjobb női előadók jelöltjei: Bartók Eszter, Csézy, Kozma Orsi, Rúzsa Magdi, Szekeres Adrienn.

A női mezőnyből Csézyt már kiveséztük, Szekeres Adrien tavalyi slágerszáma nagyon nem a mi stílusunk, Rúzsa Magdiról nem tudjuk pontosan, mit csinál, Bartók Eszter számai meg nagyon aranyosak, csak nem lehet őket végighallgatni, így Kozma Orsit választjuk.

Az Igazi szerep című darabot választottuk, a stílust nem merjük meghatározni. A klipje egyszerű, de igazából nem rossz, a számról meg annyit érdemes elmondani, hogy jó a nagyon mainstreamtől kicsit elütő darabokat is látni egy ilyen közönségszavazáson.

A legjobb férfi előadók jelöltjei: Gáspár Laci, LL Junior, Mark, Majka, Puskás Peti.

A mezőnyből Majka egyszer már nyert ilyen díjat, Gáspár Laci már kétszer is, Mark tavaly a legjobb új előadó lett. LL Junior nem szerepel annyit, hogy díjat kaphasson, így voksunkat Puskás Petire tennénk. Persze tudjuk, hogy Mark fog nyerni.

Puskás Pétert jelölték tavaly, de nem kapott díjat. Állítólag szomorú volt. Ha Gary Numannek, Lakatos Márknak és Kovács Ákosnak valamilyen orvosi csoda folytán közös gyereke születhetne, valószínűleg olyan lenne, mint Puskás Péter. Kellemes Adidas-romantika, amiben a szinti találkozik a Macbookkal.

A legjobb új előadók jelöltjei: Anti Fitness Club, Bridge, Alexandra, Csézy, Széles Iza.

Akkor jöjjenek a „young gun”-ok! Úgy gondoljuk, hogy követjük a hazai zenei életet, de ebből a listából az Anti Fitness Clubot és Csézyt ismerjük nagyjából, Széles Izáról vannak erősen homályos emlékeink az agyunk valamelyik hátsó részében, de a többiek sajnos abszolút fekete foltok könnyűzene-ismereti térképünkön. Persze lehet, hogy azért, mert új előadók, de akkor is.

Ha zsűri lennénk egy sms-szavazásos versenyen most mondanánk azt, hogy a zsűrinek olyan nehéz lenne meghoznia a döntését, hogy jobb is, hogy a nézők döntik majd el, ki kapja a díjat. Persze a Cometen ez pont egy szakmai kategória, úgyhogy nekünk is muszáj döntenünk. Nem csodálkoznánk, ha igazából a jó támogatottságú Anti Fitness Club nyerne, mi mégsem őket választjuk, hanem egy igazi young gunt, akit valamilyen okból kihagytak a felsorolásból. Mi Csicsire szavazunk.

A legjobb videoklip jelöltjei: A Stáb – Élünk, ahogy bárki, Anti Fitness Club – Még vár ránk ez a föld, Csézy – Szívverés, Karányi – My Baby My, Supernem – Generáció.

Ez a legélvezhetőbb kategória, egész nézhetőek a videoklipek. Örömmel tapasztaljuk, hogy A Stáb formáció itt is visszaköszön, főleg úgy, hogy tudjuk, a próbababák között sétálós klip ötletét az alkalmi zenekar tagjai adták. Szintén újra látjuk az Anti Fitness Club nevét. Szintén nagy öröm.

Nehezen döntöttük el, hogy a Supernem vagy Karányi kapják tőlünk a díjat, végül Karányi Dániel produkciójára szavaztunk. A Supernem ötletes, vágás nélkülinek tűnő klipet nevezett, Karányi minimalista szobaklipje valahogy mégis jobban megfogott minket, még akkor is, ha elsőre nem jött be annyira.

Így az est végéhez közeledve már csak egy díjat kell átadnunk. A rendszeres Comet-fogyasztók már sejthetik, miről van szó. A magyar könnyűzenéért járó Viva Comet díjat 2006 óta adják oda zenekaroknak. Olyasmi ez, mint valami életműdíj. Eddig az Edda és az R-Go kapták meg. Itt lehet ugye a legnagyobb merítésről beszélni, de gondoljuk csak végig, ki az, aki mindig kap Comet-díjat, most mégsem jelölt egyik kategóriában sem? Ki az, aki Magyarországon a legnagyobb kultuszt tudta maga körül kialakítani? Ki az, aki tökéletes gépezetként működik, és profiként végzi a munkáját, mégsem áll tőle távol a nagy tanító szerepe? Na, ne csinálják! Kovács Ákos már meg is kapta az életműdíjat.