A terrorszervezet úgy gondolta, jó ötlet volna elrabolni Russell Crowe-t, mert ezzel megsemmisítő kulturális csapást mérhetnének az USA-ra. Bár ezzel a világ közvéleménye nem biztos, hogy egyöntetűen egyetért, a színészt azért éveken át megfigyelés alatt tartotta az FBI. Crowe minderről a GQ magazinnak adott interjújában beszélt.

Az ausztrál származású színészt 2001-ben kereste meg először az FBI, mert tudomásukra jutott, hogy az al-Kaida el akarja rabolni. "Ez volt az első alkalom, hogy egyáltalán találkoztam az "al-Kaida" kifejezéssel" - mondta Crowe. "Arról volt szó - és ez persze némi iróniával értendő -, hogy a terroristák jelentős amerikai személyiségeket akartak eltüntetni a képből, hogy kulturálisan destabilizálják az országot."

Nyüzsögtek körülötte az ügynökök

2001 elejétől kezdve ezért Crowe-t a forgatásokon és a nyilvános eseményeken az FBI védelmezte. Amikor a színész 2001. februárjában a Proof of Life című filmjének londoni premiérjén vett részt, az ügynökség a Scotland Yard együttműködését is kikérte, és estélyi zsakettet viselő detektívek kísérték őt végig a Leicester Square-en a premier helyszínére. A 2001-es Bafta- és Golden Globe díjátadókon is megfigyelés alatt állt, és titkosügynökök vigyáztak rá az Egy veszélyes elme vallomásai című film forgatásán, valamint a 2002-ben készült Mester és Tanítvány alatt is. Crowe emellett saját biztonsági személyzetet is alkalmazott, többek közt egy volt ausztrál rögbijátékost.

Mindezek ellenére a színész azt állítja, nem volt teljesen tisztában az őt fenyegető veszély komolyságával. "Igazából nem nagyon értettem, mi a franc van" - vallja be a utólag a GQ-nak adott interjúban. "Hirtelen olyan lett, mintha azt hinném magamról, én vagyok Elvis Presley - bárhova mentem, ott nyüzsögtek az FBI-os fickók."