Vihart kavart Torontóban Conan O'Brian, az NBC híres showműsorának házigazdája. Múlt heti, Kanadába kihelyezett műsorában alaposan belegázolt a francia ajkú québeciek lelki világába.
A botrány főszereplője Conan O'Brian, a neves showman és Triumph, a kézre húzható bábkutya.

Triumph beugat

A beszólós kutya
A bábeb már évek óta borzolja az amerikaiak idegeit. Triumph fel-feltűnik a televíziós műsorokban, az MTV 2002-es zenei díjkiosztó gáláján például a rapsztár Eminembe kötött bele az egybegyűltek előtt, élő adásban.

A kutyasztár azóta nemzeti intézmény, önálló zenei albuma jelent meg, amelyben hollywoodi sztárokat "ugat le". Gyakori szereplője Conan O'Brian késő esti talk show-jának is, ahol a múltkoriban a konzervatív Fox TV népszerű vetélkedőjét - amelynek magyar változata Megasztár néven fut - az American Idolt gúnyolta ki.

Legutóbbi fellépésével úgy tűnik, elvetette sulykot, amikor O'Brian Kanadában turnézó műsorában a québeci franciákat sértegette. A pikáns az egészben az, hogy a showmester az ontariói turisztikai hivatal meghívására járt Torontóban, hogy műsorával segítse a SARS-járvány óta gyengélkedő idegenforgalom fellendítését. A műsorban olyan kanadai születésű komikusok működtek közre, mint Jim Carrey és Mike Myers. Jószándékban tehát nem volt hiány.

Kigúnyolta a franciákat

A műsor egyik bejátszásában Triumph a québeci Téli Karneválra látogatva olyan megjegyzéseket tett, hogy a kanadai franciáknak ideje lenne megtanulniuk angolul, meg egyébként is utálatosak és ostobák. Egy járókelőt így szólított meg: "Te biztos francia vagy, látom a gőgös arckifejezésedről."

A kanadai francia közösség kigúnyolásában O'Brian sem maradhatott le ezután. A komikus páros mélyrepülése általános felháborodást keltett, amelynek hatására a show ismétléséből kivágták a sértő részeket, és a csatorna elnézést kért a nézőktől.

A kanadai Toronto Star nevű lap egyik olvasója szerint nem az volt a fő gond, hogy sértő kijelentéseket tett a francia ajkú lakosságra, hanem hogy egy picikét sem volt vicces a műsor.

Politika, botrány

A botrány azonban csak dagadt, és a kanadai parlamentben is hullámokat kavart. Egyes képviselők jó alkalomnak találták az esetet, hogy rasszizmust kiáltva a francia nyelvet beszélő közösség soraiból szavazókat nyerjenek meg.

Bye, bye, Conan!

A Toronto Star című lap kommentárjában megjegyezte, hogy O'Brian sosem mert volna ilyen hangot megütni otthon, New Yorkban az amerikai zsidó vagy a fekete közösség rovására. Majd így folytatta: "Viszlát, Conan! De azért ne lássunk egyhamar".

A Late Night with Conan O'Brian című műsor, eddig sem kíméletességéről volt híres. Conan a hírhedt Janet-mell botránnyal kapcsolatban így vicceskedett: "Ma Janet Jackson közleményt adott ki, amiben bocsánatot kér melle mutogatásáért. Michael Jackson pedig olyan közleményt adott ki, amelyben választ vár kérdésére: "Mi az a mell?"