David Copperfield lottóötöst ígér nézőinek

2004.12.01. 18:23
Szombaton ismét Budapesten lép fel a gigantomán illuzionista, David Copperfield. A Kínai Nagy Falat ugyan nem hozta magával, kárpótlásul viszont azt ígéri, valóra váltja nézői álmait. Vagy legalább azt elárulja, hogyan lehet ötösünk a lottón.
"A varázslat lényege, hogy megvalósítsa a filmekben vagy színdarabokban látottakat, sőt még annál vadabb dolgokat is megteremtsen. A show arra épül, amiről az emberek álmodnak." - vallja David Copperfield. Ennek megfelelően új műsora, a "Nagy Illúzió" a művész szándéka szerint "a bűvészet új, hihetetlen szintjét mutatja meg", és szerényen csak annyit ígér: "valóra váltja az emberek álmait".

Kész átverés?

#alt# "A "Nagy Illúzió" egy részét nagyapám egyik beteljesületlen kívánsága ihlette" - mondja Copperfield - "azaz megnyerni a lottó ötöst, amiről mindig is álmodtál". A műsorban a mágus többek közt ennek technikáját is önzetlenül megosztja a közönséggel, de emellett bepréseli magát egy cipősdoboznyi helyre, keresztülhatol egy acélfalon, és eltüntet a közönségből 13 embert. Ők a szám végén állítólag előkerülnek.

Showman, kis gigantomániával

Copperfileld már fiatalon tudta, hogy bűvész szeretne lenni: hétévesen a nagyapjától ellesett kártyatrükkökkel szórakoztatta családját. Hivatásos bűvészként 12 évesen szerepelt először, és ő volt az Amerikai Mágusok Társaságának legfiatalabb tagja. 16 évesen már mágiakurzust tartott a New York Egyetemen. Minden vágya az volt, hogy hatalmas bűvész legyen, és a nagypapa megcsodálhassa a színpadon. A nagypapa azonban sajnos meghalt még unokája első nyilvános show-ja előtt, de Copperfield azóta is az ő emlékének szentel minden évben egy előadást.

Tévés és színházi produkciói révén a bűvészetet rendhagyó show-elemekkel ötvözve teremtette meg önálló arculatát, amelyet "mágikus művészetnek" nevezett el. Ennek lényege, hogy a bűvészetet kiemelte a műsorszámok közti összekötő produkció kategóriájából és színházi elemekkel vegyítve önálló, egészestés látványossággá fejlesztette. Látványelemei sem szerények: a mágus számára kihívást minimum az jelent, ha átsétálhat a Kínai Nagy Falon, eltüntetni pedig a New York-i Szabadság Szobrot, vagy legalább egy Jumbo Jetet szeret.

Szívkirály

#alt# Copperfield magánéletéről nem sokat lehet tudni: először és utoljára akkor hallott róla bővebben a nagyközönség, amikor Claudia Schiffer volt a menyasszonya. Az eszményinek kikiáltott pár hat évig járt együtt, és bár még a többmilliós gyémánt eljegyzési gyűrű is megvolt, végül mégis szakítottak. Az okokról mindketten hallgatnak, de azt állítják, továbbra is barátokként tekintenek egymásra. Copperfield a német Gala magazinban így beszélt erről: "Csodálatos volt az együtt töltött hat év Claudiával, a de végül a munkánk miatt egyre ritkábban tudtunk találkozni. Mivel a karrierünk mindkettőnknek nagyon fontos, egyikünk sem várhatta el a másiktól, hogy feladja az álmait. Nem haraggal váltunk el, és azóta is tiszteljük és szeretjük egymást."

Schiffer azóta megtalálta az igazit Matthew Vaughn producer személyében, sőt november elején már a második közös gyermekük született a házasságból. Copperfield szívügyeiről azonban azóta se tudni semmit: szabadidejében sokszor látják őt partikon, ahová mindig csinos partnernőkkel érkezik, ám soha nem tudni, komoly kapcsolatról van-e szó.

A magyar közönség december 4-én és 5-én láthatja David Copperfield Nagy illúzió című előadását a Papp László Budapest Sportarénában.